Tuesday, February 17, 2015

Debaltsevo = Ilovaisk ruudus ?

14:00 GMT 17 Feb
   Mis ma kirjutasin paari päeva eest, et Minski lepped pole väärt seda paberit millele trükitud. Eriti muidugi olukorras, kus vaid üks pool lepitust kinni üritab pidada.
 
  Ukraina vägede olukord on täna hommikuks Debaltsevo all ja juba ka linnas endas õige räbalaks muutunud. Varem suudeti venelasi suurtükitulega vaos hoida aga Minski kokkulepet tuimalt jälgides on Debaltsevo langemine päevade kui mitte tundide küsimus. Paraku on karta, et enam ei aitaks ka suurtükiväe toetus, sest vaenlane on mitmes kohas linna sisse murdnud.
 
  Kuna pole loota, et Vene pool kokkuleppest kinni peab jääb Ukrainal üle kas taganeda Debaltsevost raskete kaotustega või kuulutada välja üldmobilisatsioon ja sellega kaasnev sõjaseisukord. Samas vaevalt suudab see Debaltsevot enam päästa.
 
  Mobilisatsiooni ja sõjaseisukorraga on keeruline situatsioon. Positiivse poole pealt võimaldaks sõjaväe koosseisu oluliselt suurendada ja tõenäoliselt ka lääne või vähemalt USA sõjalist abi saada. Separatistide peatamiseks ja tagasipeksmiseks oleks sellest küll. Paraku on juba praegu põhijõuks mässajate poolel vene regulaarväed, kelle vastu Ukraina hammas ei hakka ka piiratud sõjalise abi korral.
 
  Suureks ohuks oleks Venemaa ametlik sõtta astumine, mis tooks ilmselt kaasa suure osa kui mitte kogu Ukraina ja Moldaavia vallutamise, enne kui lääs jõuab jõuliselt reageerida. Sõda sarnaneks ilmselt suurel määral Teise maailmasõja Saksamaa kampaaniaga Poola vastu mis sisuliselt nädalaga läbi oli. Peale seda ei jää NATO'l üle muud kui tõdeda, et artikkel 5 Ukraina kohta ei kehti.
 
  Ainsaks küsimärgiks jääb, kas Putini jaoks kaalub Ukraina vallutamisega kaasnev "au" kõik negatiivsed kaasmõjud üles. Inimkaotustest pole mõtet rääkida, see pole Kremlile kunagi korda läinud. Läänega niigi sitas seisus suhted sisuliselt katkeks pikaks ajaks. Venemaa peaks arvestama enda väljalülitamisega rahvusvahelisest finantssüsteemist. Kokkuvõttes tekiks uus NL kuid väiksemates piirides ja ilma internatsionaalse ideoloogiata, mis kujuneks suurimaks probleemiks. Valgevene ja Kasashtan järgneks peagi Ukrainale, esimene Krimmi stsenaariumi kuid teine veidi tõrksamalt. Samas kui kommunismi idee järgijaid lollikesi võis leida igalt poolt maailmast siis õigeusu kastmes vene shovinismi saavad juba definitsiooni järgi vaid venelased toetada.
 
  Nii palju kui Venemaa ka tahta võib, ei suuda ta kunagi saavutada kunagise NL mõju ja võimsust. Venelaste hulk maailmas on lihtsalt liiga väike ja aina väiksemaks jääb. Kremli käitumine sarnaneb narkomaanist röövli tegutsemisele, kes pommiga ja püstol käes on supermarketis vange võtnud ning märatseb. Politsei on koha ümber piiranud ja paremini relvastatud aga peab ettevaatlikult tegutsema, et narkar närvi ei läheks ja kedagi maha ei laseks. Olukorda proovitakse lahendada läbirääkimistega kuid oma palju võimsamat tulejõudu ei julgeta kasutada kartes pantvangidele või kõrvalseisjaile viga teha. Relvi kasutatakse alles möödapääsmatus olukorras, seda teab pätt ja kasutab enda huvides osavalt manipuleerides ära. Kõrvaltvaatajale on selge, et lõpuks narkar kas võetakse kinni või lastakse maha nagu alati, aga enne võib ta palju paha teha kõige hullema variandina end koos pantvangidega õhku lasta. Pätt ise ei saa aru. et on tegelikult kaotanud algusest peale, muidu poleks ju kogu avantüüri ette võtnud.
 
17:15 GMT 17 Feb
  Olukord on läinud katastroofiliseks kiiremini kui oskasin aimata. Kui juba UNIAN andmeil on enamus Debaltsevost venelaste käes ja väljapääsu teid kontrollivad mässulised, siis ilmselt on tegelik olukord hullem. Kahjuks tuleb tunnistada, et kui imet ei juhtu kordub Ilovaiski tapatalg suuremas plaanis. Mida kurat küll Ukraina väejuhatus molutab, ammu oli selge, et Minski lepped jämedalt rikutud. Nüüd toovad nad mitmed oma võitlusvõimelisemad üksused totra näitliku lepingust kinnipidamise ohvriks. Võib vaid ette kujutada kui laastav on sellise käitumise mõju moraalile.
 
