Thursday, February 19, 2015

Debaltsevo Järelkajad

Taandumine Debaltsevost
  Arvasin, et eelmise postitusega lõpetan selle teema aga täna on piisavalt palju uut infi laekunud, nõudmaks veel üht lugu. Esiteks tundub, et kogu Debaltsevo lahing ei läinudki nii hullusti kui algul paistis. Ukraina kindralstaabi viimastel andmetel (millesse muidugi tuleb kerge skepsisega suhtuda) olevat olnud tegu organiseeritud plaanipärase taganemisega, lausa üle 90% vägedest pääsenud, surma sai 14, haavata sai 172, vangi langes üle 90 ja kadunuks jäi 82 sõjaväelast. ise võeti paarkümmend vangi. Sellele vastukaaluks separatistide avaldus 3000 - 3500 Ukraina langenust ja 300 vangist.
 
  Usaldada ei maksa kumbagi numbrit aga esimene järeldus, mis saab teha on see, et Debaltsevos polnud kunagi 8000 Ukraina sõjaväelast. Ilmselt oli nii suur number välja käidud osalt propaganda eesmärgil, et hirmutada vastaseid. Pealegi oli enamasti tegu vaid osaliselt komplekteeritud sõjaväeosadega, mille arvukus jäi teoreetilisele tunduvalt alla.
 
  Eks Ukraina proovib teha nii head nägu kui võimalik aga nagu eelmises postituses mainisin oli ilmselgelt tegu tõsise lüüasaamisega. Täna alles lahkus Ukraina vägede ülemus piirkonnast viimaste hulgas. Tarani nimelise polkovniku auaste kinnitab samuti, et väekoondis pidi Debaltsevos oluliselt väiksem olema. Ukrainlased väidavad, et pidid Debaltsevo maha jätma seoses laskemoona ja tehnika puudusega, separatistid jällegi andsid teada, et said sõjasaagiks vagunite kaupa lahingumoona. Jällegi ei maksa kumbagi poolt uskuda, tõde kusagil vahepeal.
 
  Kogu selle jama peale leian, et Venemaa tuleks ÜRO'st välja visata, pretsedent on olemas kui sama tehti Nõuk Liiduga Soome ründamise eest Talvesõja ajal. Muidugi saan aru, et tänapäeval see läbi ei lähe. Venemaa hakkab järjest enam sarnanema XXL ehk ekstra suures mõõdus Põhja Koreaga, eriti kui kuulata avaldusi, mis viimasel ajal Vene poliitikute suust tulevad. Muidu võiks tüübid mättasse lüüa aga raiskadel on tuumarelvad ja seetõttu käitutakse viisakalt.
 
  Eile lugesin ka Inglaste kaitseministri sõnavõttu Venemaa võimalike kavatsuste kohta Baltikumi suunal. Muidu oleks see ilmselt uudistemürasse kadunud aga tänu ajastusele ja konkreetsele persoonile hüppas selgelt esile. Tegelikult pole ju tegu mingi saladusega, kõik teavad, et Venemaa tahaks Baltikumi vallutada. Sama moodi ka Poolat ja Soomet, lisaks põhjanaba ja isegi Kuud kui mõndasid poliitikuid kuulata. Paraku õnneks on soov üks asi ja tegelikkus teine. Nii et mina isiklikult ei võtaks toda väljaütlemist eriliselt alarmeerivana.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!