Tuesday, October 31, 2017

Eesti politsei ei kanna võileiba kabuuris.

Ehkki täna suht kiire Halloweeni pidustustele minekuga ei saa postitust tegemata jätta. Eesti politsei lasi vabaduse väljakul maha noaga paljasjalgse mehe. Kohe peale sündmust hakkas sotsiaalmeedias igasugu politseivägivalla teemalist kõntsa ringi lendama. Õnneks on seekord olemas videolindistus, mis ei jäta vähematki kahtlust politseiniku käitumise korrektsuses ja õiguslikkuses. Politseil on ründe korral õigus ja kohustus kasutada kõiki vahendeid ründe tõrjumiseks. Kõhklemise korral on risk, et ründaja saab oma valdusse tulirelva, mis eskaleeriks olukorda kardinaalselt. Allolevas videos soovitan tähelepanu pöörata just rünnaku agressiivsusele ja politseiniku külmaverelisele vaoshoitusele (3 lasku õhku, alles viimane pihta).
Politseiniku ründamine ükskõik millise vahendiga on sisuliselt riigivõimu ründamine. Lisaks legaalsele aspektile tuleb mängu ka personaalne moment. Mõelge ise kuidas käituksite kui teie poole tormab noaga tüüp. Ilmselgelt kasutaksite iga võimalikult efektiivset ettejuhtuvat vahendit enesekaitseks kui te just hirmust ei kangestu. Igasugusedi jutte ründaja paljakäsi relvituks tegemisest või jalga laskmisest võivad ajada ainult inimesed, kes liiga palju märulifilme vaadanud. Jah käsivõitluse spetsid õpivad ka paljakäsi võitlust erinevate relvade vastu, kuid see ei tähenda, et ka osavaimal profil alati õnneks läheb. Neid võtteid kasutatakse viimase võimalusena kusjuures lõpptulemus ei pruugi palju erineda püstoliga laskmisest. Kui oma elu mängus kasutatakse alati efektiivseimat käesolevat võimalust, milleks politsinikul on püstol. Sama kehtib jalga või noa käest laskmise kohta, kui üldse lasta siis kindla peale, mis tähendab "body-centre shot".

Praegu pole selge, mis rünnaku ajendiks oli, selle selgitab uurimine. Sisulist vahet tegelikult pole, sest nii hullu, narkari kui tavalise retsi nuga tapab ühtemoodi. Nagu videolt oli selgelt näha, polnud politseil aega psühholoogilist testi teha selgitamaks kas ehk tegu luulude käes vaevleva vaimuhaigega. Nii või teisiti on välja saadetud karm ja selge signaal: politsei juuresolekul relvaga vehkimine pole tervislik. Tänaval on palju julgem liikuda teadmisega, et Eesti politseil on kabuuris püstol mitte võileib nagu tema nõuka aja kolleegil ning et vajadusel ei kõhkle ta seda ka kasutamast. Ja kui keegi arvab, et mujal see nii ei käi, siis Kanada kohta võin julgelt mainida, et käib küll - uudistes vilksatab aeg-ajalt läbi just selliste tüüpide mahalaskmisest, aga ka juhustest kus politsei ei jõudnud küllalt kiiresti reageerida ja hull tappis mõne juhusliku mööduja.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!