Friday, November 24, 2017

Musta Reede Hullus ja külmik.

Siin maal ja eriti muidugi lõunapiiri taga USA's on tegu lausa organiseeritud massipsühhoosi all toimuva tarbimispühaga. Kui vanasti oli põhiliseks ostlemisepäevaks jõuludele järgnev "Boxing Day" mil kaupmehed müüsid soodsalt maha kraami, mis jõulueelsest ostupalavikust üle jäänud, siis nüüdseks on kujunenud Must Reede ja Küber Esmaspäev aasta suurimateks käibetekitajateks. Vastavad reklaamid hakkavad juba mitu nädalat varem kliente pommitama, et viimased ometigi sihukest tähtsat rahvuspüha niisama kodus logeledes mööda ei laseks. See aasta otsustasid mitmed suuremad poeketid osa kraami terve nädala soodukaga pakkuda. Tulemuseks olukord, kus populaarsemad kaubad ammu enne reedet otsa said.

Kui tähelepanelikult olukorda jälgida, selgub, et suur osa "supersoodukal" kaubast pole tegelikult üldse palju odavam kui tavaliselt. Vahel isegi keskmisest kallim kuna efekti mõttes on vahetult enne hindu kõvasti tõstetud, et saaks puhta südamega (nii puhtaga kui see ärimehel olla saab) nimetada kui mitukümmend protsenti hinda langetatud. Paraku on olemas veebilehed, kus saad jälgida kaupade hinnataset üle pikema aja. Seega teadlik kodanik haneks ei lähe, aga kaupmehed selle pärast suurt muretsema ei pea, sest tedlike protsent on õige madal.

Meie külmiku hinnakõikumine 7 põhiketi kokkuvõttes (ilma 13% käibemaksuta)
Eelmistel kordadel olen ikka paar varem planeeritud asja ostnud, ehkki nõukaaja nostalgia mõttes sabadesse seisma just eriti ei kutsu. Seekord lihtsalt juhtus uskumatult soodne ajastus, või vähemalt nii me ise arvasime. Nimelt otsustas külmik vanadusnõtrust üles näitama hakata, sügavkülmas vaid paar kraadi külma. Et miskit mäda saime aru paari nädala jooksul aegamisi pehmemaks muutuvast jäätisest. Kaasa oli varemgi külmkapi teemalisi vihjeid teinud, aga kitsi nagu ma olen ei raatsi ju töökorras ehkki moraalselt vananenud asja välja vahetada. Hakka või naist konspiratsioonis kahtlustama, aga kui ta tõepoolest suutis nii osavalt külmiku ära nõiduda, et mina ei mõista mis viga, on õigusega uue ära teeninud. Insener muidugi niisama alla ei anna. Uurisin ja puurisin nii teoreetiliselt neti ja töökaaslaste nõu varal kui ka füüsiliselt kruvikeerajaga aparaadi kallal mässates. 

Põhimõte on külmikul nii lihtne, et võimaliku probleemi suudab iga veidigi loogiliselt mõtlev tüüp suure tõenäosusega ära arvata. Minu omal kompressor töötab normaalselt aga radiaator ei lähe kuumaks ja sügavkülma osa külmaks. Temperatuuri andur oli esimene kahtlusalune, paraku selgus, et funksib. Järgi jäi vaid kolm võimalust: kompressori ventiilide, tihendite, membrani lekkimine, freooni aeglane lekkimine süsteemist, süsteemi torustiku osaline ummistumine. Kõik kolm on sellised, et remonti ise ei tee ja töömeeste kutsumisel läheks kallimaks kui 20 aastat vana külmik väärt on. Must Reede oli kohe tulemas, mis muud kui internetti surfama ja soodukaid otsima. Tuleb tõdeda, et siin on esiteks külmikud oluliselt kallimad ja teiseks vanamoodsamad kui Eestis, kus just eelmine suvi sai uus muretsetud.

Sügavkülma sahtlisüsteem tundub mugav olevat.
Vähemalt kodumasinate osas on tegu täieliku reklaamitrikiga nagu kiirelt selgus, taolise allahindlusega on pidevalt miskit pakkumisel. Meil "õnneks" määrab köögi väiksus ja külmiku positsioon väga kindlad piirid, millest üle ei saa minna, seega valik suht piiratud. Eesti eeskujul tahtsime all oleva sügavkülmaga kappi, sihuke "luksus" paneb hinnale oma 50% otsa. Kui tahad veel kahe uksega ka, ongi sama suurusega "French doors" aparaat pea topelt kallim. Vee ja jäämasina lisamine ajaks numbrid ulmelisse kõrgusse. Kokkuvõttes jäime kaaluma kahte suht sarnast LG ja Samsungi varianti, mis mõlemad klientidelt üsna positiivsed ülevaated teeninud. Otsustasime neljapäeval poest läbi astuda, et oma silmaga vaadata ja käega katsuda. Suurt vahet polnudki, lõpuks otsustasime LG kasuks. Läksime koju ja tellisime ladupoest, sest nood pakkusid tasuta kohale toimetamise ning vana äraviimise. Kaubanduskeskused kipuvad järjest tühjemaks jääma, inimesed käivad küll asju vaatamas ja uurimas aga tellivad üle neti sealt kus momendil kõige soodsam. Paraku oli meie koos maksudega ligi $1500'se ($1300 + $170 maks) külmiku hinnavahe viies erinevas suuremas poes vaid $5. Ülejäänud kahes tavahinnaga oluliselt kallim. Õhtul ostsime üle interneti ära. Nüüd pole muud kui oodata, loodetavasti veab vana veel 10 päeva välja, muidu peab toidu garaazhi alla külma viima :P

Täna sai majanduse toetamise ja meelelahutuse mõttes üks judin veel netist tellitud, aga sellest hiljem.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!