Friday, September 5, 2014

Vaherahu - vaevalt küll.


Sellel videol on näha Ameeriklaste tankitõrje rakett "Javelin" aktsioonis.
Ukrainlastel peagi lootust neid saada ja ehk ka lisada mõni video Youtube ;)

Miks ma ei usu, et see vaherahu kuigi kaua vastu peab. Esiteks muidugi seepärast, et sõja põhjustaja Kremli näol pole oma eesmärke saavutanud. Olen üsna veendunud, et ainsaks vaherahu põhjuseks oli soov NATO ja Euroopa Liidu kohtumistel segadust ja ebakõla külvata. Esimene ei õnnestunud ja Venemaa suureks meelepahaks astuti sisuliselt kõik sammud, mida püüti vältida. Teise puhul see osaliselt õnnestus, sest sakslased jällekord lõid vedelaks ja teatasid, et ehkki uutes sanktsioonides on kokku lepitud, siis ei rakendata neid seni kui vaherahu püsib. Taoline suhtumine olevat suletud uste taga tekitanud tõsise sõnasõja Obama ja Merkeli vahel. Aga kokkuvõttes muidugi suurt vahet pole, sest nagu alustuseks mainisin, vaherahu vaevalt püsima jääb.

NATO osas läks kohtumine ootamatult soodsalt nii Ukraina kui Eesti seisukohast. Ukraina sai ühemõttelise ja täieliku toetuse kõigilt riikidelt, sellest üksi muidugi suurt kasu vene vägede vastu pole. Tähtsaim oli fakt, et ehkki NATO ei pakkunud Ukrainale sõjalist abi kui organisatsioon andis ta vabad käed oma liikmeile kahepoolses korras seda teha. Juba oli kuulda, et Itaallased saadavad soomusmasinaid ja Poolakatelt on lootust tankitõrje rakette Javelin saada. Kokku olevat üle kümne riigi nõus niinimetatud letaalset ehk "surmavat" abi pakkuma. Kas Eesti nende hulgas ma ei tea aga meie aukohuseks oleks kas või sümboolset relvaabi pakkuda. Praegu maksavad Ukrainlased oma verega kinni ülejäänud Euroopa julgeoleku, ehkki paljud lääneriigid ei taha seda tunnistada. Lisaks panustavad kõik Ukraina fondi kuhu pannakse raha sisse, mida Ukraina võib relvade muretsemiseks kasutada.

Separatistidel läks sõjalises mõttes viimastel päevadel suht hästi tänu Vene sõjaväe varjamatule ja massiivsele toetusele. Mõne päevaga võeti tagasi alad, mille vallutamiseks kulus Ukraina üksustel paar kuud. Samas on hakanud tasapisi läbi imbuma info Vene regulaararmee kaotustest (erinevatel andmetel 500 kuni 1000 surnutena), mis on ootamatult suured eriti kui arvesse võtta, et enamasti tegu eliitüksustega. Pihkva dessantdeviis olevat isegi enda andmeil kaotanud 20 augustil ühe suurtükilöögi käigus 80 - 120 meest laipadena. Aga initsiatiiv oli igal juhul venemeelsete käes, mistõttu vaherahu ajastus neile vägagi ebasobiv. Ukraina sõjaväele annab see võimaluse hinge tõmmata, ümber grupeeruda ja lisavägesid ning varustust tuua. Ei usu, et nad nii lihtsameelsed oleks, et püsivasse rahusse uskuma jääks.

Venelased muidugi teevad sama, sest pole lihtsalt võimalik, et nad järgiks vaherahu tingimusi ja tõmbuks piiri taha tagasi. Obama poolt välja öeldud lauses sanktsioonide kohta oli äärmiselt selge vihje: US President Barack Obama said the ceasefire had been agreed because of sanctions imposed on Russia. Measures against Russia would be reviewed in line with the implementation of the ceasefire, which he said would be a very long process. Sanktsioonid kehtestatakse praegu ja neid vaadatakse üle sõltuvalt Venemaa käitumisest, mis aga võtab väga kaua aega. NATO boss lisas, et Venemaa peab lõpetama Ukraina suveräänsuse rikkumise, ja Krimmist lahkuma. No ilmselge, et Putin seda vabatahtlikult ei tee ja seega sanktsioonid jäävad kehtima kui lääs miskil põhjusel jälle vedelaks ei löö.

Eesti koha pealt on muidugi kiirregeerimisüksuse loomine erakordselt suure tähtsusega. Juba ainuüksi Venemaa hüsteeriline reaktsioon kinnitab kui oluline taoline samm oli. Paneb muigama asjaolu, et miks küll peaks Venemaad närvi ajama väikesearvuline ja absoluutselt kaitseotstarbeline sõjaväeüksus kui tal poleks agressiivseid plaane. Piisab kui vaadata Vene ja NATO vägede hulgale Ida-Euroopas veendumaks, et 4000 ekstra meest ei suuda mingit ohtu Venemaale kujutada!!!

2 comments:

  1. Võibolla on Sul märkamata jäänud Lucase artikkel :http://estonianworld.com/opinion/opinion-edward-lucas-russia-is-winning/

    ReplyDelete
  2. Lugesin jah (originaalis tema ettekanne Briti alamkoja välissuhete komiteele https://docs.google.com/document/d/1nLdiU4jRMYlVgtrX6JXs4L8vxwlN2NpVh8ndUgbYH94/edit?pli=1), mul ta nimelt FB's tänu millele väga palju põnevat lugemist, sest Lucas riputab pidevalt nii enda kui teiste artikleid ja analüüse üles. Huvitav oli ka see http://www.slate.com/articles/news_and_politics/foreigners/2014/08/vladimir_putin_s_troops_have_invaded_ukraine_should_we_prepare_for_war_with.html

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!