Friday, January 27, 2017

Esimene nädal

Mitte ainult ralli aga ka tavaliselt täiesti igav ja harilik Ameerika presidendi poliitika on muutunud huvitavaks ja ettearvamatuks. Trumpi esimese töönädala lõpuks on mul tekkinud mulje nagu vaataks mingit poliitilist "reality" seriaali. Sündmused ja uue presidendi käitumine lihtsalt erinevad nii palju niinimetatud reaalsest elust. Paratamatult on Trump hakanud määratut võimu omades reaalsust ümber defineerima muutes oma kõverpeeglist nähtavat maailmapilti presidendi väljaütlemiste ja korraldustega uueks "alternatiivseks" reaalsuseks.

Mis siis esimese töönädalaga Valges Majas tehtud sai:

Esiteks peaks rääkima nädalavahetusest, mille juhtis reedel sisse "Trumpi reaalsust" peegeldav ametisseastumise kõne. Märkimisväärseimaks oli "Ameerika veresauna" mainimine, väites et tehased roostetavad, töökohad on viidud välismaale, pered virelevad vaesuses, linnades vohab kuritegevus. Tegelikkus on paraku veits teistsugune, sest momendi tööpuudus Ameerikas on äärmiselt madal, keskmine sissetulek viimastel aastatel kasvanud, vaesus ja kuritegevus vähenenud. Tootmisele suunatud tehaseid on tõepoolest vähemaks jäänud aga seda on kompenseerinud efektiivsuse kasv ja töötajate suundumine tasuvamatele mittetootvatele aladele. Välispoliitiliselt ajas tüüp hiinlased närvi rääkides Taiwani presidendiga lubades seal piirkonnas end maksma panna.

Laupäeval tuli kõneaineks ameerika rahva toetus ja maailma suhtumine uude presidenti. Trump ise ja tema esindajad väitsid, et ametisseastumise kõne ajal pole Wahingtonis kunagi nii palju rahvast kogunenud. Kahjuks unustasid nad, et taolisi fakte on äärmiselt lihtne kontrollida, kuna nii eelmiste presidentide kui ka tema ametisseastumise kõne ajal on tehtud tuhandeid pilte, mida kõiki pole isegi Trumpil võimalik võltsinguteks kuulutada. Vaadake allolevat võrdlusfotot ja otsustage ise, kellel õigus, kommentaarid on vist liigsed. Lisaks pole kunagi maailmas Ameerika presidendi valimise peale nii massiliselt avalikult protesteeritud.

Obama ametisse astumine 12:04  2009

Trumpi ametisse astumine 12:01  2017
CIA peakorteris antud pressikonverentsil kiitis president ameerika luuretalitust ja väitis, et meedia on fabritseerinud nende vahelise konflikti. Luureametnikud olid natuke hapude nägudega, sest äsjane CIA võrdlemine natsi Saksamaaga ei lähe nii kergesti meelest.

Pühapäeva märkimisväärseimaks sündmuseks sai valge maja pressiesindaja poolt kasutatud avaldus "Alternatiivsed Faktid", mis võib kardetavasti kujuneda kogu Trumpi võimuperioodi iseloomustavaks väljendiks. Jutt oli muidugi jälle rahvahulga suurusest ja mitmest teisest ilmselgest presidendi valeväitest. Faktid ei ole faktid ja see on fakt nagu irvhambad kommenteerisid. Definitsiooni alusel on faktid vaieldamatud tegelikult eksisteerivad asjad või sündmused välistades igasugused alternatiivid. On muidugi omaette näitaja, et president sellise tühise asja pärast nagu rahvahulga suurus, endast välja läheb.

Esmaspäev, esimene tööpäev:
President kuulutas, et vähendab kolmveerandi võrra ameerika ettevõtteid puudutavat seadusandlust.
Andis käsu astuda välja 12 riiki hõlmavast Vaikse Ookeani riikide vabakaubandus kokkuleppest, mille kallal Obama meeskond oli 8 aastat vaeva näinud.
Keelustas igasuguse eelarvelise raha andmise rahvusvahelistele organisatsioonidele, mis kas või ainult räägivad abordist. Pilt, kus kuus meest otsustavad, mida naised oma suguelunditega teha tohivad, ajas maailma avalikkuse marru.
Peatas enamuse riigitöötajate töölevõtmise peale sõjaväelaste.

Teisipäev:
Kirjutas alla suurele Kanada-USA naftajuhtme projektile, mille Obama keelustas.
Valge maja pressiesindaja kinnitas väiteid, et valimistel osalesid miljonid hääletajad ilma õiguseta samas pakkumata ainsamatki fakti tõestuseks.
FBI direktor jäeti ühena vähestest tippriigiametnikest oma kohale, too tüüp muidugi aitas kaasa Trumpi võidule tulles moment enne valimisi välja teatega Clintoni uurimise alla panemisest.

