Friday, October 27, 2017

Esimene kontakt ? :P

Eelmine nädal ehk täpsemalt 19 oktoobril tehti äärmiselt põnev avastus Hawai Pan-STARRS1 teleskoobi juures töötavate teadlaste poolt. Pikem ja täpsem info NASA veebilehel. Teleskoobi vaatevälja sattus ootamatult umbes 400m suurune tundmatu objekt mis eemaldus päikesest harukordse kiirusega. Kui komeete ja asteroide leidub tuhandete kaupa ja selles suurusjärgus pole nad mingiks uudiseks siis antud juhul lõi kõik lambid põlema kiirus ning trajektoor (paraboolne), mis vastuvaieldamatult kinnitasid objekti päikesesüsteemi välist päritolu. Objektiks nimetatakse seetõttu, et tal puudus komeedile omane "saba" ja isegi asteroid oleks pidanud päikesest nii lähedalt mööda lennates kaotama tolmu või kergelt helendava pilvena nähtavaid osakesi.
Kiired arvutused näitasid, et objekt saabus peaaegu risti ülevalt planeetide tiirlemistasapinna suhtes. 2 septembril ületas eelmainitud tasapinna seespool Merkuuri orbiiti jõudes äärmiselt palavasse päikesele lähimasse punkti 9 septembril. Peale järsku kurvi ümber päikese liikus suht väikese nurga all planeetide orbiitidega võrreldes. Maa orbiidist möödus 14 oktoobril umbes 60 kuu orbiidi kauguselt kiirusel 44 km/sek. Seega avastati objekt 5 päeva peale maast suht lähedalt möödumist, esialgne nimetus on A/2017 U1. Ametlik seisukoht momendil, et tegu päikesesüsteemi välise asteroidiga. Kohe peale avastamist suunati hulgaliselt teleskoope selle suunas, aga mingeid põrutavaid uudiseid (tegu tulnukate sondi või kosmoselaevaga) pole kuulda olnud.

Ilmselt muidugi eelnevaga mitteseotud, vähemalt ametlike allikate väitel, oli eile Siberis nähtud seletamatu atmosfäärinähtus. Taevasse ilmus tohutu helendav valguskera, millest tänu laialdasele moblade levuikule ka pilte tehti ja sotsiaalmeedias jagati. Vene armee väitis, et tegu oli mandritevahelise raketi katsetusega. Nende kahe sündmuse alusel võiks õige põneva ulmeka kirjutada kui fantaasial veits lennata lasta. Kas poleks põnev kui tõepoolest ufolased lõpuks ka meie õuelt läbi astuvad ;)

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!