Sunday, August 13, 2017

Matkavarustus 3'ks päevaks kõnnumaal

Kolme päeva varustus, vasakul tütre paremal minu kraam
Otsustasin selle postituse kirjutada nii enda kui ka teiste amatöörmatkajate jaoks. Mul on juba oma 20 aastat eksisteerinud Exeli formaadis nimekirjad teemadel: Varustus-suvi, Varustus-suusatamine, Varustus-Eesti, Varustus-Reis, kus põhiline ja oluline kirjas, et iga kord ei peaks jalgratast leiutama või miskit olulist maha unustama. Nimekirjas on esemed ja riided teemade kaupa, iga nimetuse ees kastike, mille märgin alles siis ära kui vastav ese füüsiliselt autosse või kotti pandud. Seekord tekitas tütar Google-docs faili, et meil mõlemal oleks jooksvalt võimalik moblast vajalik ese nimekirja lisada, või ära märkida kui muretsetud. Asjad, mis tuli osta on punased, olemasolevad mustad. Esialgne nimekirja formaat oli veidi teine, pakkides liigutasin seda-teist otstarbekuse pärast ühest kotist teise ringi. Lõpplahendus kujunes taoliseks nagu alltoodud pildil. 


Neljas vasakpoolses tulbas kõik kraam, mida pidasime vajalikuks, kahes parempoolses sama kraam juba kottide vahel jaotatud. Seljakotid olid suht korralikud: 50 liitrine Asolo Tütrele ja 55 liitrine High Sierra minule, veekott 3 liitrine High Sierra, kõhukotid suvalised mugavad laia rihmaga, mis kaltsukast soodsalt saadud. Seljakott kolm oli kerge ja väike, mis mõeldud igaks juhuks tühjana kaasa kui ühte koertest peaks tassima. Momendil panime suure seljakoti sisse ja tugeva veekindla toidukoti omakorda selle sisse. Toidu hoidmine vee ja lõhnakindlas kotis on oluline, et metsloomad ligi ei hakkaks tikkuma ja toidulõhn riietele või kottidele külge ei hakkaks. Paar asja viskasin viimasel momendil juurde nagu näiteks sääsevõrgud ja ujumistrikoo. Jalga panime sandaalid, kaasa võtsime kerged matkatossud. Mõlemad eelistame võimalusel sportsandaalidega matkata, jalad hingavad, ei lähe villi ja hauduma, ainsaks puuduseks et oksad torgivad ning kivid võivad sisse minna.
Suitsuvorst, küpsisepakk, supipakk, finncrisp, kiirkaerahelbepudrud,
nuudlipakid, energiabatoonid, kuivikud, kurgupastillid, konjak. 
Toidu poolest otsustasime seekord olla võimalikult täpsed, et mitte üleliigset kaasa tassida. Pildil olev ongi kõik söögikraam mis kaasa sai võetud. Lahustuva kohvi ja kakao panime ziplock kilekottidesse kaalu ja mahutavuse mõttes, supipakid võtsime karbist välja. 375 grammine pistaatsiapähklite pakk osutus väga mõnusaks näksiks tee peal, 200 grammine konjak oli kaasa võetud rohkem meditsiinilisel kui meelelahutuslikul eesmärgil. Koeratoidu karp, mis osutus kõige suuremaks, pole pildil. Kergeid produkte võtsime ühe varupäeva jagu. Tagasi jõudes ladusin järgijäänud toidukraami uuesti lauale (alumine foto), et edaspidi oleks aimu mida üleliigselt sai võetud. Ainus asi millest puudust tundsime olid teepakid, kuuma teed oleks olnud õhtul mõnus luristada, must kohv või kakao rohkem hommikujoogid.
Järgi jäi kakaod ja kohvi, finncrisp, 3 putru, pakk suppi, pakk nuudleid, hulk energiabatoone,
kuivikuid, mõned küpsised, konjak ja kurgupastillid ning rohkem kui pool vorsti (pole pildil) 


Riietusest polnud seekord vihmakilesid vaja, sest kasutasime koormakatet suurema saju ajal. Samas vihmakiled on siiski hädavajalik pikemal matkal. Fleece kasutasime ainult öösel seljas või padjana, vihmakiled läksid koerte alla, kes võtsime telki sisse jalgade juurde. Pikki pükse ei kasutanud kumbki, kaasas rohkem putukate vastu. Riided ja magamiskotid olid pakitud seljakotis kilekottidesse et märjaks ei läheks kui peaksime sajuga liikuma. Edaspidi tuleks muretseda veel üks veekindel suur tugev kilekott kuhu saab kõik riided kokku panna. Peaks ka uurima, kas magamiskottide jaoks leidub sarnaseid pisikesi tugevaid veekindlaid kotte. Magamiskotid on meil miniatuursed ja kerged, peaks kannatama kuni +5C magada. Alusmattideks olid joogamatid, mis sama kaaluga kui tavalised alusmatid kuid mugavamad ja tugevamad.

Minu seljakott kaalus 17kg koos kahe veepudeliga küljetaskutes, rinnal olev veekott 7 kg, millest 4 liitrit oli vesi. Nii kaardi kui mobla panin veekoti esitaskusse, hea mugav kohe käepärast võtta. Kilone kõhukott kõhu peal, seega kokku tassisin kaasa 25kg kraami. Tütre seljakott oli 14 kg pluss kilone kõhukott ja raske sõjaväe nuga vööl. Vett oli seekord liiga palju, sest tänu jahedale ilmale kulus matkamise ajal vaid liiter kahepeale. Koerad jõid jõgedest ja telgiplatsil võtsime enda joogivee järvest, vihma ajal jõin katte pealt nirisevast veest janu täis.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!