Sunday, December 24, 2017

Jõulukingitus Ukrainale

Ukrainlased leidsid juba päev enne jõuluõhtut kuuse alt veksli kaua oodatud Javelini tanktõrje rakettide ja igasugu muu tõsisemalt võetava sõjatehnika soetamiseks, mille jõuluvana Põhjanabalt tulles Washingtonist läbi lennates üles korjas. Juhuslikult märgiline on ka asjaolu, et kingitus saabus katoliku mitte õigeusu jõulude ajal. Justnimelt katoliku usku Lääne-Ukraina on tegelikult Ukraina rahvusluse mõjuvõimsaim keskus.

Nagu võis oodata oli Venemaa reageering vägagi valuline. Tegu on suurema olukorra muutusega kui esmapilgul välja paistab. USA on lõpuks otsustanud konfliktis Ukrainat tegelikult mitte ainult sümboolselt toetama hakata. Eriti raske on Putinil otsust seedida eelmise aasta eduka presidendivalimiste mõjutusoperatsiooni taustal. Iseasi kas Kremli osalus tookord määravaks kujunes ehkki nad ise olid selles veendunud kui Moskvas Trumpi presidendiks saamise puhul shampakorgid lendasid. Kõik märgid näitavad momendil, et Trumpi presidendiks saamisega oli tegu Phyrrose võiduga, näiline edu tõi kaasa ootamatult suured probleemid ja tagasilöögid.

Javelin tabab Vene T72 tanki

Eriti tähtis on Javelini tankitõrje rakett, mis muudab Donetski ja Luganski mässajate Euroopa suuruselt teise tankiarmee sisuliselt kasutuskõlbmatuks. Absoluutne enamus nende tankidest on pärit Venemaalt alates T62'st, ja lõpetades üksikute T90'tega. Põhimassi moodustavad T64 ja T72 eri variandid, mis kõik Javelinile kergeks saagiks ja mille ümberehitamine "Javelinikindlaks" praktiliselt võimatu. Sisuliselt ühe otsusega muutis USA jõudude strateegilist vahekorda kardinaalselt. Kui Venemaa plaanib mässajate edasist toetamist peab ta saatma kohale oma moodsaimad tankid ja meeskonnad, sellisel juhul eskaleerub konflikt sisuliselt riikide vaheliseks sõjaks. Väidetavalt on viimase põlvkonna Javelinid efektiivsed ka venelaste moodsaima tanki Armata vastu.


Ma julgeks väita, et kui Javelinid kohale jõuavad toovad nad konflikti samasuguse pöörde nagu seda Stingerid Afganistaanis tegid.

2 comments:

  1. Hea ja vajalik kingitus kindlasti. Kuigi tuleb vaadata, kellele on see kingitus ja kellele mitte :) Samas Ukrainlastel neid keerulisem laialdaselt kasutada - peaks ju nagu vaherahu olema. Samas - Jevelin ei lähe raskerelvastuse alla - seega võib see rindejoonel olla.

    ReplyDelete
  2. Täpsed tähelepanekud. Javelini peetakse kaitseotstarbeliseks relvaks, ehkki tegelikult muidugi on piir ründe ja kaitseotstarbeliste vahel õige hägune.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!