Friday, January 30, 2015

Uglegorsk

Tankirusikaga hävitatud vene tank 
Tänased uudised Ukraina rindelt on parasjagu murettekitavad. Mitte niipalju ametlike rindeteadete poolest kuivõrd põhiinfo kõrvale pillatud lausete tõttu.
 
Ukraina poolelt raporteerib mitu erinevat allikat - tekkib küsimus millist rohkem usaldada, separatistide omasid pole üldse mõtet lugeda. Igatahes ametliku info kohaselt on Uglegorsk veel Ukraina vägede käes või käivad seal lahingud. ATO keskuse andmeil saadeti kohale reserve ja lahingumoona olukorra stabiliseerimiseks. Donbassi pataljoni komandöri andmeil olevat Uglegorsk juba langenud kui mitte arvestada mõningaid vastupanupunkte linnas.
 
Kõige ebameeldivamaks infoks, kui see tõeks osutub, on viis kuidas Uglegorski lahing käis või käib. Mässulised olevat imbunud linna mitme nädala jooksul ja eile alustanud organiseeritud rünnakuga seljatagant. Sellise sündmuste käigu võimalikkus vihjab kas kohaliku elanikkonna toetusele või hirmule separatistide ees, mõlemad variandid äärmiselt halvaendelised.
 
Venelaste langenud tänases lahingus Uglegorski lähedal
Usun, et lähemate päevade või isegi tundide küsimus on kelle kätte Uglegorsk jääb. Kui peaks langema on ilmselgelt järgmine kuum punkt Debaltsevo, kus suured Ukraina väed sees. Selle ümberpiiramine ja kaotus oleks Ukrainale katastroofiks. Loodetavasti pole momendil mässulistel piisavalt jõudu aga kui Venemaa saadab oma võitlusgrupi kohale võib väga lihtsalt Ilovaisk korduda. NATO peaks suutma õhust Vene vägede liikumist näha ja õigel ajal Ukrainlasi hoiatada, iseasi kas viimased reageerivad piisavalt kiirelt ja jõuliselt.
 
23:30,  30 Jaanuar
Viimased uudised enne keskööd annavad teada, et ehkki öösel oli suur osa Uglegorskist vallutatud löödi venemeelsed päeval kaotustega tagasi. Esimene raund Ukrainale - puruks lasti tank ja kümmekond soomusmasinat, paarkümmend langenut jäi maha, 15 võeti vangi. Õhtul algas uus suurem rünnak ja momendil käivad ägedad lahingud. Luure teatel suundub linna poole kaks Vene vägede kolonni. Kui viimane tõeks osutub, läheb ukrainlastel väga raskeks. Peaasi, et nad ei lase oma väegrupeeringut ümber piirata ja vangi võtta või puruks lüüa. Pigem taganegu soodsamatele positsioonidele, aga mis mina siin õpetan, loodetavasti pole Ukrainlased Ilovaiski õppetundi unustanud.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!