Thursday, November 16, 2017

Hambasaaga

Ei ole enekas, aga nii see värk välja nägi.
Tegelt hullem, sest mul kaks implaanti,
lisaks üks hammas just välja tõmmatud
Praegast istun kergelt uimase olekuga voodis, saabusin just hambaarstilt, kus sain mitu hobusesüstlatäit valuvaigistit. Siinmaal pakutakse minu arust sellega üle, sest hambakontsu välja murdmine ja isegi kruvide lõualuusse sissekeeramine ei tekitanud mingit valuaistingut. Lihtsalt sihuke imelik surve oli nagu kahetollisel plangul kui kruvi järjest sügavamale läks.

Kui arvate, et tegu karate traumast põhjustatud operatsiooniga siis eksite. Tegelik olukord palju proosalisem, nimelt lagunes mingil tundmatul põhjusel üks hammas ära, millele sild toetus. Kokkuvõttes oli vaja sild katki lõigata, lagunenud hammas välja murda, teise sillaotsa kroon lihvida ja kaks kruvi lõualuusse keerata, mille otsa saaks kunsthambad kinnitada. Kogu pull võttis kaks tundi ning läks maksma odava auto hinna, esimene sissemakse üle kolme tonni. Ma tean, et mitmed tuttavad on käinud Eestis implaante panemas, sest hinnavahe Kanadaga on selline, et lisaks implaadile saad tasuta reisi mitte ainult Eestisse vaid tervele perele viietärni hotelli Kariibi mere äärde.

Oli minulgi see plaanis suvel ette võtta, aga nagu ikka jäi aega väheks ja lükkasin edasi järgmisele aastale. Paraku tuli kuu aja eest põletik ja peale 3D röntgenipilti selgus, et sillaga on aidaa. Stomatoloog pakkus välja mitmeid lahendusi paraku odavamate puuduseks rohkem ebamugavust nagu tavaliselt ikka. Odavaim variant oli mitte midagi teha peale lagunenud hamba välja tõmbamise ja silla eemaldamise. Paraku ei tahtnud ringi käia kolme kõrvutiasetseva puuduva hambata.

Päris hamba ja implaanti võrdlus
Proteesid oleks saanud mõistliku hinnaga, samas tuletas see hirmutavalt meelde vanaema, vanaisa öökpil asunud proteeside veeklaasi - eee... natuke liiga noorena tunnen end veel selliste aksessuaaride jaoks. Viimane võimalus oligi implaantide paigaldus, mis hinna poolest hullult kallis. Ei mõista kuidas kaks kruvi ja nende peale klõpsatav portselankapsel nii palju maksavad. Kaalu poolest tuleb kullast hulka kallim ja kindlustus ei kata kah. Arutasin kodus olukorda ning kaalusime kommertslaenu või koerte müüki vorstivabrikusse - OK kohatu nali. Raske südamega sai implaantide otsus vastu võetud, nüüd pean vähemalt 30 aastat veel elama, et majanduslikult ära tasuks :P

Koer käis kah teisipäeval hambaarstil, tema hambakivi eemaldamise eest tuli vaid $350 tshekk välja kirjutada. Jah, vahel ikka kirjutame siinmaal tshekke, Eestis vist hüpati taolisest finantsteenusest lihtlabaselt üle nagu ka telefonide vastamismasinatest. Koko pandi täisnarkoosi alla, sest ega loom aru saa, et tema hammaste kallal viilimine tervisele kasulik on. Pisem kutsa läks kodus üksi olles õige murelikuks, nad pole ju kunagi omaette olnud. käis ringi nuuskis ja niuksus, isegi minu kohalolek suurt ei lohutanud. Kui vanem koer kunagi tulevikus parematele jahimaadele läheb tuleb vist üsna kindlasti mingi teine loom Sushile seltsiks muretseda.

Kokkuvõttes soovitan tagantjärgi tarkusena hoolikalt oma hammaste eest hoolitseda, hoiab hullult valu ja raha kokku.

P.S. Kui keegi peaks oskama Eestis mõnda head implaantidega tegelevat hambatohtrit soovitada, andke teada, mulle mahub veel paar tükki puuduvate hammaste asemele ;)

P.P.S. Lõualuu hakkab tuikama, vaatame kaua ma vastu pean ilma apteegist dokumendi vastu välja kirjutatud opioididel põhineva retseptinarkotsita :P

5 comments:

  1. Ei pidnudki tabletti neelama, valu nii lõualuus kui tõmmatud hambaaugus vähehaaval taandus, magsin tipp-topp. Ainult verd immitseb ikka veel, hommikul sai hea põsetäis kraanikaussi sülitatud.

    ReplyDelete
  2. Ehhh... Ma mõtlesin, et välismaal hammastega probleeme pole :P Et särav naeratus kõrge vanaduseni!
    Aga tegelikult... aasta tagasi mul sama jama. Nüüd peab hakkama lünki likvideerima.

    ReplyDelete
  3. Asi pole tõepoolest välismaas, asi on geneetikas, toitumises ja hambahügieenis. Esimesega pole vedanud ning kahe viimasega polnud lapsepõlves ja noorukieas piisavalt järjekindel. Oma laste põhjal näen, et religioosselt korralik hammaste eest hoolitsemine annab väga häid tulemusi.

    ReplyDelete
  4. Just! Mul tuttav hambaarst (Rootsis) kurtis mingi aeg tagasi, et tööd napib, lastel hambad nii terved. Seal vist lisaks korralikule hambapesule on magusa tarbimine ka kontrolli all. Korra nädalas kommipäevad.

    ReplyDelete
  5. Meil lastel olid ka kord nädalas kommipäevad, hambad on korras aga magusaisu vist siiski sõltub millestki muust. Vanem laps magusasõltlane, noorem soolasõltlane :P

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!