Sunday, December 27, 2015

Jõulupäev ja arvutijuppide tuulamine netis

Jõulupäeval muidugi magas terve pere mõnuga sisse kuni koerad lõpuks rahutuks muutusid ja meid näksima tulid. Koko oleks ehk edasi põõnanud aga kutsikal lihtsalt on kole igav. Esiteks hakkas lapse toa ukse taga kraapima ja vinguma ja kui eluka meie juurde lasin ronis voodisse ning ei jätnud enne rahule kui korraks välja pissile sai. Kui meil uni ära aetud . sirutas, haigutas pikalt ja häälekalt ning lasi rahuloleva ohkega pikali ning jäi õndsa ilmega hoobilt magama - ülesanne täidetud.

Peale kohvi suurt söögiisu polnud seoses eelmise õhtu kõhutäiega, aga pisem laps tegi uue Takojaki masinaga munakujulisi pannkooke, neid sai siiski näksida. Kaasa teatas, et täna võtab tema täispuhkusepäeva, toit on külmikus, saame ise hakkama. Noh kord aastas saab ikka, tegin nalja vastu. Ilm oli ilus ja päikesepaisteline, sihuke varakevadine tunne. Läksin aeda, korkisin õlle ning vaatasin ringi. Otsustasin kasutada ära eelmisel õhtul välja veetud lõkkealuse ja lõikusin vanad kuivanud vaarikad ning põldmarjad välja ning põletasin ära. Viimastega peab õige ettevaatlik olema, sest nende okkad eriliselt teravad ning haakuvad, kultuursordi marjad siinmaal seevastu maitsvamad kui vaarikad. Muru on küll roheline aga õnneks pikemaks pole kasvanud ja jõulupäeval niitmist siiski ei vajanud. Korra küll mõtlesin, et pulli mõttes võiks ju masina käima panna, et rohi siledaks tõmmata, ikkagi haruldane võimalus. Seekord siiski ei viitsinud palja kunsti (foto) nimel pingutada :P

Kuna järgmine päev on Boxing Day, tegeles vanem laps agaralt oma uue arvuti juppide otsimisega. Tal nimelt plaanis ise üks eriliselt vägev lauaarvuti valmis ehitada. Mina olen tavaliselt läinud mugavamat teed ostes mingi tuntud firma soodsa põhiarvuti ja vahetanud seal osa juppe paremate vastu, laps tahab aga kõik täpselt oma soovi järgi üles seada. Delli supersoodne pakkumine pani isegi tema mõtlema; viimase peal XPS eriti soodsalt $1700 eest (täna juba pildil $1800). Paraku oli videokaart nigela võitu, GTX 960 2GB veab momendil välja aga uuemaid mänge enam ultra seadistuses ja täislahutuses ei jaksa toetada, 4K ekraani puhul oleks asi hoopis nigel. Videokaardi oleks hädapärast üle elanud aga emaplaadi koha pealt oli Dell kokku hoidnud ja pakkus odavat versiooni, mis muudab masina hilisema uuendamise pea võimatuks, mälu oli küll 32 GB näol ohtralt aga madalaima kiirusega odavaim variant, no mitte et see momendil palju tähendaks. Tütar otsustas vaadata, millise hinnani ta ise jõuab kui arvuti soovitud juppidest kokku paneb ning asus netiavarustes sooduspakkumisi tuulama.

P.S. Kõik hinnad on Canada $ !!!  
1USD = 1.4CAD
1CAD = 0.72USD

Minagi viskasin huvipärast videokaartidele pilgu peale kuna 4 aastat vana süsteem kipub aeglaseks jääma. Ennast momendi olukorraga kurssi viies selgus mitu meeldivat tõsiasja. Esiteks sobivad tänapäeva PCI-e 3.0 kaardid ilusti minu arvuti PCI-e 2.0 pesadesse, ja teiseks ei kaotavat nad ka kiiruses, vähemalt mängude puhul, mis mulle oluline. Teiseks nõuavad tänapäeva videokaardid oluliselt vähem võimsust, seega pole vaja oma 550W toiteblokki välja vahetada. Kolmandaks peaks minu süsteemi esimese põlvkonna i7 protsessorist ja 8GB mälust piisama, need ei hakkaks videokaardi toimimist märgatavalt piirama.

Googeldades "GTX 460 upgrade" soovitati enamasti "GTX 960", mis olevat sisuliselt sama kaart, lihtsalt uuemal tehnoloogial ja umbes 2.5 korda kiirem. Kõrgemale polevat suurt mõtet minna kuna hind kerkib märgatavalt aga võimsus mitte nii palju - 960 olevat parima hinna ja võimsuse suhtega. No nii, vaatame palju rahakotti peab kergendama sihukese kaardi ostuks. 
Oligi mitu soodsat pakkumist, millest minu hinnakategoorias vingeim tundus MSI GeForce GTX 960 2GB GDDR5 GAMING 100ME $255 eest. Enamasti hinnad veits alla $300 2GB kaartide puhul ja natu üle 4GB kaartide juures. Samas 4GB ei endvat erilist eelist kuna 4K FullHD kõrgema lahutusvõime jaoks, mida see toetaks, jääb GTX 960 128 bitisest andmeribast väheks. Siis aga tegin avastuse, mis pani suu vett jooksma - MSI GTX 970 on ülisoodsalt $350 eest pakkumisel. See oleks juba niisuguse võimsusega kaart, mille võiks järgmise süsteemi peale kaasa võtta, samas normaalhinda ligi $500 ei raatsiks maksta. Mõlemaid paraku pole võimalik netist tellida vaid peab poodi kohale sõitma.

Laps oli vahepeal ka oma valikud teinud ja esitas mitu erinevat versiooni alates "soodsaimaga", mis kuidagi käiks ja lõpetades hinna poolest reaalsuse piiridesse jääva "unelmate" süsteemiga. Vaatasime need koos üle ja peale mõningast arutelu leidsime plika suureks rõõmuks, et mõistlik on muretseda see "unelmate" süsteem. Maksaks küll umbes $500 rohkem kui "budget" versioon aga esiteks peaks originaalselt kauem vastu ja lisaks võimaldaks judinate uuendamisega eluiga oluliselt pikendada. Osava kombineerimisega oli ta suutnud selle samas hinnas hoida mis Delli süsteem, samas super emaplaadi ja tasemel videokaardiga. Alati on kompromiss - kui ostad eelmise põlvkonna juppe, saad tonks maad soodsamalt, aga pead varsti jälle uue süsteemi peale mõtlema hakkama. Viimase põlvkonna puhul maksad rohkem aga peab kauem vastu ja pikas perpektiivis tuleb odavam ning vähemalt algul on sul viimase peal süsteem. Minagi saan enda vanale uue videokaardi sisse visata kuna omal ajal sai võimsaim CPU ja korralik emaplaat muretsetud, uue videokaardiga peaks veel kaks aastat välja vedama kui enne välk sisse ei löö :P Muideks sihukese õnnetuse vältimiseks on muretsetud ka korralik voolu ja pinge hüpet blokeeriv pistik, isegi netikaabel läheb sealt läbi. Mis muud kui 26'l jooksuga poodi.

1 comment:

  1. Meie koer teeb sama, mis teie kutsikas. Kui on meid (enamast mind) üles saanud, siis ronib minu padjale ja magab südamerahus edasi. ☺

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!