Thursday, August 7, 2014

Vene sanktsioonid Venemaale :P

Nagu viimasel ajal Venemaal tüüpiline, nähakse reaalsust läbi omaloodud kõverpeegli ja tehakse kõike tagurpidi. Nii ka sanktsioonidega, sest tavaarusaam kaubanduslikest-majanduslikest sanktsioonidest on olukord, kus keeldutakse teatava toodetegrupi müügist sanktsioonide alla langenud riigile. Muidugi on erandeid nagu Iraani puhul kui keelduti ostmast tollele riigile elutähtsat ja pea ainust valuutaallikat - naftat.

Aga nagu Obama väga tabavalt ütles on Venemaa riik, mis ise midagi peale sõjatööstuse toodangu ei tee. Seega pole võimalik kehtestada müügiembargot millelegi muule kui naftale, gaasile ja muudele toorainetele. Need on aga elutähtsad müügiproduktid, ilma milleta oleks Venemaa majandus kuude kui mitte nädalatega täielikus krahhis. Kuna Putin soovis näidata kui kange mees ta on, otsustas tüüp kehtestada iseendale embargo, keeldudes põllumajandustoodangu ostmisest läänest.

Eks see ole muidugi ebamugav lääne tootjatele, mõjutades mõnede riikide konkreetseid tootmisharusid negatiivselt. Samas saavad Putini meetmed palju valusamalt puudutama tavalisi venemaalasi kui kaovad lettidelt tuttavad toiduained asendudes madalama kvaliteedi ja kõrgema hinnaga surrogaatidega. Putinit muidugi taoline olukord ei koti, sest tema ei pea poes käimise pärast muretsema.

Momendil tundub, et ei Euroopal, USA'l ega Venemaal endal pole enam jäänud järgi tõsiselt võetavaid pehmemaid majandushoobasid üksteise mõjutamiseks. Nafta ja gaasi embargoni, mis tegelikult olulised oleks, ei soovi kumbki pool minna. Seda ei juhtu ka ilmselt siis kui Venemaa kogu Ukraina vallutaks, idapiirkondadest rääkimata. Ehkki Euroopa elaks taolise olukorra üle ja Venemaa mitte, pole usutav, et Euroopa oleks valmis Ukraina toetuse ja isegi Putini kukutamise nimel ohverdama kümmekonda protsenti majanduse kogutoodangust ja harjumuslikku heaolu lühikeseks ajaks.

Enne polnud sul särki, nüüd ka mitte pükse :)
Kainelt vaadates on selge, et tõsise majandussõja puhul pole Venemaal mingit võimalust, kui tema 2 triljoniline võimsus astub vastu kombineeritud Läänele, mis seda mitukümmend korda ületab. Kes viitsib lugeda, siis hea analüüs "The Telegraphis" - Vladimir Putin's pointless conflict with Europe leaves it a vassal of China Venemaa ei saa ka enam endasse sulguda nagu NL omal ajal, majandus on liialt läbipõimunud maailmamajandusega ja sellest sõltuv. Venemaa olukorda võib vaadata kui firmat, mis oma vara müümisega end vee peal hoiab. Selline olukord saab vaid niikaua kesta kui varasid (tooraineid) jagub. Venemaa puhul muidugi varasid jagub pikaks ajaks,ainult nende kättesaamine muutub keerulisemaks ja kallimaks ilma lääne tehnoloogilise abita.

Tundub, et jälle on Putin jõudnud momendini, kus peab langetama põhimõttelise otsuse. Kas minna oma vägedega sisse ja riskida totaalse majandusblokaadiga või lasta Ukrainal lõplikult läände pöörata. Kahjuks viitavad paljud märgid sellele, et Putin ei usu Läänt tegutsevat otsustavalt ja jõuliselt ka sõjalise invasiooni korral. Kaldun arvama, et vene väed viiakse Ukrainasse ühepoolselt rahuvalve jõudude sildi all. Ajastus pole muidugi kõige parem, sügis oleks mugavam kui gaasikraani kinnikeeramine Euroopale tugevama surve peale paneks. Selleks ajaks aga on suure tõenäosusega Ukraina väed saavutanud kontrolli idaalade üle, mistõttu pole mingit rahu mida valvama minna. Putin on üldse tavatult kaua otsustusvõimetult tegutsenud, senine relvaabi ja poolprofessionaalsete võitlejate saatmise poliitika pole enam piisav. Ennustaksin, et nädala jooksul selgub millise tee Kreml valib, läänele "majandussanktsioonide" kehtestamine annab selge vihje valiku suunast, praegu otsitakse sobivat ettekäänet ja momenti rünnakuks.

Lugesin ka uue versiooni reisilennuki allatulistamise kohta. Nimelt olla olnud kavas lasta alla samas piirkonnas Kreekasse lennanud Aerofloti lennuk, andmaks põhjust Vene vägade Ukrainasse viimiseks. Mulle isiklikult ei tundu eriti tõenäoline, kuna palju lihtsam korraldada teistsuguseid provokatsioone, leidmaks ettekäändeid. Paari mürsu peale enam ei saa välja minna aga ei imestaks kui terroristide poolt korraldatakse mingi pisirünnak Vene territooriumi vastu. Üllatav, et ei kasutatud ära Ukraina sõdurite taganemist Venemaale, ilmselt tuli liiga ootamatult.

Vaatame kas nädalavahetusel otsustatakse Euroopa poliitilised ja majanduslikud suhted pikaks ajaks.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!