Sunday, November 5, 2017

Arvutinuhtlus ja unenägu

Enne kui ma hakkan kompuutri teemal jahuma tahaks oma kaalu infi jagada, sest vähemalt see on suht positiivne. Eelmise pühapäeva number oli 81.4kg täna hommikul 81.8kg. Tegelt olin veendunud, et ületan 82 piiri, sest õhtul ei suutnud kiusatusele vastu panna. Kaasa oli mingil seletamatul põhjusel teinud "jõulupraadi" - hapukapsad, ahjukartulid ja suitsuseapraad peki ning kamaraga. Isegi praegu kirjutades valgub suu vett täis. Ühesõnaga murdusin ja pugisin enne tudile minekut hapukapsaid ning seapekki nii et rasv mööda lõuga alla nirises, musta leiba ampsasin kõrvale. Ei saa salata, et kuradi hea tunne oli. Magada muidugi polnud täiskõhuga enam nii mõnus, ju seepärast nägin ka tsunami unenäo.

Üldiselt on minu õudukad sellised, kus küll võitlen igasugu pahade jõududega, aga tänu oma pingutusele, kavalusele ja üleloomulikele võimetele võidan lõpuks ning ärkan ülevoolava rahuldustundega. Seekord siis olin kusagil rannas, vaatasin järsul kaldal asuval tribüünil kuis imekenad topless neiud mängisid võrkpalli ;) Järsku märkasin, et vesi voolab minema. Selge et tsunami tulemas, aga oli sihuke rahulik, ujutas nats võrkpalli platsi ja mäng läks edasi. Järgmisena jäi silma  kaugemalt merelt lähenev vahutav voog. See tundus kahtlaselt suurem, igaks juhuks ronisin mitu rida kõrgemale. Randa jõudes lõi laine hooga mööda tribüüni üles, paar tüüpi hoidsid pinkidest kinni, et vesi neid minema ei viiks. Mis tüdrukutest sai, ei märganud.

Tekkis mõte, et kui kaks lainet on tulnud võib ka kolmas ja veelgi võimsam randa uhada. No muidugi, taamal merel oli näha kiirelt lähenev järgmine vahune lainehari. Ronisin siva kaldajärsakust üles, viskasin pilgu tagasi, ehk võiks siia vaatama jääda. Ei kurat, liiga ohtlik, sörkisin edasi. Linnakeses oli mitmeid majasid, aga vaid üks hotell tundus piisavalt tugev ja kõrge. Silmanurgast juba nägin kuidas vesi pargis puude vahelt võimsa vooluna lähenes. Jooksin kiirelt välistreppidest üles, pergel uksed kinni. Polnud hullu, peagi sooritasin kaelamurdvalt võimatuid akrobaatika trikke, hüppeid ja partuuri ning natukese ajaga jõudsin betoonist hoone katusele. Siit avanev pilt kinnitas, et just parajal ajal sain laine eest minema, ümberringi voogas mööda rämpsu, autode ja hüttide segu, vahel inimesed abitult hulpimas. Ärkasin pääsemistundega, küll oli hea elus olla :D

P.S. Järgnev jutt on kompuutrist, kellele teema igav soovitan siin lõpetada ;)
Nüüd arvuti juurde, mis täna terve mu päeva hakkama pani. Juba paar nädalat on miski kratt kompuutris ringi hulkunud aeg-ajalt täiega süsteemi ära hangutades. Esialgu mõtlesin, et vahel ikka juhtub, tühja kah, eriti kui uuesti sisse lülitades kõik korras oli. Vähehaaval tekkis aga kindel muster, arvuti kippus hängima just siis kui mängimise ajal kas sisenesin mängu või sessiooni lõppedes uus kaart peale laaditi. Esialgu kahtlustasin Battlefieldi ja lasin Origini repairiga kõik failid üle, mõned vajasidki parandamist. Noh hullult graafikakaarti koormav värk, igaks juhuks panin ka viimase GeForce draiveri peale. Siis aga juhtus sama jama nii CoD kui ka täieliku üllatusena CS'ga, mis suht vähe graafikat koormab. Viimast mängisin niisama pulli pärast kontrollimaks, kas ka sihukesel juhul probleeme. Varem oli arvuti paar korda freezinud kui lihtsalt kauem ära olin.

