Thursday, June 1, 2017

Leidsin mündiaarde !!! :P

Viimased kaks päeva olen seoses hullult külmade ilmadega põhiliselt tegelenud elamise koristamise ja korrastamisega. Eelkõige tööriistade ja igasugu materjalide sorteerimise ning utiliseerimisega. Töö käigus on ka alumisel korrusel põnevaid leide ette tulnud just nagu veits aja eest ülemisel korrusel. Omapäraseimaks ehk mündiaarde leid, isegi metalliotsijat polnud vaja. Ega vist niikuinii poleks kasu olnud, sest muud piiksuma panevat metallikolu nagu naelad, kruvid, mutrid ja poldid, oli ümbruskonnas liiga palju. Veidi hiljem leidsin ka ümbriku Eesti kroonidega.

Muinsuskaitse ametile  pole loodetavasti vaja teada anda. Esiteks tegu nõukaaegsete laialt levinud müntidega, mille vermimisaasta eelmise aastatuhande viimase sajandi algusest kuni  impeeriumi kokkuvarisemiseni. Teiseks olen nad omal ajal ise kogunud tolleaegsesse shokolaadipähklite topsi, kasutust leidis varandus enamasti jäätise ostmise näol kui koorejäätis maksis 13, kakaojäätis 15  ja plombiir lausa 19 kopikat. Omaaegne nominaalne väärtus on mõõdetamatult väiksem kui hiljuti Venemaal miskist kaevandusest leitud miljardid paberrublad.

Koristamise vahepeal astusin Selverist läbi ning ostsin mitu pakki Eestimaise päritoluga kommi. Põhjenduseks oleks hea tuua asjaolu, et peagi on oodata noorema lapse saabumist, paraku pole tüdruk eriline kommisööja nii, et ma pean siis ise need nahka panema,  patt oleka lasta halvaks minna ;) Kannatamatult ootan, millal Kulta Katariina heleda röstiga kohv soodukale tuleb. Eelmine aasta ostsin esimest korda, meeldis üliväga. Pauligi tavalist Presidentti röstitakse nüüd number kolmeni, mis on natuke liiga tume, minu lemmikuks röstiaste 2. Presidentti Gold aga isegi soodukal kallivõitu.

Interneti ühendus on siin 4.5G pulgaga super hea, täisresolutsioonis videod vuhisevad läbi kiiremini kui Kanadas optilise kaabliga. Siinse läpaka juures avastasin põhjuse, miks kaamera ja mikker ei töötanud. Tütar oli nimelt klepsu peale pannud, niipea kui selle kõrvaldasin kostis väga hästi, videopildi kvaliteedist rääkimata. Mitu tüüpi oli enne uurinud ja draivritega juranud imestades, et kuidagi ei saa hääletugevust kõvemaks ja pildikvaliteeti paremaks :P Windowse update võttis üle tunni kuna keegi polnud sellega vahepeal tegelenud. Ootamise ajal tegin kätekõverdusi, kõhulihaste harjutusi, plankisin ja lugesin Tiit Tarlapi viimase ulmeka "Rajake tähetolmus" lõpuni. Päris lahe lugemine aga mitte nii hea kui mõned eelmised. Samas puhkuse ajal suvilas lõdvestumiseks lugemiseks täiesti sobiv.

2 comments:

  1. Loodetavasti sa ikka tead, et Eesti Pank vahetab kroone Tallinnas Eesti Panga muuseumis igavesti ja ei põletanud ega visanud ära.

    ReplyDelete
  2. Kes see kroone põletab või ära viskab, ikka ilusasti hoiule järgmistele põlvedele leidmiseks ;)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!