Wednesday, November 16, 2016

Koondamisest riigifirmas.

Leia pildilt valitsuse töötaja :D

Tööaega       Palka      Lasti        Palka
vähendati   vähendati    lahti       Tõsteti  
Suve lõpust saati on meil õhus hõljunud teadmine, et firmal kavas tehnilise meeskonna koondamised ja töögraafiku muutused. Koondamised iseenesest miskit hullu pole, sest lepingu alusel ei tohi kedagi töölt lahti lasta, nad tuleb lihtsalt mingile teisele tööle ümber suunata sealjuures palga säilitamisega. Kuna kuulume sunniviisiliselt täies koosseisus ametiühingusse toimuks ka koondamised ametiühingu seaduste järgi, mis tähendab, et koondatakse mitte tubliduse või oskuste alusel vaid ametiühingu staazhi alusel. Selline süsteem toob paratamatult kaasa olukorra, kus pikema staazhiga tüüpidel pole miskit karta ka siis kui nad seanahka veavad ja minimaalselt oskusi omavad.

Septembri algul kutsuti rahvas tööpäeva lõpus koosolekule. Nähes, et nii personali osakond kui ka tehase juhtkond kohal, hoiatasin töökaaslasi - sellisest koosolekust pole miskit head oodata, nii kõrge seltskond ei viitsi end niisama välja vedada, ilmselt antakse koondamisteade. Keegi ei uskunud, sest meie firmas, mis kuulub valitsuse alla, nii ei tehtavat. Paraku ei eksinud ma eriti, anti vaid koondamishoiatus ja info, palju töökohti kavas vähendada. Rahvas oli kergelt shokeeritud, riigifirmas nii ei tehtavat. Kokku oodata kahe aasta jooksul 20% ümbersuunamist, järejäänute palka aga tõstetakse. 

Koondamist alustati niinimetatud sellidega, kes olid firma kulul läbinud 3 aastase koolituse ja pool aastat meil ka praktikal olnud. Need tüübid saadeti kuu lõpus tagasi endistele töökohtadele kusjuures nende palgad ei säilinud. Tüüpidest inimlikust seisukohast kahju, kuid isiklikust seisukohast tundus ebaaus, et nad oleks oma staazhi kaasa toonud ja paljud teised pikkade kogemustega tehnikaspetsid ametiühingu liinis endast tahapoole lükanud. Ülejäänud tööjõu vähendamine oli plaanis kahes etapis läbi viia, aasta lõpuks 10% ja järgmise aasta lõpuks veel 10%.

Mina olen staazhi koha pealt momendil juba piisavalt kindlas seisus, et teisele tööle ümber suunamist karta poleks, küll aga võin sattuda meeskonna vähendamise puhul päevasest õhtusesse vahetusse, mis kohe üldse ei meeldiks. Ametiühing üritas igasugu vahenditega koondamiste vastu võidelda ja teadmata, mis konkreetsed kokkulepped saavutati, siis igatahes jääb mulje, et selle aasta koondamine on edasi lükatud. Võimalik, et üheks põhjuseks mitmete parimate ja pea asendamatute spetside kuulumine madalama 20% hulka. Juba hakkas ilmnema probleeme masinatel, sest need tüübid ei näinud mingit põhjust endist viisi pingutada, saates juhtkonnale signaali mis juhtub kui nemad mujale suunatakse. 

Täna tuli välja uus töögraafik, kus töötajate arv vahetustes on säilinud endisena, ainult puhkepäevade valik muutunud. Nädalavahetuseks saad valida kas reede ja laupäeva või siis pühapäeva ja esmaspäeva. Mul suurt vahet pole, aga ilmselt eelistan reedet ja laupäeva. Tähtsam on tööaja säilimine 6:00 - 14:00. Väga suure tõenäosusega jään päevasesse vahetusse, ja tööajad garanteerivad ummikute vältimise. Kui kella 6 ja 2 ajal kulub mul 20 min ja 25 min tööle mineku ning tagasituleku peale siis kella 8 ja 4 ajal oleks tulnud arvestada julgelt rohkem kui tunniga mõlemat pidi.

Kokkuvõttes minu jaoks igati soodne lahendus, ainus negatiivne moment saab olema ilmselt see, et ületunde, mille arvelt olen omale tavaliselt vähemalt kaks kuud lisapuhkust teeninud, hakkab vähem olema. Õnneks saan staazhiga seoses järgmisest aastast nädala puhkust lisaks, millele võin otsa liita poolteist nädalat personaalseid päevi. Praeguse momendiga olen ka kaks lisapuhkusenädalat teeninud, nii et 7.5 nädalat puhkust järgmine aasta garanteeritud. Kõigi eelduste kohaselt peaks vähemalt 2 nädalat veel juurde saama, aga see sõltub kas ja kui palju meid välja kutsutakse jõulude nädalal.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!