  Kui Ukraina väejuhatus end viivitamatult kokku ei võta, ei imestaks kui pätikari varsti kalashnikove täristades Krestsatikul marsib. Momendil ei aita miski lääne abi, ei humanitaarne ega sõjaline. Ukrainlastel on vaja julgelt kasutada enda raskekahuriväge ja võimalusel õhuväge, et separatistid peatuma sundida. Praegu pole aeg muretseda Minski lepingu punktide pärast, võitjale ei tähenda need niikuinii midagi. Loodan, et eksin aga Debaltsevos võidakse otsustada kogu Ukraina ja pikemas perspektiivis osa Ida-Euroopa saatus.
 
18:30 GMT 17 Feb   Vaid veidi peale eelnevat postitust ilmus Semen Semtchenko teadaanne internetis, mis kinnitas minu hinnangut olukorrale:
 
    Ситуация в районе Дебальцево очень сильно осложнилась за последние часы. То что можно было сделать вчера - уже нельзя сделать сегодня. Дальнейшее промедление с решительными действиями может стоить очень дорого. Просто статично удерживая позиции мы не добьемся своих целей и наоборот можем прийти к катастрофе. Я не могу по ряду причин, прежде всего военного характера, выводить на всеобщее обсуждение реальное состояние дел. Я не хочу вести информационную войну с Генштабом и дока...зывать кто дезинформирует общество и Главнокомандующего, сейчас не время для этого, время объединить усилия.
    Я как командир батальона, народный депутат, первый заместитель головы комитета Верховной Рады по вопросам национальной безопасности и обороны настаиваю на решительных действиях по деблокированию сил АТО в районе Дебальцево и выравниванию линии фронта. Необходимо сохранить костяк армии, а территории мы всегда сможем вернуть. Силы АТО, Нацгвардия, ВСУ, батальон Донбасс до конца готовы выполнить свой долг. Обращаемся к Верховному Главнокомандующему с просьбой принятия немедленного решения, нанесения МОЩНОГО ВСТРЕЧНОГО УДАРА по российско-террористическим войскам, выводу блокированных частей и выравнивании линии фронта. Главное - сохранить костяк боеспособных частей. Мы готовы выполнить любой приказ. Мы не допустим никакой паники, но настало время действовать.
    Слава Украине!
 
  Kui vaid Ukraina kindralstaabil oleks julgust ja ettevõtlikkust oleks äkki võimalik katastroof hoopis võiduks pöörata, sest paljudes ülejäänud piirkondades on separatistide jõud väga nõrgad. Suhteliselt väikeste jõududega saaks saavutada suurt edu kui Semtchenkot uskuda:
 
    По оперативным данным разведки "Донбасса" сейчас Кировск,Первомайск и Стаханов защищает всего 750 человек,половина из которых являются дежурными на блокпостах. Из вооружения минометы и 4 града.
    Три часа назад назад через Ломовотку, Вергулевку направлено 12-15 танков, на Троицкое и Санжарово пошло 5 танков, 6 Камазов снарядов и 3 Камаза пехоты (но это последний набор из ЛНР)
    Все последние резервы террористов брошены под Дебальцево.
 
   Karta, et seekord pole hommik õhtust targem ja homme võib kuulda eriti halbu uudiseid, sest kahjuks pole mul suurt usku Ukraina ülemjuhatusse. Optimistliku noodiga lõpetades võib siiski tõdeda, et varem või hiljem tõmmatakse suured pätid võlla ja pikas perspektiivis on Kreml omadega sügavalt sita sees. Hiina vaatab möllu pealt, kiikab Siberi poole ja hõõrub rahulolevalt käsi.
 
   Mõnitamisena tundub ÜRO julgeolekunõukogu otsus tulevahetuse lõpetamise kohta, mis ühel häälel  vastu võeti. Koosolekut juhatas muideks Hiina esindaja :P 
 

2 comments:

  1. Ei tahaks nõustuda Su arvamusega nagu puuduks venelastel pealeminev internatsionaalne ideoloogia. Neil ju toetajaid-mõttekaaslasi nii paremal kui vasakul. Kasutavad oskuslikult propagandat, kiilulöömise taktikat natos ja el-s ja ongi tulemus saavutatud. Vahet pole, mida muu maailm neist arvab.

    ReplyDelete
  2. Venemaa poliitika toetajad väljaspool Venemaad ja mitte venelased jagunevad minu arust kolme gruppi: 1. Kinnimakstud seltskond, kuhu kuuluvad olulistel kohtadel istuvad inimesed. 2. Protestijad (USA, EU, NATO, Globaliseerumise, ... jne ... vastu) 3. Lihtsameelsed tohmanid. Neist kolmest grupist on ohtlik vaid esimene, kes otsustab.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!