Monday, December 15, 2014

17% - Kas esimesed paanika märgid Kremlist ?

blokland_currency
Selle aasta kiiremini kukkunud valuutad, trendi jätkudes läheb rubla Ukraina Grivnast mööda.
Kui nägin FB-s uudist, et vene keskpank laenuprotsendi 17% peale tõstnud, ei uskunud seda eriti aga igaks juhuks viskasin pilgu BBC uudiste lehele. Oligi tõsi, 10.5% pealt 17% peale tõstmine oleks normaalses majandusolukorras mõeldamatu. Venemaa on isegi pikalt suutnud paanikat vältida aga paistab et tänane rubla järsk langus (67 rubla dollari eest) tekitas paanika, kõik kellel veel rublasid järgi tormasid neid panka vahetama.

Keskpank oleks võinud tegutseda endist viisi ja lihtsalt oma välisvaluuta reservide arvelt rublasid kokku osta, aga ilmselt hakkasid nemadki muretsema, et nii ei pea reservid kuigi kaua vastu. Aasta algusest on juba 70 miljardit dollarit sel eesmärgil magama pandud. On ju teada, et esiteks raha hulk ületab tunduvalt pankade vabad reservid, teiseks pole Venemaa valuuta ja kullavarud sugugi nii suured kui esmapilgul võiks tunduda. Nimelt pole palju nominaalsest varust likviidne ehk koheselt kasutatav.

Foto: Samal ajal Venemaal . . .
Pilt venemaa paralleel või virtuaalreaalsusest :)
Rubla küll tõusis hoobilt 10% ehk 60rubla/1dollar peale aga on kaheldav kui kaua see rohi aitab. Pangaprotsendi selline kasv viib hoobiga pankrotti ettevõtted, kellel vähegi suurem laen kaelas, mis omakorda vähendab tootmist ja annab niigi nõrgale majandusele korraliku hoobi seljatagant. Kinnisvara turul võib see samuti paanika tekitada, muutes hulga majaomanikke maksujõuetuteks. Pangad saavad nende majad küll omale aga majade hind langeb kuna inimeste hulk kes jaksaks sihukese röövliprotsendiga elamist muretseda kahaneb pea olematuks, eriti praeguses majandusolukorras.

Samas ei kahtle ma, et mõnes uhkes datshas pauguvad shampakorgid ja kindlasti kasvas Putini lähikondlaste varandus täna märgatavalt, Kremli diktaatorist endast rääkimata. Sellise info etteteadmine võimaldas meeletuid spekulatsioone, eriti võttes arvesse protsendimäära muutuse suurust. Huvitav näha, mis edasi saab, usun et nii mõnedki olulised sündmused võivad veel enne aastavahetust aset leida.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!