Sunday, June 14, 2015

Parim 2015 aasta soodusnutifon - Moto E 2 gen 4G

Täielikud tehnilised andmed leiab järgnevalt lehelt
http://www.gsmarena.com/motorola_moto_e_(2nd_gen)-6986.php
Nagu eelmises postituses lubatud kirjutan sellest kuidas lapsele sai uus mobla muretsetud. Noh päris põletav tal vajadus uue mobla järgi polnud, aga vana siiski juba 5 aastat kestnud, vanema lapse ja kaasa käest enne läbi käinud ning kipub jupsima. Päris enda oma pole tal olnudki ammusest Nokiast saati. Kooli lõpetamise puhul kingituseks oleks sobiv, nii saan kaks kärbest ühe hoobiga, saab endale mobla ja mina ei pea juurdlema, mida talle kinkida. 
 
Nagu mul tehnoloogiat puudutavate ostudega kombeks, tegin ka seekord eelnevalt veits uurimistööd netis surfates. Esiteks toksisin sisse "best android smartphones 2015" ehk "2015 aasta parimad androidipõhised nuti telefonid". Kokkuvõttes olid tulemused oodatud kui üks pisike erand välja arvata. LG ja Samsung oma viimaste mudelitega parimad aga mulle ootamatult oli 10 parima hulgas koguni kolm Motorola telefoni: Moto X, Moto G ja Google Nexus 6 mida ka Motorola valmistab.
 
Kõik telefonid maksid $600 või enam, ainult Motorola omad soodsamad, Moto G $179US lausa 4 korda odavam. Kuidas see võimalik, et tipptelefonide hulka saab nii palju odavamini tulla tundus vägagi kummaline. Aga asja lähemalt uurides selgus, et ehkki see telefon pole parim üheski kategoorias siis kokkuvõttes on iga näitaja poolest hea. Suurimaks puuduseks praeguse kiireima ühenduse ehk 4G puudumine ja kaamera keskpärane ning protsessorid ajast maha jäänud, samad mis eelmise aasta mudelil.
 
Lugesin ka hulga hinnanguid erinevatelt soliidsematelt veebilehtedelt ja kokkuvõttes tundus olevat tegu hea nutikaga. Ekraan oli tal 5 tolliga kõige väiksemate hulgas kuid Kiki tahtiski pigem väiksemat telefoni. Muidugi selgus, et sama mudeli puhul tuleb vaadata millise aasta väljalaskega ja mudeli numbriga tegu, sarnased riistad võivad küllaltki erineva sisuga olla. Lugemise käigus sattusin ka huvitavale võrdlusele, kus väidetavalt äsja välja tulnud madalam mudel 2015 aasta Moto E on odavam aga uuema riistvaraga ja testides kohati isegi ületab oma kallimat suguvenda. Lisaks on tal võimsam patarei, 4G ühendus ja viimane Google soft "Lollipop" peale pandud. Kui see tõsi, miks peaks keegi siis teist ostma. OK ekraan on kallimal parema lahutusvõimega ja suurem.
 
Kokkuvõte GSMarena kodulehelt
The Motorola Moto E (2nd Gen) 2015 is exactly what you'd expect from the sequel of the most popular budget phone for 2014. The new model gets a screen bump, major performance boost, better camera, double the storage, a bigger battery, a much better build quality and materials and, surprisingly, there is even LTE connectivity. The screen estate of the Moto E (2nd Gen) is slightly bigger, but the major improvement is the more powerful Snapdragon 410 chipset. While not running in 64-bit mode on the Moto E (2nd Gen), the chip does wonders for the performance of the smartphone.
 
Kuna tahtsin kindel olla, et plika saab telefoni, millega ka rahul on siis otsustasin et pean ta ikkagi poodi kaasa võtma. Ei oska ma saladust hoida, tüdruk suutis enne uksest väljumist pinnida, miks vaja issiga poodi minna. Seletasin, et läheme vaatame erinevaid moblasid ja ta saab neid ise pihus hoida ning otsustada, milline rohkem meeldib. Kohapeal selgus tõsiasi, et lapsele meeldib väiksem telefon, ju seetõttu, et sellise suurusega harjunud. Uuris mõnda aega ja teatas, et seesamune Moto E meeldibki kõige rohkem. Tema praegusest vaid veidi suurem 4.5 tollise ekraaniga.
 
Kui ostma tahtsin hakata selgus, et poes pole uut 2015 aasta versiooni, vana ma keeldusin võtmast, sest sellel oluliselt nirum sisu ja puudus 4G, hind vaid paarkümmend dollarit odavam. Netis otsides selgus, et uut 2015 aasta mudelit müüakse momendil ainult Euroopas, Jaapanis, Hiinas ja Brasiilias. Õnneks siiski pakkus seda ainsana Ameerikas konkureeriv operaator Wind. Sõitsin nende esindusse. Jah müüme küll aga ainult koos plaaniga, sest telefon on lukustatud meile. Vastasin: "Kui saate mulle sama pakkumise teha mis momendil teise firmaga tulen meelsasti üle". Paraku selgus, et nii head plaani neil pole ja teenindajaneiu ise oli samuti sama plaani peal, mis terve meie pere, ehk temagi kasutas konkurendi teenust.
 
