Monday, September 1, 2014

Deja Vu, Bruce Peninsula

Paeklibu rannal lastega aastal 2001
Sama koht 2014, Kiki istub kivil
Ei teagi kas nimetada seda tunnet Deja Vu või jällenägemisrõõm. Igal juhul tulid mitmed kohad väga tuttavad ette ja ei saanud enne rahu kui otsisin kodus vanad fotod üles. Ma polnud ju isegi kindel, mis aastal täpselt käisime Cyprus Lakes (Mitte Cypress Lakes nagu just avastasin :P ) rahvuspargis. Õnneks on mul matkakirjeldused juba vanast ajast digitaalselt salvestatud, sest esimene kallim asi, mille Canadasse jõudes muretsesime, oli arvuti, tol ajal osutus selleks XT. Noh ja sellest ajast olen kirju ja kirjeldusi sisse toksinud ning aeg ajalt moodsamatele andmekandjatele ümber salvestanud. Alati olen hoidnud mitut koopiat (vähemalt 3) juhuks kui disk, kõvaketas, mälupulk või koguni arvuti peaks otsad andma. Sellisel juhul ei lähe andmed kaduma. Teine oluline moment on muidugi ka vähemalt kahes piisavalt kauges erinevas kohas neid hoida, et miski õnnetuse korral kõik korraga ei häviks. Igatahes nats tuhnimist ja selgus, et meeldejäänud matk oli toimunud aastal 2001, augustikuus.

Elasin ka üle pisikese ehmatuse, sest millegi pärast puudusid CD peal fotod just sellest ajast kui olime Bruce Peninsulas matkal. Vaatasin mitmed teised andmesalvestised üle, polnud sealgi, samas olid fotod elavalt silmi ees. Üritasin palavikuliselt mõelda, kuidas just need peaks kadunud olema kui äkki sain aru milles asi. Nimelt kasutasin juba tol ajal digikaamerat aga töökoha oma, tihtipeale tassisin õhtul või nädalavahetuseks koju aga puhkusele minnes muidugi ei saanud kaasa võtta. Meil oli paralleelselt tavaline fotokas ja suht korralik teine. Teadsin, et kaasa oli mõned aastad tagasi fotod sisse skänninud aga mina muidugi polnud neid enda andmebaasi lisanud, mõtlesin et niikuinii paberil ja millal ikka vanu pilte kasutan. Kui tahan näha, eks siis küsin. Suurel kõvakettal ja kaasa arvutis olid kõik kenasti olemas.
Last vees julgestamas
Samas kohas plikad hüppavad vette 13 aastat hiljem
Pilte sortides hakkasin otsima kohti, kus mõlemad korrad fotod tehtud. Praegu vaadates ei saa ma aru kas ennevanasti oli tõesti kõik ilusam ja säravam, ise noorem ja kenam või olid need vanad fotokad paremad või lihtsalt ilm ilusam :P

Mari istumas kaljunukil 2001 ...
... ja seismas samas kohas 2014

Kaasa lastega istumas 2001 ...
... lapsed omakeski 2014

Seisavad samas kohas 2001 ...
... ja 2014
Kaljunukid on ajaga veidi kulunud ja puud suuremaks kasvanud või siis ära kuivanud. Samas tuleb enamus erinevustest pildistamiskoha valikust ja muidugi ilmast, mis küll matkamiseks mõnus aga fotole nii rõõmsameelne ei jää.

2001 Laste pealt rahnu "kangutamas"
2014 on osad vahetunud :)
Arvasin, et tegu oli tolle suure kiviga, mida 13 aastat tagasi lapse pealt minema vinnasin, aga pildi lähemal uurimisel sain aru, et ehkki teatav sarnasus siis tegu on kindlasti erineva rahnuga. Uusi ja vanu pilte vaadates tundub, et see "õige" kivi oli kaugemal, kuhu noored seekord ei viitsinud jalutada.

2001 valmistume lastega edasi minema
2014 ei olnud noortel selleks jaksu :P
Esialgu mõtlesin, et lisan siia ka tolle 2001 aasta reisikirjelduse, aga postitus kipub vist liiga pikaks minema, riputan eraldi üles. Endalgi huvitav lugeda, kuidas sama kohta 13 aastat tagasi nägin ja mis moodi siis mõtted ning jutt jooksid. Ei tea kas julgen isegi lugeda, äkki olin siis liiga noor ja loll või tundun hoopiski nüüd vana, paks ja killakas :D

2 comments:

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!