Kolmapäev:
USA Euroopa Liidu saadik avaldas arvamust, et lähemal ajal astuvad veel mitmed riigid Euroopa Liidust välja ja Euro väärtus langeb katastroofiliselt.
President allkirjastas käsu Mehhiko piirile müüri ehitamise kohta - ebaefektiivne, kallis ja poliitiliselt totter otsus.
Teatas, et katkestab igasugused eelarvelised ülekanded linnadele, kus immigrantidesse liiga pehmelt suhtutakse.
Avaldas toetust piinamise kasutamisele ülekuulamistel.

Neljapäev:
Teatas, et Mehhiko peab müüri eest maksma, Mehhiko president naeris selle välja ja tühistas USA visiidi.
Enamus USA välisministeeriumi tippjuhtkonnast lahkus omal soovil ametist keeldudes koostööst avantüristliku, ettearvamatu ning ebausaldusväärse presidendiga.
Trumpi abi teatab, et meedia on opositsioonipartei, tule jumal appi, pole paremat meetodit rikkumaks suhteid ajakirjandusega.
Põgenikepoliitika vaadatakse üle ja esialgu keelatakse sisseränne seitsmest muslimienamusega riigist Aasiast ja Aafrikast.
Mehhikole kavatsetakse rakendada 20% ekspordimaksu kui vabatahtlikult müüri eest ei maksa.
Mitteametlik teade, et valmistatakse ette Venemaa sanktsioonide tühistamist.

Reede:
Teade, et USA majanduskasv aeglustus järsult detsembris.
Trump kohtub Briti peaministriga, väljendab "täielikku toetust" NATO-le, mida ta mõne päeva eest oli aegunuks nimetanud.
Kaubanduskokkulepped tulevad bilateraalsed, brittidega niipea kui võimalik.
Venemaa sanktsioonide koha pealt pole garantiisid, vaatame mis nad meile pakuvad. Paistab, et briti peaministril õnnestus veidi hoogu maha võtta aga mine sa tea.
Põgenike hulka piiratakse järsult, eelistatakse kristlasi, eriti hea meetod moslemite välja vihastamiseks.
Laupäeval telefonivestlused Merkeli, Hollande ja Putiniga.

Jääme küüsi närides homseid telefonikõnesid ootama :P

7 comments:

  1. See ei ole "Trumpi reaalsus"!
    See ongi reaalsus. Ja selle on esile kutsunud eelkõige "toredad pereinimesed" oma viimaste aastakümnete ahne tarbimise ja egoistliku paljunemisega.
    Juba 60ndatel hoiatati, et selline kontrollimatu sigimine ja selle nimel maavarade hävitamine viib meid tagasi keskaega.
    Inimesed otsivad nüüd süüdlasekujusid. Trump. Putin. ISIS. EKRE. Nad pole muud kui loodusnähtus, loomulik reaktsioon majanduse kokkukuivamisele ja üha süvenevale ärevustundele. Laevuke hakkab uppuma ja hirmunud rotid muutuvad vihaseks.

    Kui tahate teada, kes on süüdi, siis minge ja vaadake peeglisse ütles üks teadlane hiljutises dokfilmis.

    ReplyDelete
  2. Momendi olukord on siiski õige roosiline ja majandus jookseb täistuuridega, aktsiaturud pole kunagi nii kõrgel olnud. Panin kõvasti mööda kui arvasin, et Trumpi valimisega indeks kukub, ma polnud küll õnneks ainus :) Muidugi on tegu virtuaalse olukorraga, kus mingi ootamatu kriis (konflikt Hiinaga) võib kogu maailma majanduse hullu langusse viia. Päris maailmalõppu ma samas eriti ei karda, ehkki on selge et pikas plaanis nii jätkata ei saa. Paraku on maakera võrreldes pinnal pesitseva eluga nii tuhutu suur, et isegi kui väga püüaksime ei suudaks keskkonda hullemini rikkuda kui seda viimase 4 miljardi aasta jooksul aeg-ajalt loomulikult on juhtunud.

    Maailmas on tõepoolest natsionalism pead tõstnud ja nagu on tuttav sinu poolt vihjatud rottide puhul, siis ülerahvastus ajab agressiivseks. Eks see kajastub ka paljude praeguste poliitiliste liidrite käitumises. Trumpi keeld pereplaneerimise promomise kohta ülerahvastuse probleemi lahenduseks just pole :P

    Kokkuvõttes las naudime täie rinnaga aega mis meile antud, tarbime nii et silmi eest must ja ärme vaeva oma ajusid võimalike mustade stsenaariumidega. Kui juhtub siis juhtub, niikuinii suurt miskit teha ei saa. Proosit ;)

    ReplyDelete
  3. Seda ma usun, et Kanadas on kõik roosiline:))

    Samuti on kõik hästi Aafrikas ja Indias, sest nende jaoks see ongi kogu aeg normaalne elu olnud.

