Friday, May 1, 2015

NATO väed Eestis


Tänases Delfis oli seoses ühisõppustega USA tankiüksuse osavõtul artikkel teemal: "Kaks kolmandikku Eesti elanikest toetab NATO vägede kohaolekut, eestlaste ja mitte-eestlaste suhtumises on suur vahe"  Eestlaste hulgas on NATO välisvägede kohaloleku toetajaid 88 ja mitte-eestlaste hulgas 24 protsenti, vastu on aga 8 protsenti eestlastest ja 64 protsenti mitte-eestlastest. Kogu elanikkonna protsendid: poolt 68% vastu 25%.

Mina arvan et need numbrid on üsna heas korrelatsioonis üldise lojaalsusega Eesti riigi vastu. Ainsaks NATO vägede Eestis viibimise põhjuseks on ju Venemaa ohule vastuseismine, seega näitab see number paljud eelistavad elada Eesti vabariigis mitte Eesti oblastis. Võimalik, et mõned sinisilmsed lihtsalt ei taha näha mingeid võõrvägesid meie territooriumil ja mõned arvavad, et USA sõjaväe kohalolek muudab meid sihtmärgiks. Viimastele oskan vaid väita, et sihtmärk oleme niikuinii, ameeriklaste siinoleku korral lihtsalt palju ebamugavam ja valusam.

Põhimõtteliselt võib vist arvata, et juhul kui olukord kuumaks läheb võid usaldada üheksat eestlast kümnest ja ühte mitte-eestlast kolmest. Enam-vähem sellist olukorda kujutasin ka ise ette, küsitluse tulemus pigem ületas lootusi.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!