Wednesday, November 9, 2016

Piilupart oli rongijuht :)

Piilupart oli rongijuht ...
Ennustamine on üks tänamatu tegevus. Trump küll sai presidendiks ennustatud, aga alles peale seda kui võit sisuliselt selge. Samas panin mina ja enamus analüütikuid börsiennustusega kardinaalselt puusse. NYSE oli küll öösel 800 punkti kukkunud aga hommikuks stabiliseerus ja kinnipanemise ajaks oli 300'ga plussis. Seda ei ennustanud minu teada keegi ette. Ilmselt aitasid kaasa 2 kõnet. Trumpi võidukõne, kus ta esines peaaegu nägu päris president mitte nagu kloun, mida ta siiamaani oli harrastanud. Ähvardusi ja hirmutamist praktiliselt enam polnud, jutu järgi tahab kõigiga koostööd, mine sa võta kinni, mis tegelikult plaanis. Hillary lüüasaamise kõnes kutsus ta samuti rahvast ühte hoidma, eks Ameerika lõhenemine ja sellest tulenevad võimalikud massirahutused on majandussüsteemi krahhi kõrval kõige suuremaks murekohaks.

Valimiste numbreid üle vaadates oli selge, mis põhjustas justnimelt Clintoni kaotuse, mitte Trumpi võidu, sest üleüldiselt hääletas rohkem inimesi Clintoni poolt. Kolmes osariigis läks Clintonile võidu ja kokku 59 valijamehe toetuse maksma Ameerika vasakpoolsete naiivsus, kes vaatamata teadmisele, et nende kandidaadil puuduvad igasugused võimalused, valisid kolmanda isiku. Absoluutne enamus oleks ainult kahe kandidaadi korral Hillaryt eelistanud nüüd aga said Johnsonit valides Trumpi presidendiks. Õndsad on lihtsameelsed.

Vaatamata eelnevale olen endiselt arvamusel, et kui Trump pooledki majandusprogrammi lubadused täide viib, ootab maailma ees sügav kriis. Välispoliitiliselt pole teha miskit muud kui oodata, sest paistab, et tulevase presidendi liini üle ei maksa sõnade põhjal otsustada. Üks heledam laik selles tumedas pilves on fakt, et Trump parasjagu impulsiivne, enesekindel ja otsustusvõimeline, mitte tasakaalukas ja diplomaatiline nagu Clinton. Putini puhul tuleb taoline käitumine pigem kasuks, sest pole nii lihtsalt ettearvatav, Kremli bossil võib isegi tekkida väike aukartus Trumpi vastu. Meie seisukohast muutub asi jamaks, kui tüüp leiab, et Venemaaga suheldes on paslikum äri ajada. Sellisel juhul võib ta igaühe maha müüa kui see kasulikuks osutub.

Ei maksa ka unustada, et Eestil on oma trumpemand pihus kui Trumpiga suhelda. Meie presidendile pole väljanägemise ja võimalik et ka arukuse poolest vastast maailmas. Miks mitte vajaduse korral ära kasutada laialt tuntud Trumpi nõrkusi naissoo vastu. Küllap on Eesti president nõus tooma ohvri vabariigi altarile vähe avarama dekoltee või lühema kleidi näol kui Trumpiga kohtuma läheb. Sõjas ja armastuses on kõik lubatud, juba Kleopatra kasutas oma naiselikke võlusid poliitiliste eesmärkide saavutamiseks.  -   OK, see oli nali ;)

2 comments:

  1. Tead, selle postituse viimase löigu teemat, mille naljaks ristisid, heietasin täna minagi omaette. Ja mötlesin, kui ettenägelikud eesti poliitikud tegelikult on, et nad just sellise presidendi meile organiseerisid. :)

    ReplyDelete
  2. Soovitan lugeda T. Alatalu arvamuslugu tänases EPL, aitab sündmuste käiku veidi mõista.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!