Monday, July 3, 2017

Otsas

Poolsalamisi tehtud pilt Tallinna Lennujaama uuest turvatsoonist
Eesti puhkus on otsas. Istun siin Kanada kodus sihukese tundega, et mitte midagi ei taha teha ja mitte midagi tehes pole kah mõnus olla. Tuju ei teinud paremaks ka kohvi tegema minnes masinast leitud paksu hallitusega kaetud filter. Mõni ime, keegi teine ju kohvi peres ei joo, aga häiris ikkagi. Sihuke tunne, et iga aastaga on raskem peale puhkust Eestist ära minna. Tegu pole sugugi tööga, teist sihukest tööd, mis nii väikese pingutuse eest nii palju sisse toob, oleks raske kui mitte võimatu minu kvalifikatsiooniga leida. Lihtsalt vaatamata faktile, et Kanadas elan kuus korda pikema aja aastas kui Eestis, on just viimane koduks. Täna on sihuke päev, kus jäävad kõik negatiivsed asjad eriti teravalt silma, isegi suhteliselt normaalse 24 kraadise temperatuuriga ilm ei suuda rõõmustada. Aga mis siin ikka põdeda, eks tuleb lõuad pidada ja edasi teenida.

Igatahes lennureis ise läks sujuvalt ja ilma igasuguste viperusteta, isegi Baltic Air ei suutnud mu kohvrit ära kaotada. Hommikul kasutasin esimest korda Taxify äppi, mis funksis üllatavalt hästi. Taksoga ei sõida ma tavaliselt ei Eestis ega väljamaal kui lennujaamadest hotellidesse liikumine välja arvata. Hinna poolest oli Taxify kasutamine rohkem kui poole odavam kui võrrelda tulles lennujaamast haaratud esimese ettejuhtuva taksoga. Eelmisel õhtul äpi laadimisel olin veits aega segaduses, sest ei saanud aru, et aktiveerimiskoodi pean kohe otse sisse toksima, mitte sms'ga tagasi saatma nagu juhendati.

Ehkki lennufirmad soovitavad 2-3 tundi enne väljalendu kohal olla ei ole ma kunagi raatsinud oma aega selliselt raisata, tund varem on täiesti piisav ehkki kaasa sunnil oleme vahel poolteist tundi varem läinud. Kunagi pole ma maha jäänud ega ka märkimisväärselt kiirustanud. Takso tellisin tund ja veerand enne lennu väljumist. Nagu hiljem saadud kviitungilt võis lugeda, saabus see 6:33 ja jõudis lennujaama 6:48, boarding oli 7:15 ja lend väljus 7:45. Veidi segaseks jäi tasumine, sest taksomeeter näitas 9 Euri, mina andsin 10 aga hiljem moblale tulnud mail väitis arve suuruseks koos käibemaksuga 10.20. Ma loodan südamest, et ei jäänud taksojuhile võlgu, sest ei kujutanud ettegi, et taksomeetri näidule peaks käibemaksu lisama.

Check-in tegin eelnevalt kodust üle interneti, paraku olid lennud nii täis, et ei saanud oma istekohta muuta, paremat lihtsalt ei leidunud. Saba polnud ei kohvri äraandmisel ega turvakontrolli läbimisel, kus mul kaks sulatatud juustu ära võeti. Vaid paar päeva kasutuses olnud Tallinna Lennujaama uus turvatsoon tundus päris moodne ja tehnoloogiat täis. Air Balticu Amsterdami lennul magasin enamuse ajast, süüa juua seal ei tasu võtta, isegi vesi hingehinnaga. Lennukis sian kõrvalistuvalt daamilt Eesti päevalehe kui too oli läbi lugenud, hea miskit sirvida Toronto lennul. Viimase paari aasta jooksul on lõpetatud ka tasuta ajalehtede jagamine. 

Schipolis jalutasin kiirelt läbi lennujaama kohtamata ühtki turvakontrolli, vaid passi löödi tempel. Kahetunnine lendude vahe on täiesti piisav isegi suures lennujaamas, muidugi eeldusel et esimesed lennud ei hiline. Jet Airways Boeing 777 oli ääreni täis lärmakat ja nõukaaegse kuuma suvepäeva bussisõidu aroomi levitavat rahvast, enamuses indialased. Toit seevastu üllatavalt hea lisaks rohkele õllele ja veinile. Lõpuks saime veel maitsva shokolaadiglasuuriga pulgakoorejäätise.

Toronto turva on edasi arenenud, tollideklaratsioon tuleb nüüd täita nii paberil kui digitaalselt, passi kontrollib masin ja teeb ka pildi. Seoses esmaspäeva ennelõunaga saime tollist läbi ühe hooga. alles kohvrit tuli pool tundi oodata. Hakkasin juba muretsema, et minu oma jälle kaduma läinud, aga viimaks siiski ilmus välja. Sim kaardi moblas olin juba lennukis vahetanud, kutsusin kaasa vastu. Kodus läksin vaikselt aeda ning võtsin mobla välja filmimaks koerte reaktsiooni kui nad mind näevad. Tulidki jooksuga aga kedagi tundmatut aias nähes muutusid ettevaatlikuks kuni mu lõhn ninna jõudis. Langesin suure armastuse otserünnaku alla nagu videolt võib näha. Kuus nädalat kadunud karjaliige ilmus lõpuks välja.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!