Saturday, May 30, 2015

Karate kevadturniir

Issi ja tütar
Eelmine laupäev oli meil karate kevadturniir. Seekord võtsime osa mina ja pisem laps, suurem on juba Eestisse sõitnud nagu eelnevast postitusest võis näha. Mustade vöödena on meie etteasted päeva lõpus aga seekord tehti meeste kata ootamatult üsna keset päeva nii, et polnud aega õieti ette valmistada. Peagi selgus ka põhjus: oli loodud uus kategooria seeniorid mehed, kuhu kuulusid 40 ja vanemad. Kata korraldati olümpia süsteemis vastavalt WKF reeglitele nagu viimasel ajal kombeks.

Mina sain vastaseks tuttava tüübi, kellega oleme enam vähem sama kaua karated teinud. Kata hindamisel näitavad viis kohtunikku lippudega peale lõpetamist oma arvamust. Olin
Tom katat Wan-Kan esitamas
parasjagu kange ja ehkki tempo suutsin suht normaalse hoida siis asendid jäid ikka liiga kõrgeks ja shutod ehk käeserva löögid, mis tavaliselt mu leivanumbriks, ebaõnnestusid. Lõpus läks ka ajastus veidi käest ära. Vaatamata sellele sain peakohtunikult võidulipu aga see ei aidanud ülejäänud nelja nurgakohtuniku vastu. Lohutuseks vaid teadmine, et vastaseks oli hilisem kata võitja. Selgituseks on siinkohal hea lisada, et platsil olles kannavad võistlejad enda vööde asemel sinist või punast vastavalt reeglitele tehes nii kohtunike töö lihtsamaks.

Kiki ja Anta kata esitlus esimeses voorus
Järgmiseks oli Kiki etteaste katas. Lapsel ei vedanud, sest esimeseks vastaseks osutus rahvusvaheliste kogemustega Rumeenia päritolu naine, kes ilmselgelt parem oli. Seoses osavõtjate vähesusega selles kategoorias pääses Kiki vaatamata kaotusele peale lohutusringi võistlema kolmanda koha peale. Seekordne samast klassist, paraku tuli kaotus tulemusega 2 : 3 ja kokkuvõttes neljas koht. Eelmise aasta võiduga võrreldes kesine tulemus aga samas eelmine aasta kaasnes tüdrukul kulla võiduga parasjagu vedamist, objektiivselt võttes on ta väärt 3 - 4 kohta.

Välk-kiire rusikalöök solaari
Peale demonstratsioon esinemisi tuli minul uuesti meeste seenioride mustade vööde vabavõitluses võistlustulle astuda. Jällegi oli matile kutsumine ootamatu, ei jõudnud end korralikult soojendada selle minuti jooksul, mis aega jäi enne kui pidime platsi äärde maha istuma. Oma viga muidugi, oleks pidanud kogu aeg soe olema. Vähemalt munadekaitse olin jõudnud peale panna, kindad ja hambakaitse haarasin jooksu pealt seljakotist.

Olin teine paar ja vastaseks sain vana tuttava aasia päritolu karateka. Pikema kirjelduse koos pildiseeriaga lisan järgmises postituses aga kokkuvõttes pean pettumusega tunnistama, et kaotasin nõrgemale vastasele osaliselt oma süül ja osaliselt kohtunike hindamise tõttu. Kohtunike kohta julgen seda väita, sest hiljem videot üle vaadates oli ilmselge, et mind jäeti vähemalt 3 punktist ilma ja paar vastasele antut olid küsitavad. Lõpptulemus vormistati 5 : 6 kaotuseks.

Hea määrustepärane löök kuklasse
Kiki seevastu esines üllatavalt tublilt. Tema esimene vastane oli päris tugev ja vaatamata esialgsele punktides tahajäämisele võttis ta paari ilusa kombinatsiooniga järgi. Ühe kolmepunktise jalalöögi eest pähe sai ta minu arust küll natuke liiga lihtsalt punktid aga kui otsustada hilisemate matshide põhjal siis normaalne. Üldse anti naistele põhjendamatult kergelt punkte kaugele jäänud ürituste mitte soorituste eest. Matshi lõpupoole võrdses seisus astus Kiki sisse vastase heale jalalöögile ja sai laksu otse vastu lõuga. Taganedes oli näha näol verd aga lapse olekust ei paistnud, et oleks kõva löök olnud ehkki vahel võtab ka pisike riivakas vere välja.

Korralik Mawashi-Geri ehkki natu kaugel sihtmärgist
Matsh katkestati ja hakati võistlejaid üle vaatama. Reegel on selline, et kui veri välja lüüakse siis tuleb automaatne disklaf. Paraku selgus, et veri oli pärit vastase varbast mille küüs jalalöögi käigus murdus, Kiki lõual kerge sinikas ja nahk nats ära kraabitud. Kokkuvõttes ei antud löögi eest punkte ja kuna tegu oli lööja verega ei saanud ka keegi disklafi. Järgijäänud aja jooksul suutis minu laps paar punkti saada ja matshi võita. Ei saa salata, et mu lapsel on ikka igavene tugev lõug kui vastased oma jalgu selle vastu veriseks taovad :D

Kiki autasustamine vabavõitluse 3 koht
Poolfinaalis läks Kiki vastamisi noore aga väga hea karatekaga, kes meie klubis harjutab. Siit tuli selge kaotus ehkki mitmed punktid olid vastasele pikalt liiga kergelt antud ja Kiki jäeti vähemalt ühe puhta kuklalöögi punktidest ilma. Objektiivselt oli vastane siiski selgelt parem.

Kolmanda koha matshi esimene pool oli võrdne aga siis läks Kiki hooga eest ära ja saavutas naiste osas rekordilise 15 punkti võites 15 : 8. Ka siin anti punkte liiga lihtsalt aga seekord pigem kerge eelistusega Kiki suunas. Samas on tüdruku liikumine palju paremaks läinud ja jalalööke ta ei lahmi enam liiga tihti liiga kaugelt. Kaitse on samas aspekt, mis vajab tööd. Ta kipub liiga suure hurraaga peale minema ja kaitse ära unustama.

Kokkuvõttes võin rahule jääda, et pääsesin suuremate vigastusteta ja et laps suht edukalt esines, eriti vabavõitluse osas, mis tal seni nõrgemaks küljeks on olnud.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!