Sunday, December 3, 2017

T-failid ja Muller

Muller viib uurimist läbi nagu kaval rebane Columbo,
ehk mäletate 70'te krimiseriaali tollest detektiivist ;)
Ilmselt on paljud näinud ulmepõneviku seriaali X-failid, kus põhitegelasteks FBI salaagendid Mulder ja Scully. Paraku paistab, et päriselu võib osutuda palju põnevamaks kui teleseriaal. T-toimikute uurimisega tegeleb päris reaalsuses eriti tähtsate kuritegude uurija, endine FBI peadirektor Robert Muller. USA presidendi valimiste ja valitsemise saaga ning sellega seotud intriigid annavad silmad ette igale teleseriaalile. Vahepeal tekkib mulje, et kogu see värk polegi miskit muud kui üks põnev seriaal ameerika valitsemise teemadel, võrreldav "Kaardimajaga". Omaette irooniline ja ehk ka märgiline, et Netflixi ülipopulaarse teleshow kongresmenist peategelast mängiv Kevin Spacey vallandati päevapealt seoses ahistamissüüdistustega.

Viimastel päevadel on sündmuste areng kõvasti hoogu juurde saanud.
Esiteks Põhja-Korea raketikatsetus, millele USA peab vastama ja tegema seda lähemal ajal. Nii Trump kui Valge Maja julgeoleku ekspert McMaster ütlesid, et rahumeelsete lahenduste aeg on kiirelt otsa saamas. Juba esmaspäeval alustavad USA ja Lõuna-Korea ulatuslikke sõjaväemanöövreid. Miskit tõsisemat pole tänapäeval võimalik ilma silmahakkavate ettevalmistusteta teha, samas piiratud õhulöögi nii stealth lennukite kui tiibrakettidega saab korraldada ilma ettehoiatuseta. Kasu oleks sellisest ettevõtmisest vaid siis kui suudetakse hävitada või isoleerida nii Põhja-Korea kõrgem sõjalispoliitiline juhtkond kui tuumarelva kandvad raketid. Ilma väga kindla õnnestumise võimaluseta ameeriklased esimesena rünnakut ette ei võta. Samas praeguse presidendiga ei või milleski kindel olla, iseasi kas sõjavägi täidaks käsku kui Trump sooviks esimesena tuumarelva kasutada.

Teiseks ja oluliseimaks on muidugi presidendi endise julgeolekunõuniku Michael Flynni koostööle minek FBI uurijatega vastutasuks vähendatud karistusele. Trumpi lõi see nii rööpast välja, et tund aega hiljem planeeritud pressikonverents jäeti ära. Kinnitamata andmetel olevat boss olnud raevust vahus ja käitunud mitteadekvaatselt, presidendi meeskond otsustas teda avalikkusele sellisena mitte näidata. Asi on ilmselt üsna tõsine, nõunik Flynn suhtles otseselt Vene valitsusega ja väidetavalt sai juhised presidendi administratsiooni "väga kõrgelt ametnikult" bossi väimehelt Kuchnerilt või isegi bossilt endalt. Kui palju ta teab ja palju avalikustab, sellest FBI ei räägi kuna "uurimine on pooleli". Järgnevalt toon ära BBC analüüsi Flynni tunnistuste põhimomentidest:

1. Esimest korda suutis FBI murda Trumpi kõige lähemasse siseringi, Flynn oli Trumpi üks lähedasemaid nõuandjaid ja kaaskondlasi kogu 2016 kampaania jooksul. Ega talle ilmaasjata antud kohe peale valimisi presidendi rahvusliku julgeoleku nõuniku koht. Üheks Valge Maja paanika põhjuseks on Flynni teadmised kampaania aegsest tegevusest ja suhetest venelastega.

2. Flynn otsustas minna FBI'ga koostööle vähendamaks oma karistusaega. Võib vaid oletada, et põhjuseks olid ümberlükkamatud tõendid FBI'le valetamise kohta. Kui ta tõepoolest räägib kõigest millest teab, tuleb ilmselt hakata valmistuma Trumpi tagasiastumiseks.

3. Flynni mõningad seni väljatoodud ütlemised lähevad vastuollu terve hulga Valge Maja avaldustega, tekkib olukord keda uskuda. Kui tüübil peaks olema vähegi vettpidavaid tõendeid, saab FBI tõsta süüdistusi terve hulga Valge Maja kõrgete ametnike vastu ametivõimudele valetamises.

4. Trumpi jaoks kõige ohtlikum moment oleks kui ta rääkis Flynnile, et nõudis endiselt FBI peadirektorilt juurdluse lõpetamist, mida saab vaadata õigusmõistmise takistamisena. See oleks konkreetne põhjus sundimaks presidenti tagasi astuma.

5. Paar avalikkusele lekkinud Flynni ülestunnistust on vaid jäämäe tipp, FBI on saanud nii palju uut infi, et juurdlus laieneb oluliselt võttes samas ka rohkem aega.

6. Flynni tunnistused vaid üheks osaks laiemast pildist läbimädast presidendi administratsioonist. Uurimise all olid juba enne mitmed teised kõrged ametnikud, kelle vastu Flynnilt võimalik saada uusi tõendeid.

Trumpi enda reaktsiooni võib lugeda tema hommikusest Twitteri säutsust, mille põhjal on selge, et administratsiooni huvides oleks presidendilt telefon ära võtta või vähemalt vanemakontrolli kehtestamine, kuhu bossi lastakse sisse logida:

"After years of Comey, with the phony and dishonest Clinton investigation (and more), running the FBI, its reputation is in Tatters - worst in History! But fear not, we will bring it back to greatness."

Mida arvata presidendist, kes ei usalda enda riigi õigusmõistmise ega luureorganisatsioone, küll aga kuulab vaenuliku võõrriigi juhti. Õnneks on USA presidendil küll palju võimu, kuid riigi juhtimine siiski nii lollikindlalt üles seatud, et dikdaatoriks ta end kuulutada ei saa.

1 comment:

  1. 13 minuti eest tuli CNN breaking news, et Lõuna-Koreasse saabus massiliselt USA stealth hävitajaid F-22 ja F-35. Huvitav kas peaks tähendama midagi. http://www.cnn.com/2017/12/03/asia/north-korean-us-tensions-wargames-intl/index.html

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!