Tuesday, November 4, 2014

Kas algamas Ukraina sõja uus faas ?

Viimase paari päeva uudised Ukraina suunalt on järjest ärevamad olnud. Nädalavahetusel niinimetatud valimised mässuliste kontrolli all oleval alal, sellele järgnev Venemaa esialgu mitteametlik tunnustamine ja tänaõhtune Ukraina julgeolekunõukogu istung, kus otsustati saata lisavägesid kaitsma idaosa suuremaid linnu ning muuta Idaoblastite autonoomia tingimusi. Kõige tipuks NATO teadaanne suurte Vene regulaararmee üksuste liikumisest Ukraina piiri suunas.
 
Nende sündmuste ja Venemaa eelneva käitumise põhjal tundub mulle isiklikult kõige tõenäolisemaks Krimmi stsenaariumi osaline või täielik kordamine. Idaoblastite iseseisvuse välja kuulutamine ja sellele järgnev Venemaalt sõjalise abi küsimine või kohe Venemaaga ühinemine. mis tagaks ühe hoobiga Vene vägede "seadusliku" toomise piirkonda. Ukraina ei suudaks momendil suurt miskit selle vastu teha rääkimata läänest, kes ilmselt kuulutaks veel mõnedele tüüpidele viisakeelu.
 
Huvitav oleks teada kui suure territooriumi separatistid omaks kuulutavad, sellest oleks kohe näha millised on Venemaa plaanid. On selge, et momendil käesolevaga Venemaa ei lepi. Kusagil olevat ilmunud välja Vene kindralstaabi kaardid, kus Venemaa alla kuuluvad kõik Ida ja Lõuna-Ukraina oblastid, iseasi kas see tõele vastab aga ega suurt ei üllataks küll. Kui ehk siis ainult selle koha pealt, et miks mitte siis kogu Ukrainat üle võtta kui suhted läänega niikuinii kutud,
 
Tegelikult muidugi raske ennustada, äkki tegu Venemaa poolse blufiga, millel ma momendil mingit küll mõtet ei näe. Samas ei saa välistada, sest viimasel ajal on Kreml käitunud vastuolus igasugusele loogikale või kainele mõistusele. Nii et mulle tundub tõenäolisem lähemal ajal toimuv laialdane sissetung. Selle kahjuks räägib sügisene ilmastik ja peadselt saabuv talv aga kui Venemaa eeldab "Blitzkriegi" siis selle pärast nad ei muretse. Putin võib olla ka mures, et talve jooksul kogub Ukraina liiga palju jõudu juurde muutes kevadise rünnaku oluliselt raskemaks ja ohvriterohkemaks. Hiljutised simuleeritud tuumarünnakud NATO riikide vastu, ning Vene allveelaeva tegutsemine Rootsi vetes võisid teenida nii hoiatuse kui tegeliku treeningu eesmärki.
 
Kokkuvõttes leian, et viimase nädala jooksul on oluliselt tõusnud Venemaa otsese rünnaku oht sel sügisel või pigem lähipäevil võrreldes kevadise kampaaniaga. Mis tegelikult plaanis ja millise ajakavaga, teab vaid kitsas ringkond Kremlis. Juba homme oleme targamad.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!