Monday, April 25, 2016

Kohtumine Marko ja Mardiga

Marko Matvere "Nordea Ilmareisi" raamatu esitlust läksin kuulama eile Tartu Collegesse. Lapsepõlves olid igasugu reisikirjad ja eriti merereiside kirjeldused troopilisel ookeanil mu lemmiklugemised. Nüüd siis avanes võimalus minna kuulama meest, kes minu lapsepõlve unistuse tegelikkuses ellu viinud. Aja jooksul on muidugi selleteemaline põnevus tuhmunud ja ilmselt poleks ma raamatupoest tema raamatut viitsinud osta. Igatahes sammusime kaasaga metroo peale ja olimegi veidi enne algust kohal. Rahvast kogunes nii kolmekümne ringis, pakuti kohvi ja kringlit,

Marko andis sissejuhatuseks teada, et üritab suruda oma pooleteise aasta pikkuse merereisi kolme tunni sisse. Mind see esialgu veits ehmatas, kiirustasin enne algust uue kringliviilu ja kohvitassi järele. Nimelt ei kipu tavaliselt jaguma püsivust, et tundigi paigal istuda, mis veel kolmest rääkida. Lisaks teame ju kõik kui tüütu on vahel kuulata inimeste reisikirjeldusi ja nende slaide vaadates kaasa noogutada ning imetlust teeselda kui viimased vaimustusest lõkendades pajatavad üksikasjalikult tüütult igavatest seikadest.

Matverele tuleb au anda, sest ma ei mäleta, et oleks kunagi kuulanud kellegi ettekannet sellise tähelepanuga, lausa sõna-sõnalt infi endasse ahmides. Selge, et näitleja taust aitab suuresti kaasa, tegelikult oli pigem tegu ühemehe lavastuse kui reisi kirjeldamisega. Tüüp esitas äärmiselt ilmekalt nii Vaikse Ookeani inimsööjate sõjatantse kui Komodo Varaani kõnnakut, Indoneesia kuke kiremine kostis nii ehtsalt, et tekkis kahtlus kas tal pole suleline põues. Kõike seda vürtsitas lugematu arv meisterlikke slaide ja mitmed videoklipid.

Õnneks olid tal kaasas ka mõned raamatud, millest kiirelt eksemplari haarasin. Sain isegi autori nimelise pühenduse esilehele. Üldise vestluse ajal esitasin paar küsimust ja lobisesime natuke, tugeva meremehe käepigistusega mees jättis väga sümpaatse mulje. Minu küsimusele, kas teekonnal nägi ka kohta, kuhu oleks võinud elama jääda vastas ta: Tahiti. Samas lisas, et me ei kujuta ette kui hea ja arenenud elu on Eestis ja kui targad on eestlased maailma mastaabis.







Saate vaatamiseks klikkige järgneval sinisel tekstilingil "Hommik Anuga"

Hiljem õhtul telekast interneti vahendusel Mart Noormaa esinemise vaatamist tuleks ehk nimetada virtuaalkohtumiseks. Ema oli saadet hommikul vaadanud ja soovitas soojalt. Oli tõepoolest huvitav ning põnev esinemine, ehkki enamus faktidest minusugustel astronoomia ja futuristikafännidel ammu teada. Naljakas oli vaadata saatejuht Anu, temast ei saanudki aru kas mängis lolli saate põnevuse huvides või olid tal tõepoolest nõrgad teadmised. Päris lõpu eel tegi Mart ka ettevaatliku poliitilise aga väga aruka vihje pagulaste teemal - Me saame lubada endale head olla ainult siis kui me oleme tugevad. Kes pole näinud soovitan vaadata, oleks Eestil ainult rohkem selliseid mehi. Tema sobiks minu arust kõigi näitajate poolest järgmiseks presidendiks!

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!