Saturday, October 29, 2016

Autoasjadest

1895 oli terves Ohio osariigis ainult 2 autot,
vaatamate sellele suutsid nad avarii teha :P 
Tuleb tunnistada, et kahe autoga on ikka kaks korda rohkem tüli kui ühega. Sõidame praegu kolmekesi vaheldumisi nendega, järgmine nädal lisandub neljas täisõiguslik juht ka veel kui saab ministeeriumist ametliku tunnistuse sõidukursuste läbimise kohta. Seda on vaja, et kindlustus odavam oleks, samas tegelikkuses mõne autokooli tunnistuse põhjal peaks pigem kindlustuse hinda tõstma, sest nad müüvad mõnesaja dollari eest sõidulubasid koostöös eksamikeskusega.

Kõik sõidavad, aga bensu võtan enamasti ikka mina, sest mul sooduskaart bensujaamale, kus hind alati 10% odavam kui mujal. Nüüd kerkis üles probleem kummidega, mis meie universaalil vajavad hädasti vahetust. On teised üle 5 aasta ja 100000km vastu pidanud, ehkki garantii 70000km. Eks paljugi sõltub sõidustiilist, aga aeg on oma töö teinud, külgedel kummid juba pragunenud ja musttrist vaid ähmane mälestus järgi. Talvele ei saa sellistega vastu minna.

Hakkasin uurima uusi kumme, soodsaimad 195/65-R15 veidi alla 100CAD (65 EUR) tükk, paremad 150 CAD (100 EUR). Poodide lõikes kõiguvad hinnad suht vähe aga tasub vaadata, mis lisateenuseid saad kummiostuga kaasa. Praeguse seisuga on soodsaim osta Costco'st, kellelt tuleb küll paigalduse eest 60CAD juurde maksta aga tasakaalustamine, rataste jooksu sättimine, iga-aastane ümbertõstmine ja isegi kummiparandus tasuta, lisaks ka täisgarantii - kummi purunemise korral saad uue tasuta, maksad vaid kasutatud kilomeetrite eest.

Googeldasin, millised on parimad nelja aastaaja kummid, pole kunagi spets talvekumme kasutanud ega viitsi neid ka kaks korda aastas vahetamas käia. Absoluutselt parimateks kuulutavad mitmed asjatundjate portaalid Michelini Premium A/S, mis annavad isegi silmad ette nii mõnegi teise firma talvekummidele. Hind neil muidugi soolne, aga momendil sooduspakkumine. Kokkuvõttes maksan 4 kummi eest vaid 100CAD rohkem kui odavate puhul, otsustasin korralikud võtta, kunagi ei tea millal see meeter või paar pidurdamisel oluliseks võib osutuda ja kokkuvõttes mitmetuhande dollarise kahju ära hoida.

Eelmine laupäev oli ilmselt mu senise elu napikaim liiklusolukord, kus vanad kummid stressitesti edukalt läbisid. Kulgesin ummikus paarkümmend kilti tunnis kolmerealisel teel keskmises reas, vasak oli tühi. Otsustasin sinna keerata, vaatasin peeglisse, üle õla taha, kenasti tühi. Hakkasin rida vahetama ja keerasin pea tagasi sõidusuunda kui äkki kostis pasun. Kuna tihema liiklusega ja aeglasemates olukordades sõidan kahe jalaga (automaatkäigukast) reageerisin momentaalselt surudes piduri nii kiiresti põhja, et ABS rakendus. Tagant mööda kihutava auto külje ja minu masina nina vahele jäi sentimeeter-paar. Jällekord võis tõdeda, et uurimustel, mis kinnitavad arvutimängude kasulikkust, on tõepõhi all, kuna need harjutavad kriitilistes situatsioonides välkkiirelt paanikasse sattumata õieti reageerima. 

Pidurid on teil korras aga uusi prille on vaja!
Tüüp oli ehmunud ja lehvitas vabandavalt kätt, ehkki tehniliselt oleks ilmselt mina süüdi jäänud. Ainus võimalus kuidas ta tühja ritta nii kiiresti ja suure kiirusega sattus pidi olema see, et paar masinat tagapool keeras välja ning pani gaasi põhja, et rohelisest läbi jõuda, muidu nagu murdosa sekundiga poleks ta kuidagi minu kõrvale jõudnud. Päris hea stressimaandamine, ülejäänud aja ummikus kodupoole sõites olin haruldaselt rahulik, tunnike ajakadu on tühine asi võrreldes avarii puhul tekkivate jamadega. Paar kilti eespool juhtus see, mida olin ise suutnud napilt ära hoida. Nägin kuidas auto keerab vastassuunda ja mõtlesin, et kuradi ohtlikult - muidugi käiski pauk ja põrutas teisele külje pealt sisse. Miskit hullu polnud, ainult plekk mõlkis, aga asjaosalistel jama kui palju, laupäev kindlasti rikutud. Sõitke ettevaatlikult ja kontrollige alati äärmiselt hoolikalt, et mingi lolli tähelepanematuse pärast jamasid ei tuleks. Ja muidugi ärge unustage prille vahetada kui pilt vanadega kipub ähmaseks muutuma ;) 

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!