Saturday, January 31, 2015

Toronto - "Maailma parim linn" :P



Terve hulk erinevaid organisatsioone ei tegele millegi muu kui igasuguste statistiliste andmete analüüsimisega. Paari päeva eest ilmus "Economisti" uurimus milline linn on parim elamiseks: üllatus, üllatus - selgus et vaadeldavate näitajate põhjal osutus selleks Toronto. Muidugi on sellised hinnangud alati sügavalt subjektiivsed, sest sõltub milliseid näitajaid vaadata ja kuidas nende tulemusi hinnata ja millist kaalu anda.
 
Selle konkreetse analüüsi juures vaadati üleüldist ohutust, elukvaliteeti, elukallidust, ärisõbralikkust, demokraatia taset ja toidu kvaliteeti. Ma usun, et paljudel tekkib küsimus, miks just neid omadusi vaadati ja miks mõned minu arust väga olulised nagu transport välja jäeti. Ei viitsinud uurimuse metodoloogiat läbi lugeda, kes sügavamat huvi tunneb, võib ise selle PDF faili kujul alla laadida. Igal juhul enda maitse põhjal ma küll Torontot parimaks linnaks ei pea.
 
Usun, et paljud Torontolased nõustuvad minuga, erilist meelehärmi pakub meile liikluskorraldus, mis on kolmanda maailma tasemel. Ühistransport on esiteks suht kallis ja teiseks haruldaselt aeglane ning halvasti organiseeritud. Kui su lähtekoht ja sihtkoht just metroopeatuste kõrval ei asu, jõuaksid tihtipeale rattaga kiiremini kohale. Autoga liikumisest rääkides on ilmekaks näiteks, et äärelinnast kesklinna tööle jõudmiseks kulub mul kella kuue ajal hommikul 20 minutit 20 kildise otsa peale, aga koju tagasi kell kaks lõuna ajal sõidan kolmveerand tundi, sest tipptund on just algamas. Tipptunni ajal läheb vähemalt tund selle vahemaa läbimiseks ja "tipptund" kestab Torontos hommikul poole seitsmest kuni kaheksani õhtul, veidi lihtsamaks läheb vahepeal üheteistkümnest kaheni.
 
Kasutaksin hea meelega ühistransporti, aga esiteks hakkab see minu jaoks liiga hilja käima, alles kuue ajal hommikul, teiseks on ebakindlate sõiduaegade ja arulagedate sõidumarsruutidega ning kolmandaks väga aeglane kui metroo välja arvata. Mul võtab eriti hea õnne korral tund ja veerand tööle jõudmiseks, kui vaja kindlalt kohal olla tuleb pooleteise tunniga arvestada.
 
Aga pöördudes tagasi eelpoolmainitud hinnangute juurde tuleb tunnistada, et Toornto oli kõigi vaadeldavate alusel esikümnes kui üks välja jätta. No muidugi tegu elukallidusega, mille poolest asume 70'l kohal. Ei saa salata, et elamine on siin tõepoolest kallis nii eluaseme, toidu kui ka teenuste poolest. Samas on see teatud määral mõistetav,  "heas" linnas elamine peabki kallim olema.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!