Sunday, October 29, 2017

Lombakas õpetab pimedat kõndima.

Enam-vähem nii võiks kirjeldada minu poolt 7000 km kauguselt arvutiabi pakkumist vanematele, kes mõlemad ületanud austusväärse 80 eluaasta piiri. Ei saa öelda, et miski jama isa läpakal ootamatult tekkis (kõigil läpakatel tekib aeg-ajalt tõrkeid). Probleem on suht kummaline: ükski brauser ei tööta korralikult ehkki laeb esilehe üles (ilmselt mälust). Samas netiühendus funksib kuna Skypega saab vestelda ja ekraanijagamise kaudu juhendeid anda kuhu hiirega klikkida. Paraku on see hullult aeganõudvam ja tüütum kui üle "Chrome Remote Desktopi" ise nende arvutites askeldada. Viimane muidugi ei tööta, sest Chrome ise ei tööta.

Peale põhjalikku ülekuulamist, jäi silma kaks kahtlast momenti. Esiteks oli arvuti kinni pandud viimase windowse update ajal, õnneks siiski mahalaadimise mitte installimise jooksul. Ehkki olen rõhutanud, et seda ei tohi teha ja muidugi hoiatavad programmid ise ka taolise tegevuse eest, pole imestada kui vanemad või muidu tavakodanikud seda kas tähelepanematusest, hajameelsusest või teadmatusest teevad. Uuenduse allalaadimine oli hangunud, mis paraku minu arusaamise järgi ei tohiks tavaprogrammide toimimist mõjutada. Samas on lootust, et windowse update peaks veebisirvija jamad lahendama. Googeldades leidsin, et winupdate lahenduseks olen sunnitud vanu häid DOS käske meelde tuletama ja neid "command promptis" toksima. Tegelt peab seda keegi kohapeal tegema kui juhendan üle neti.

Kõiketeadev Google väitis, et veebisirvijate blokeerumist on ka teistel esinenud ja see tihtipeale seotud viirustõrjega. Nojah, tõepoolest ajalugu uurides paistis, et nii AVG kui ka defender olid kriitilisel ajal uuenduskuuri üle elanud. Paraku AVG programmi aken ei avanenud ehkki töötas kui task manageri uskuda. Programm ei lasknud millegi pärast end sulgeda - "end task" nupu klikkimine lihtsalt ei andnud mingit efekti. Uninstallisin "AVG safe browsing" läbi windowse. Jurasin arvuti kallal üle kolme tunni Skype kaudu juhendades, lõpuks lõin käega. Ilmselt oleks lihtsaim windowse uuendus teha ja loota et see brauserite probleemid automaatselt lahendab.
Hakkasin lausa kaaluma mõne eraldiseisva remote assistance softi nagu TeamViewer paigaldamist.

P.S. Ma üldse ei solvuks kui keegi lugejatest oskab head nõu anda ;)
P.P.S. Läpakas on küll vana aga täitsa kobe, endine gaming laptop.

4 comments:

  1. Leia keegi, kes kohapeal sisse vaatab ja aitab. Kaugelt arvutit remontida on kõigi jaoks närvikulu kuubis.

    Tõsi, vanainimeste arvutid on ebameeldivad. Täis mingeid programme ja draivereid, mis sinna 10a tagasi pandi ja keegi pagan ei oska öelda, millest võib lahti saada ja mis on vahepeal end nuhkvaraks uuendanud ja mis on päriselt vajalik.

    ReplyDelete
  2. mina installisin vanemate arvutisse ubuntu. “Lastehaigused” tulevad suht ruttu välja, pärast seda on süsteem stabiilne. Pole ohtu, et nad ise sinna kogemata midagi juurde korjavad, pahavara ei pelga, uuendusi kontrollin ise. Need pole peaaegu kunagi kriitilised, teen neid siis, kui aega on. Saab näha muidugi, mis nüüd id kaardiga saab.

    ReplyDelete
  3. See eeldab vanemaid, kes ei ütle, et "mul on siin ise turbo pascalis kirjutatud graafiteooria visualiseerimise programm aastast 1900, mis PEAB töötama".

    Tänapäevane soft on loodud kasutajat lollitama. Installid endale Google Earth-i, tore on, töötab. Ühel hetkel uuendab ta ennast - ja sama hooga tõmbab koju Chrome brauseri ja paneb selle defaultiks. Kõik! Harjumused, bookmarkid - aidaa! Või tuleb Adobe ja "uuendab" ennast nii, et sul on arvutis mcafee koos kogu sitaga. Või uuendab mõni programm end tasuliseks (sketchup nt). Töötas! Enam ei! Ja kaitset selle vastu - vähemalt tavakasutajal - lihtsalt ei ole.

    ReplyDelete
  4. Tänks, hehee kaugparandamine on tõepoolest närvesööv tegevus :P Eks veits judin veel, kui miski remote assistance programmi käima saan peaks lihtsam olema. Kui mitte pean jah mõne tuttava kohaliku tüübiga ühendust võtma. Paraku pole selle ala inimestel tavaliselt aega ülearu, seepärast ka tühja-tähja pärast ei taha tüüdata.
    Ubuntut ise pole proovinud, ehkki tean et asjatundjad seda kasutavad. Seega momendil jääb ära, neile ikka installin miskit mida ise natukenegi tunnen.
    Nende uuendamiste pärast ongi kõige suurem jama. Paljudel ei saa puhtalt manuaalseks kah muuta, et kord aastas ise asja ära teeks.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!