Thursday, November 30, 2017

Jõulukink, muretsetud mustal reedel.

Nagu üleeelmises postituses lubasin, kirjutan lühidalt ka ainsast esemest, mille "Mustal-Reedel" ostsime. Kokkuhoidu suurt polnud, ainus rahuldus, et isegi Küber-Esmaspäeval maksis sama asi kümpsi jagu enam. Nagu pildilt ja reklaamist näha, ostsin 

ROG STRIX-GTX1080-A8G-GAMING

videokaardi. Kes pole asjaga kursis neile teadmiseks, et tegu videokaardiga, mis võimeline vedama enamusi tänapäevaseid mänge täis Ultra video seadistuses full HD resolutsioonis ja väga heas seadistuses 4K ekraanidel. Muidugi on eelduseks vastav emaplaat, protsessor ja kiire põhimälu, mis kõik sai eelmine aasta muretsetud.

Nii näeb arvuti pimedas välja ;)
Korra käis läbi mõte ka mälu juurde osta aga minu jaoks täieliku üllatusena oli mälu hind aasta jooksul kahekordistunud. Videokaartide hinnad on ebanormaalselt kallid, sest neid kasutatakse Bitcoini kaevandamiseks, mis viimastel päevadel edukalt 10 ja 11 tuhande dollari vahel kõikunud. Eile siis saime paki kätte ja ma ei hakanud seda jõuludeks hoidma, las laps mängib :) Kaardi arvutisse paigutamine polnud eriti keeruline, olin ikka enne uurinud kas sihuke pirakas judin ära mahub. Kui asjatamiseks läks, selgus et pikkuse poolest jäi kastis alla sendi ruumi kõvaketta kompartmendini.

Füüsiline osa on tegelt kõige lihtsam: Arvuti välja lülitada, stepsel välja, kaas eest ära, video juhe lahti, vana kaart välja, uus sisse, tagapaneeli toetuskruvid kinni, toide ja videokaabel külge, kaas kinni. Suur hetk arvuti peale lülitamine - miskit ei juhtunud!!! Ootasin ägedamat reaktsiooni aga plika kurivaim jagas kahe sekundiga ära, et olin pulli mõttes seinakontaktist juhtme välja sikutanud. Draiverite installimine võttis rohkem aega, sest arvutil pole DVD lugejat, mida tegelt tänapäeval suurt enam ei kasutata. Samas kaardiga tulid kaasa nii draiverid kui juhend DVD'l. 


Polnud hullu, vajaliku softi tõmbas tüdruk ASUS'e ja Nvidia veebilehelt, natu pusimist ja läkski käima. Nvidia Experience programmiga sai lasta automaatselt olemasolevatele mängudele parimad seadistused sätitud. Aura programmiga pani ta kaardi enda valguse soovi järgi kaasa mängima. ASUS Tweak2 pole veel installitud, sellega saab lisaks overklokkimisele mugavalt arvuti ühe nupuvajutusega mängurezhiimi viia nii, et ülejäänud ebavajalikud resursse tarbivad programmid maha lülitatakse. Muidugi toetab kaart virtuaalreaalsust, aga need seadmed jäid esialgu veel ostmata.


Paraku pole lapsel aega mängida, paar nädalat eksamite perioodi ees.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!