Thursday, February 12, 2015

Minsk II - mõttetu zhest

Logvinovo tagasivõtmine hommikul (Semen Semtshenko)
Visates pilgu peale kokkuleppele, mis Minskis sõlmiti jääb minul isiklikult küll mulje, et need puud oleks võinud kasvama jätta, mis selle paberitüki pärast maha võeti. Ma olen nii pessimistlik neljal põhjusel. Esiteks muidugi fakt, et leppele ei kirjutanud alla mitte riigipead vaid neid esindavad klounid. Teiseks kogu konflikti eelnev ajalugu ja spetsiifiliselt vene suhtumine igasugu lepingutesse. Kolmandaks lepingu tekst, mis kohati äärmiselt ebamäärane jättes võimaluse igal osapoolel seda isemoodi tõlgendada. Neljandaks ja kõige tähtsamaks pean aga seda, et Venemaa ei ole saavutanud oma eesmärki, milleks on Ukraina allutamine või vähemalt venemeelse rezhiimi kehtestamine Kiievis.
 
Allkirjastamisest pole möödas rohkem kui pool päeva ja juba võib lugeda avaldusi osalistelt mis väga kahtlevad või lausa küünilised. USA rõhutas, et seoses Venemaa eelneva käitumisega on nad väga skeptilised ja soovivad näha konkreetseid samme mitte paberitükki. Lisades, et valmistavad ette uusi sanktsioone ning seadust Ukrainale relvaabi andmise kohta. Ligi tuhandemeheline üksus saadetakse Lvovi piirkonda Ukraina eriüksusi välja õpetama. Euroopa liidu poolt teatasid nii Merkel kui Hollande, et kui Venemaa ei täida kõiki kokkuleppe punkte tulevad uued sanktsioonid. Nii kiirelt peale kokkuleppe sõlmimist vaoshoitud eurooplaste poolt taolise tooni kasutamine tundub pahaendeline. Venemaa teatas küüniliselt irvitades, et soovib näha kohe välismaiste lääne palgasõdurite lahkumist. Samuti süüdistas Putin Ukraina võime, et need keelduvad "Rahvavabariikide" esindajatega kohtumast. Poroshenko Ukraina poolt mainis, et autonoomiast pole juttugi. Kõik tunnustasid Ukraina territoriaalset terviklikkust, paraku on igaühel ise arusaamine territooriumist :)
 
Lisaks muidugi ei saa jätta märkimata, et momendil käivad ägedad lahingud nii Debaltsevo kui ka Mariupoli kandis. Mõlemad pooled kannavad kaotusi ehkki esialgsed teated näitavad mõningast edu Ukraina poolel. Mariupoli juures suruti rindejoon 20 km tagasi Venemaa poole ja Debaltsevo juures murti uuesti lahti põhimaantee, mida mööda käib tolle piirkonna varustamine. Separatistid aga on toibunud ja alustasid vasturünnakut, mis momendil tõrjutud. Milline seis homme või pühapäevaks on raske ennustada. Samuti oli kuulda, et Venemaalt ületas piiri öösel uus suur soomuskolonn, nii palju siis lepetest kinnipidamisest. 
 
Kas on üldse mõtet minna kokkuleppe punktide juurde aga astun siiski kiirelt neist üle.
 
1. Laupäeva kesköö vaherahu. See punkt on tahtmise korral kõige lihtsamini saavutatav.
 
2. Mõlema poole raskerelvade tagasitõmbamine rindejoonelt laskeulatusest välja algusega relvarahu teisel päeval, lõpetatud hiljemalt kahe nädalaga, kontrollib OSCE. Jällegi saavutatav aga kahtlen kas isegi selle alustamiseni jõutakse.
 
3. Eelnevat kontrollib OSCE. Noh tegi seda ka enne aga nad ei suuda muud teha kui raporteerida rikkumistest.
 
4. Kohalike valimiste korraldamine. Suht tähtsusetu, sest vaatamata OSCE kontrollile on tulemused ette teada taolises hirmu, terrori ja võltsimise õhkkonnas.
 
5. Amnestia konfliktis osalenutele. Ebaselge, mis selle all mõeldakse, kas ka sõjakuritegudega seotute amnesteerimine, sellisel juhul oleks tegu ennekuulmatu küünilisusega.
 
6. Kõigi vangide vastastikune vabastamine. Kirjas juba eelmises leppes, mis kunagi täies ulatuses ei toiminud.
 
7. Humanitaarabi segamatu saatmine rahvusvahelise kontrolli all. Sõltub kuidas sõna "humanitaar" tõlgendada, vene poolt on pidevalt tulnud, enamasti sisaldades relvastust, laskemoona ja kõrilõikajaid.
 
8. Sotsiaalsete ja majanduslike sidemete taastamine Donbassiga. Sisuliselt tahavad Kiievilt ja läänelt pappi saada, sest Venemaa pole seda enda raskuste tõttu võimeline pakkuma.
 
9. Ukraina kontroll piiri üle aga alles aasta lõpuks. Täiesti mõttetu, sest selleks ajaks on niinimetatud rahvavabariigid pungil tanke, laskemoona ja vene sõjaväelaste näol uusi "Novorossia" kodanikke täis tuubitud.
 
10. Võõraste sõjavägede väljaviimine ja illegaalsete relvagrupeeringute laialisaatmine. Jälle mõttetu, sest vene sõjaväelased lihtsalt võetakse kohalikeks kodanikeks ja neist moodustatakse kohalik "legaalne" sõjavägi.
 
11. Konstitutsiooniline reform ja Ukraina uue konstitutsiooni vastuvõtmine 2015 lõpuks. See on nii ebamäärane, et ei vääri kommenteerimist.
 
Nagu näha on tegu täiesti sisutühja ja mõttetu paberiga, eks seepärast Putin muigas kui kohtumiselt lahkus, ta ju ei pidanud isegi allkirja panema. Ukraina saab ehk paar päeva hingetõmbe aega. On selge, et niipea kui vaherahu ametlikult kokku kukub, puhkeb suht kiiresti tõeline sõda seekord juba Venemaa ja Ukraina vahel. Kreml ei saa kaua viivitada, tegutseda tuleb enne kui USA relvaabi kohale jõuab ja tõsised sanktsioonid mõjuma hakkavad. Samas on Putinil vaja veidi aega, et lahinguvalmis väed piirile tuua.
 
Vaatame, mis aeg toob ja loodame, et ma eksin.

2 comments:

  1. Vabandan teemavälise küsimuse pärast, aga kas Sa Leo Kunnase raamatuid oled lugenud?

    ReplyDelete
  2. Kui pead silmas "Takerdunud Rünnakut" siis veel mitte. aga on plaanis. Vaatan kas leian netist. Gort Ashrynid ja Sõdurjumal läbi loetud, kõik meeldisid, olen neist vist isegi bloginud.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!