Wednesday, May 25, 2016

Mars One ehk 10 aasta pärast Marsile ?

Sain raamatukogust raamatu "Mars One, Humanity's next great adventure". Kes tahab kohe infi otseallikast haarata, ei pruugi edasi lugeda vaid võib klikkida "Mars One" veebilehe viitele. Marsile on nüüdseks hulk masinaid ja satelliite saadetud ning USA's (võimalik et ka mujal) planeeritakse esimesi mehitatud lendusid. Paraku on riiklikest kosmosevallutus plaanidest kadunud see entusiasm ja võistlusmoment, mis inimese nii kosmosesse kui kuule viis. Pealegi on kõik hakanud raha lugema. Isegi Venemaa, kes elab ikka veel külma sõja mõttemallide järgi ei saa endale sellise mastaabiga ettevõtmist lubada, ehkki neid ei piiraks otsuse tegemise demokraatlikult ebaefektiivne protsess. Kuna riikide tasemel on karta, et Marsireis jääbki planeerimise tasemele, võttis punt ettevõtlikke tüüpe asja käsile ja nimetas selle "Mars One" programmiks.

Ma pean tunnistama, et esimesel pilgul tundus tegu olevat täiesti ebareaalse projektiga, rohkem nagu need kurikuulsad investorite petuskeemid. Teades kui kõrge (umbes pooled) on Marsiprojektide ebaõnnestumise protsent ja nägemata selles mingit otsest kiirelt kasu, jättis kogu ettevõtmine endast mulje kui paari entusiasti märg unenäogu. Kuni viimase ajani on nii fundamentaalteadus kui ka kosmoseprogrammid olnud riikide pärusmaa, sest kellelgi teisel pole piisavalt finantsi aga kannatust. Paraku on USA läinud kosmosetööstuse erastamise teele ja üllatus-üllatus, esimesed edukad tulemused on näha. Mitmed firmad saadavad üles rakette ja on neid isegi edukalt maandanud. Sealjuures oluliselt odavamalt kui NASA seda oleks suutnud teha. Äkki kosmoseprojektide tulevik ongi erakätes, kus otsustuskiirus teisel tasemel ja võimalik ka suuremaid riske võtta.

Igatahes "Mars One" projekt on erafirma mis koosneb MTÜ Fondist ja korporatsioonist. Raha tuleb põhiliselt investoritelt, lisaks annetustest ja intellektuaalse omandi müügist. Suur osa loodetakse teenida televisiooni õiguse müügist, kogu ettevõtmist on kavas esitada kui üht "Reality Show'd". Raketid ja tehnoloogia ostetakse kosmosetehnoloogia firmadelt, meeskonna valiku ja treenimisega tegeletakse ise ning koostöös ehitajatega. Niiöelda riistvara põhikomponentideks on rakett, maandumismoodul, kulgurid, skafander ja kommunikatsiooni kompleks - kõik need tellitakse teistelt tehnoloogiafirmadelt.

Märkimisväärseks erinevuseks võrreldes teiste inimese Marsile saatmise programmidega on tagasilennu võimaluse puudumine ja sellega seotult pideva asustuse kavandamine. Kõrvaltvaatajale võib tunduda, et tegu on enesetapu missiooniga, eriti kui kõiki tuntud ja tundmata riske arvesse võtta. Sellele vaatamata kandideeris esimese nelja "Marsinaudi" kohale kümneid tuhandeid inimesi. Algul tundus mullegi põnev, aga kui järele mõelda siis vastutasuks "igavesele kuulsusele" pead vedamise (elusalt kohale jõudmise) korral elama kogu ülejäänud elu võimla riietusruumi suuruses urkas, mis tõenäoliselt lehkab palju hullemini. Toidulauast ja eriti jookidest ma parem rääkima ei hakka. Ja ehkki aja jooksul on lootust, et olukord paraneb siis kindlasti ei saavuta see isegi keskpärase motelli mugavuse taset. Oma ainust elu pole minul küll kavas "kuulsuse" nimel sellistes tingimustes mööda saata. Jätan selle au heameelega väärikamatele kodanikele. Mis kõige hullem, arvutimängude puhul on valida kas kolme kaaslase või paarikümne minutise pingi vahel kui maa elanike serveritesse logida :P

Nüüd aga mahajääjate jaoks huvitavama osa ehk ajakava juurde:
2011 Mars One asutamine
2013 Algas meeskondade valik (6 neljaliikmelist meeskonda)
2017 Meeskondade väljaõppe algus (kestab kuni väljalennuni)
2020 Demonstratsioon missiooni ja kommunikatsiooni satelliidi saatmine Marsile
2022 Marsikulguri ja teise kommunikatsiooni satelliidi saatmine Marsile
2024 6 varustusraketti (teine kulgur, kaks eluasememoodulit, kaks elukeskonna tagamise moodulit, varustusmoodul) saadetakse Marsile.
2025 Kulgur paneb automaatselt kokku kohale toimetatud elamis ja keskonna moodulid.
2026 Esimene 4 liikmeline meeskond stardib
2027 Esimene meeskond maandub Marsil
2028 Teine meeskond stardib
...

Ma vaatan seda ajakava ja ei suuda uskuda, et tegelikult sihuke projekt tõepoolest momendil töös. Kes iganes osa võtab peab olema parandamatu optimist kui kujutab ette, et ajakavast suudetakse kinni pidada, iga üksik ebaõnnestumine mõjutab järgnevaid etappe, nii mõnigi kogu projekti fataalselt. Samas taolised ettevõtmised eeldavad erakordsete isikute eestvedamist ja osavõttu. Ehkki realistina kahtlen sügavalt, optimistina siiski loodan kõigest hingest, et see projekt kulgeb edukalt ja kümne aasta pärast saadetakse esimene meeskond Marsi poole teele !!!

1 comment:

  1. 10 aasta pärast Marsile küll, kuid SpaceX-iga, mitte Mars One-iga.
    Kas sa Mars One-ist said tõesti alles nüüd teada? See projekt lõi laineid mõned aastad tagasi (oli vist 2013), kuid praegu vaikselt visiseb kuskil taustal. Liigitaksin selle samale tasemele Golden Spike-i projektiga.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!