Mis võiks olla ühine nimetaja, raske ette kujutada. Riistvarast ehk emaplaat, tarkvarast windows ise. Nimelt langes probleemide tekkimine umbkaudselt ajaliselt kokku viimase developers upgrade installimsiega. Viimasel ajal oli kummalisel kombel ka audio hakanud veits jupsima, see tuleb mul emaplaadilt. Esialgu otsustasin lihtsamad variandid elimineerida, ehk siis draiverid üle käia. Tuleb tunnistada, et nii mitmedki olid aegunud, Realteki audio draiver lausa 5 aastat vana. Ehkki win device manager väitis, et see on kõige uuem ja parem julgesin kahelda ning läksin Realteki kodulehele asja uurima. Muidugi oli seal selle aasta septembri väljalase olemas. Seega kui tahate draivereid ajakohastena hoida ei maksa windowst usaldada. Arvutikarbis vaatasin igaks juhuks esipaneeli audiokaabli üle, õrnalt puudutades kukkus see emaplaadilt lahti. Vat sulle sähh, seal siis oligi jama, surusin kindlalt pesasse tagasi.

Proovisin uuesti ja nüüd jooksid mängud mõnda aega sujuvalt kuni ootamatult jälle freezis just uue kaardi laadimisel. Kurat küll, ei jää muud üle, peab tegema põhjaliku kontrolli nii videokaardile, protsessorile kui emaplaadile. Videkaardi Furmark uhas kenasti lõpuni ilma probleemideta, temperatuur stabiliseerus 79C juures, kusjuures ventilaator töötas vaid 60% peal. Protsessori ja emaplaadi testimiseks kasutasin Hot CPU testerit, kumbki ei näidanud miskit probleemi. No ma ei tea, panin uuesti BF peale ja mängisin edukalt paar tundi kuni jälle kahe mängu vahel uue kaardi laadimisel arvuti kinni jooksis. Uuesti käima pannes ei võtnud ekraan enam pilti ette - pizdets nagu venelased ütlevad. Kisu või oma viimased juuksed peast. Läksin olukorda tütrega arutama, tema ju töötas sihukese asja peal AMD juures. Puurisime asja siit ja sealt poolt, põhimõtteliselt jäi kaks võimalust kaalukausile:
1. Emaplaat (6 aastat vana) on jõudnud lõpusirgele, termopaisumistega tekkinud kuhugi praod, mis vahel piisavalt ühendust ei anna.
2. Windows ise ebastabiilseks muutunud, konflikt windowse ja minu konkreetse kaardi draiverite vahel.
Kui kellegi veel miski võimalus pähe vilksatab palun alandlikult teada anda, lugejate hulgas teadaolevalt mul paar arvutispetsi ;)

Kindluse mõttes kiskusin videokaardi välja ja proovisin oma vana kaardiga arvutit peale panna. Pilt sisuliselt sama, kaks sekundit peale windowse starti hangus pilt ekraanil ära. Ilma kaardita keeldus nelja vihase piiksu saatel üldse peale minemast. Kurat küll, ilmselt emaplaat siiski, peab uurima kas saan vana windowse uuele emaplaadile üle kanda, loll oleks uue eest maksta. Kuna arvuti lahti käisin profülaktika mõttes kõik kontaktid ja juhtmete ühendused üle kaasa arvatud mälud pesades. Pool naljaga suskasin videokaardi tagasi ja panin arvuti peale. Mida perset, vedas pildi ette, ehkki windowse ratas jooksis all ääres ja esileht keskelt pooleks. Aga laadis üles, ning läks kenasti käima. Esimese asjana tõmbasin tekstifaili süsteemi infoga ja laadisin selle pilve, äkki annab Microsoftilt Windowse versiooni uuele emaplaadile välja nuruda. Just googeldasin, sõltub Win10 tüübist, mul ilmselt upgrade 7 OEM versioonilt, millelt ei saa üle kanda :(

Kogu selle loo toksisin praegu oma mänguarvutil pidevalt seivides, seni on vastu pidanud. Äkki oli süüdlane mingi korrodeerunud ühendus või pistik, samas peale nii paljusid pettumusi ei julge lihtsat lahendust loota. Mänginud ma pole praegu, ehk siis pole ka tüüpilist probleemi situatsiooni tekitanud. Igal pilvel on hõbedane äär nagu öeldakse, aeg muidugi sobivaim arvuti kokkujooksmiseks, sest lähenemas Black Friday ja Cyber Monday, mil aasta soodsaimad arvutipakkumised tulekul. Loodetavasti vaja vaid emaplaat ja mälud uued osta.

3 comments:

  1. vaata, kas kondekad emme peal pole ka mitte otsi andnud, kui ülevalt punnis, siis pole vana emmega muud teha kui lutsu visata

    ReplyDelete
  2. ahjah, puhas install ka ju aitab alati

    ReplyDelete
  3. Tänks! Kondekad kontrollisin tegelt enne, olid ok. Puhas install on mul nagu viimase asjana mõttes, see tõepoolest aitab alati kui probleem pole riistvaras. Vastikult aegavõttev tegevus, eriti kõigi programmide tagasi panemine. Positiivne muidugi, et saab üle hulga aja kraamist lahti, mis mõttetult kõvakettal ja registrites istub.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!