    Meie Euroopas ja USAs aga näeme ja loeme iga päev kuidas kalavarud on otsakorral; kuidas see või teine liik välja suremas; viljakas muld üleväetamistega hävitatud; kuidas töökohad sõltuvad odavatest naftahindadest ja võivad juba hommepäev kaduda; kuidas kommunaalmaksud kasvavad; kuidas toidu tootmine ja hind on sõltuvuses naftal põhinevast tehnikast; kuidas Aafrika-Aasia on täis inimmassi, mis muudkui paljuneb, tülitseb ja üha agressiivsemalt Euroopa piiridel tungleb.

    Muidugi võiks maailmas vabalt elada kordades rohkem inimesi. Siis, kui me kõik elaksime sama elustandardi järgi nagu elatakse Indias ja Aafrikas. Igaühel pisike hütt, põllulapp ja määrdunud kittel.

    Sul on õigus, et maailmalõppu pole karta. Lõpeb üksnes demokraatlik-liberaalne ühiskondlik kord valgete inimeste maailmas. Tagasi tuleb tugevate võim nagu vanadel headel aegadel:))

    ReplyDelete
  4. Näed, teie peaminister kutsus nüüd põgenikke Kanadasse:))
    http://maailm.postimees.ee/3995857/trudeau-kutsus-ameerika-ukse-taha-jaeaenud-pogenikud-kanadasse

    ReplyDelete
  5. Kanada on immigrantide riik, enam kui pooled elanikud pole Kanadas sündinud, seega suht leebem suhtumine põgenikesse. Seni pole siin probleeme tekkinud, sest isegi kodumaadel verivaenlasteks olnud rahvusgrupid pole oma vaenu kaasa toonud elades siin üksteist tolereerides. Suurem mure on see, kui mõned grupid saavutavad piisava kaalu, et tahavad oma kombeid kehtestama hakata. Kanada kasutab oma USA külje all olevat positsiooni julmalt ära kulutades alla protsendi riigikaitseks.

    Looduse koha pealt on meil küll hullult suur lahmakas asustamata metsikut maad aga sellele vaatamata on keskkonna reostus ka sinna levinud. Maailmas pole enam "puhast" piirkonda. Hea näide globaalsest reostusest on fakt, et ligi kolmandik California õhusaastatusest tuleb Hiinast.

    ReplyDelete
  6. Seda ma ei teadnud, et immigrantide riik. Ei tea kust oli mul pärit vale arusaam, et Kanadasse juba naljalt kedagi sisse ei lubata.

    Olen mõelnud, et Kanada on võibolla ainus riik mis lähitulevikus oma ühiskondlikku korda endisel kujul kõige kauem säilitada suudab. Mitte et ma sinna elama tahaks trügida aga teoreetiliselt tundub sisemiselt kõige tugevam riik. Ning georgaafiline asend muidugi ka.

    Kõikidest dokumentaalfilmidest mida ma olen näinud on mu absoluutne lemmik just Kanada naftaliivadest rääkiv "Petropolis" (2009). Kuigi tegelikult seal filmis üldse ei räägita. Üksnes lummavad helikopterilt filmitud kaadrid. Esimest korda nägin telekast ja nagu nõidus kleepis tähelepanu nende piltide sisse. Ühest küljest ülimalt ilus, teisalt annad aru, et räige looduse hävitamine.

    Seda tuleks tegelikult vaadata suurel ekraanil parima elamuse saamiseks:))

    https://www.youtube.com/watch?v=agwTige0dqQ&t=2030s

    ReplyDelete
  7. Tänks lingi eest, ma muideks olen seda oma silmaga lennukist näinud, tõepoolest õõvastav mida loodusega on tehtud, ainult ülevalt vaadates saad aru mastaapidest. Kui tahad veel jubedamat pilti näha, vaata Google Earthiga, mis Amazonase vihmametsadega toimub, laastamine nii massiline ja kiire, et satelliidilt selgelt näha. Buldooserid tõmbavad trossidega metsa 100m laiuste ribadena maha.

    Kanadas on elanikke 36 miljonit aga tühja maad põhjas hullult palju. Rikkam ja teadlikum rahvas muideks on hakanud vaikselt Uus-Meremaale liikuma ;)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!