Monday, November 17, 2014

Lootus pole kadunud.

Philae lähifoto komeedipinnast
Kosmosesond Philae maandumine komeedile ei kulgenud ootuspäraselt, nagu tihti juhtub kui midagi täiesti esimest korda proovitakse. Ehkki esialgne punkt kus Philae komeedi pinda puutus kell 15:33 GMT oli väga täpselt vastavuses arvestatule tõrkusid harpuunid, mis pidid sel momendil välja tulistatama, et aparaat komeedi külge kindlalt aheldada. Tulemusena põrkas sond tagasi kosmose poole. Õnneks siiski oli esialgne kokkupõrge piisavalt kineetilist energiat neelanud, et aparaat minema ei lennanud. Aegamisi pool meetrit sekundis hõljus ta tund ja 50 minutit eeldatavalt umbes kilomeeter kõrges kaares komeedi pinna kohal.

Philea laskumine komeedi pinna kohal. Esimene puude toimus 15:33.
Foto sellest kohast võetud 15:43 kui aparaat ise juba pildi paremas nurgas edasi hõljumas.
Esialgsel maandumisplatsil ainult jälg tolmus. 
Teine kokkupuude kell 17:23 oli palju pehmem, kuid ka siin ei jäänud Philae pidama vaid põrkus veel veidi edasi, sooritades umbes 7 minutise lühikese hüppe jäädes lõplikult paigale suure kaljuseina varju. Ka praegu ei teata kus täpselt Philae asub, viimane konkreetne foto on komeedi pinna kohal hõljuvast aparaadist tehtud kell 15:43 ehk 10 minti peale esimest kokkupuudet. Siiski loodetakse, et andmete edasise analüüsi käigus peaks olema võimalik määrata sondi täpne asukoht ja võib-olla sellele isegi fotografeerimisega kinnitus saada.
 

Suurimaks probleemiks osutus lõpliku maandumiskoha asumine kaljuseina varjus, mis võimaldas 12 tunnise "päeva" jooksul ainult poolteist tundi päikeseenergiat koguda. Oli selge, et patareid tühjenevad lühikese ajaga, mistõttu tehti kõik võimalikud ettenähtud katsed nii kiiresti kui võimalik ning saadeti andmed edasi Rosettale. Laupäeval lülitas Philea end seoses peaaegu tühjade akudega "talveune" rezhiimi. Ehkki lähemal ajal pole oodata, et aparaadi akud saaks ärkamiseks piisavalt laetud loodetakse tingimuste muutumist soodsamaks kui komeet läheneb päikesele. Äkki siiski ärkab ta üles ja tekkib võimalus uusi eksperimente sooritada ja fotosid võtta.

Panoraamfoto Philaelt
Teadlased küll väidavad, et Philae täitis oma ülesande pea sajaprotsendiselt aga selge, et ollakse pettunud nii lühiajalises funktsioneerimises. Mulle isiklikult jääb selgusetuks, miks ei varustatud aparaat mingi minimaalset energiat vajava lihtsa ja lollikindla seadmega mis oleks võimaldanud ebasoodsast maandumiskohast veidigi eemale hüpata. Hüplemine tundub olevat tänu minimaalsele gravitatsioonile lihtsaimaks liikumisviisiks komeedil. Tavaline aegamisi pingule keritav vedru sorti agregaat oleks äkki asja ära ajanud.

Seni saabunud fotod on samuti pettumuseks. Eks loodeti õhku ahmima panevaid kaugema vaatega panoraamfotosid komeedi pinnalt, just nii olid ju kaamerad paigutatud. Paraku saadi vaid mõned lähivõtted, mis on küll iseenesest huvitavad spetsidelekuid liiga igavad ja harilikud tavaentusiastidele. Mis ikka, jääme lootma ja ootama, ehk siiski ärkab Philea üks päev veel ellu.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!