Thursday, September 1, 2016

Tööleping ja tulevikuväljavaated

Ametiühingu tegelane esitas lepingut kui võimast töövõitu, samas jättis märkimata momendid kus nad firmale järgi andsid. Aga enne kui natuke analüüsida toon välja meie töölepingu teadaolevad põhipunktid, detaile pole veel avalikustatud:

1. Töökoha kindlustus, ehk kedagi ei saa koondada, vajadusel saab aga viia üle teisele tööle, ehkki palk tuleb vähemalt säilitada.
2. Pensioniplaan säilib endisena, mis on äärmiselt soodne, pea üheski firmas pole enam taolist, vaid õpetajatel veel parem.
3. Lõunavaheaeg ja "suitsupausid" on tasulised täispalga ulatuses, ehk siis makstud tööpäev kestab nominaalsed 8 tundi mille sisse on arvestatud ka kõik eelnimetatud pausid.
4. Palgatõus dollar tunnis pluss 1.5% aastas.
5. Tehnilisi vahendeid ei tohi kasutada töötajate karistamiseks töökohustuste täitmata jätmisel.
6. Seitsmepäevast töönädalat ega 12 tunnist vahetust ei rakendata.

Kõige olulisem muidugi on töökindlustus. Samas on seal pisike trikk sees, seoses võimaliku ümberpaigutamisega 40 km ulatuses. Teoreetiliselt on võimalik teatada töötajale, et seda kohta enam pole, aga näed postiljonina võiksid töötada. Kui ei soovi võid alati ise lahkumisavalduse lauale lüüa. Eks me näe, mis juhtub, aga mul on isiklikult kuri kahtlus, et meie osakonnas seda ka rakendatakse. Midagi hullu iseenesest pole, sest hullemal juhul tuleb lihtsalt kusagil mujal aasta paar töötada kusjuures palk ei kannata.

Teine oluline moment, et kokkulepe kestab vaid 2018 aasta alguseni, mis sisuliselt tähendab suurte probleemide lahendamise edasilükkamist. Kõik märgid näitavad, et siis muudetakse pensioniplaan oluliselt viletsamaks, firmal lihtsalt pole piisavalt raha. Kardetavasti minnakse ka töökindlustuse kallale. Minule see loodetavasti ei mõju, sest selleks ajaks olen ametiühingustaazhis küllalt kõrgele liikunud.

Ka loobus ametiühing niinimetatud lepinguboonusest, tavaliselt antakse töötajatele $1000 - $2000 lepingu sõlmimise eest lisatasuks. Mind isiklikult palganumber või boonus eriti ei eruta, oluliselt tähtsamaks pean võimalust samas kohas päevases vahetuses edasi töötada. Paraku liiguvad ringi kuuldused, et sellist luksust vist loota pole. Nimelt käituti tüüpiliselt arulagedalt ja võeti tehnikuõpilasteks 8 postiljoni, kel pole tehnikast õrna aimu küll aga on pensionieelikutena kõrge ametiühingustaazh.

Reeglite alusel saadetakse kohtade vähendamise korral postiljoniks inimesed, kes on madalama staazhiga, ehk siis kogenud tehnikud. Olukord on nii totter kui see saab vaid riigiameti ja ametiühingu koostöö puhul juhtuda. Aga enne pole mõtet muretseda kui ametlikult välja kuulutatakse, sest seniste kogemuste põhjal julgen väita, et kuulujutud on osutunud tegelikkusest mitu korda hullemaks.

Samas kui tuleb vahetuste valimine on kohe näha, palju vabu kohti välja pakutakse ja paljudele meist praeguses ametis kohta pole. Kui ülemustel aga vähegi aru peas, peaksid nad juba eelnevalt andma ümbersuunamise kirjad inimestele, kellele kohta pole. Seega vaatame kahtlustavalt iga kausta ja kirja, millega ülemused lähenevad - kas see ongi teade uuest töökohast. Võib juhtuda homme, võib juhtuda järgmine nädal või kuu, või hoopiski koondamine ära jääda - riigiasutuses pole miski muu kindel kui ebaloogilised käigud :)

Minu olukord on õnneks piisavalt paindlik, lapsed suured ja ei töökoha ega ka tööaja vahetus tähenda muud kui ebamugavust. Lastega tüüpidel võib sihuke asi lisaks suuri väljaminekuid nõuda, kui tited vaja lasteaeda panna või lapsehoidja võtta. Eelmine ülemus seisis meie eest niipalju kui võimalik, uus on kogenematu, asjatundmatu ja kartes oma koha pärast teeb rohkemgi kui vaja, et pealinna suurtele bossidele meeldida, kõike seda muidugi meie kulul. Iseasi kaua tedagi hoitakse, kui mõne suure apsuga hakkama saab, firma tehnikadirektor juba vallandati.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!