Küsisin kas kuidagi ikka ei saaks, teenindaja vaatas ringi, poes kedagi teist polnud, ok ma teen teile erandi, aga lahtilukustamine maksab $20 sulas juurde. Sellise pisikese lisamaksuga olin meelsasti nõus, sest sain ju telefoni ikkagi nende soodukaga, ehk $150 CAD eest. Ostsin nutika ära ja lasime ka sim kaardi kohe üle panna veendumaks, et see ikka töötab. Nüüd tekkis probleem, sest uus mobla tahtis mikrosimi aga meie oma oli tavaline ja poes polnud kaardi lõikajat. Ta pakkus välja, et me lõikaks kaardi parajaks oma operaatori esinduses, selle ajaga ta lukustab lahti meie telefoni. Raha võin tulla homme maksma, üllatav usaldamine, muidugi olin nõus. Paraku oli kell nii palju, et meie operaatori esindused suletud, tuli üritus hommiku peale edasi lükata.
 
Kodus uurisin nii telefoni andmeid kui meie operaatori võrgu tehnilisi parameetreid ja muutusin nats murelikuks. Nimelt polnud päris selge, kas meie operaator üldse 4G sidet pakub. Riba ta pole selle jaoks ostnud ja netifoorumeis oli vastukäiv info. Operaatori enda veebilehel võrgu kohta konkreetne jutt puudus sootuks. 3G ühendusega oli aga sihuke värk, et meie konkreetne telefoni mudel ei omanud seda allalaadimis sagedust ehkki 4G oli olemas. Kas 4G telefoni sagedusriba ja 3G võrgu oma sobituvad kokku polnud mul aimugi. Noh eks homme selgub otsustasin.

Kokkuvõttes Mobilicity võrgu sagedused on 3G puhul 1700 ja 2100 aga telefonil sihukesed
TechnologyGSM / HSPA / LTE
2G bandsGSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G bandsHSDPA 850 / 1700(AWS) / 1900
4G bandsLTE band 2(1900), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 12(700), 17(700)
SpeedHSPA, LTE
 
Hommikul põrutasime operaatori juurde, kes imestas kust me sihukese telefoni oleme välja võlunud, neid ei pidanud enne aasta teist poolt tulema, sest vanad vaja läbi müüa. Udutasin, et tuttav Euroopast saatis. Lasime sim kaardi parajaks lõigata ja selle kohe ka esindaja poolt moblasse susata, et tõrke korral poleks meie viga. Minutiga tõmbas võrgu pildi ette ja isegi H+ kargas pulkade juurde, mis klienditeenindaja silmad suureks ajas. Huvitav, meil nagu pole 4G võrku aga teie telefon väidab, et olete sellega ühenduses. Vaatame kas data ikka töötab, veebilehed tulid laksuga ja HD video jooksis täiega. Kummaline, pean vist endale kah sihukese muretsema arvas teenindaja kui kuulis, mis hinnaga olime telefoni saanud.
 
Nüüd on laps kodus õppimise kõrvalt seda moblat armunult silitanud ja seadistused oma käe järgi kohale pannud ning kole õnnelik. Loodetavasti jõuab eksamiks õppida ka, et kool ikka edukalt lõpetatud saaks, selle puhul ju too kingitus tehtud oli. Oleksin oodanud kätteandmisega aga sõidan paari päeva pärast minema ja tahtsin enne kindel olla, et kõik tipp-topp töötab.
 
Motorola enda info ja reklaam selle telefoni kohta leiab siit:

6 comments:

  1. Tänan info eest! Mul oli just kavas osta uus aku oma vanale nutitelefonile, kuid nüüd mõtlen pigem sellele soodusnutifonile, sest see ei lähekski palju kallimaks maksma kui aku.

    ReplyDelete
  2. Tänapäeva tarbimisühiskonnas kipub jah nii olema. Mul juhtus sama asi läpakaga, patarei oleks vaid veidi odavam kui tuliuus ja palju vingem tableti läpaka kombo. Aga moblade juures vaata alati mudeli numbrit, eriti kui mujalt kui oma operaatorilt tellid. Sagedused võivad eri maades ja eri operaatoreil erinevad olla ja mobla ei pruugi töötada. GSMarena hea koht info jaoks.

    ReplyDelete
  3. Ma ostaksin selle mõnest Eesti internetipoest ilmselt. Lugesin www.gsmarena.com-ist natuke arvustusi ja mõned ütlesid, et sel telefonil on kehv mikrofon. Vastashelistajal pidi kehv kuulda olema kõne ajal. Kas selles suhtes oled seda nutitelefoni ka kontrollinud?

    ReplyDelete
  4. Just spetsiaalselt eile proovisin, tundus tipp-topp. Küsisin kaasalt ka, temagi arust ok. Muidugi miskit tehnilist testi ei teinud, aga oma kõrvale tundus igatahes selge ja piisavalt vali.

    ReplyDelete
  5. Just spetsiaalselt eile proovisin, tundus tipp-topp. Küsisin kaasalt ka, temagi arust ok. Muidugi miskit tehnilist testi ei teinud, aga oma kõrvale tundus igatahes selge ja piisavalt vali.

    ReplyDelete
  6. Väga tore, tänan info eest!

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!