Wednesday, March 14, 2018

Kas läks vähe liiale ?


Nüüdseks on selgunud rohkem fakte Skripali tapmiskatse kohta.

Kasutati kolmanda generatsiooni närvimürki koodnimega "Novitshok", mis on valmistatud Kesk-Venemaal Shikani keemiarelva keskuses. Kuna tegu on äärmiselt rangele julgeoleku kontrollile alluva asutusega, on sisuliselt välistatud aine juhuslik lekkimine ja sattumine sanktsioneerimata isikute kätte, mistõttu Briti peaministrit tsiteerides: "pole alternatiivset võimalust Vene riigi otsesele osavõtule".

Tolle konkreetse närvimürgi eripära seisneb järgnevas:
- pole tuvastatav standartsete NATO keemiarelva mõõteriistadega.
- teoreetiliselt võimalik tõlgendusega keemiarelva definitsioonist mööda hiilida.
- eriseadistust kasutades võimalik varjatult toota pestitsiidide tehastes.
- kujutab endast "binaarset" kemikaali, kaks suhteliselt ohutut komponenti muutuvad surmavaks alles kokkusegamisel.

Mürkaine tüübile vihjasid mürgitatute sümptomid, lõplik selgus saabus keemilise analüüsi läbiviimisel Porton Downi sõjaväe keemialaboris, mis on üks parima tehnilise varustusega maailmas. Juhuslikult asub see vaid 15 kilomeetri kaugusel kuriteopaigast. Antud keemilised ühendid on suhteliselt stabiilsed, mistõttu aine tuvastamine polnud keeruline ja ei tekitanud mingit kahtlust. Kes tahab lugeda veidi teaduslikumat selgitust, siis artikkel ajakirjas "Chemical and Engineering News" jagab ka tehnilisi detaile.

Suhteliselt aeglase toime põhjal otsustades kasutati ilmselt mürki pulbri kujul ja söödeti toiduga sisse, erinevalt aerosoolist või gaasist, mis mõjuks väga kiiresti. Novitshok mõjub eriti tugevalt kesknärvisüsteemile, surm saabub tavaliselt närvitegevuse lakkamise tagajärjel. Erinevalt paljudest teistest närvimürkidest tekkivad püsivad kahjustused, võimalik et kumbki kannatanu ei pruugi teadvusele tulla.

Venemaa keeldus andmast mingisugustki selgitust juhtumi koha. Ainult eitas diplomaatilisi kanaleid pidi ja irvitas ning ülbitses nii kohaliku meedia kui Putini suu läbi.
Kuna tegu on välisriigi otsese mõrvakatsega Briti kodaniku vastu (Skripal sai Briti kodakondsuse) rahvusvaheliste lepetega keelatud keemiarelva kasutades ei jäänud Suurbritannial muud üle kui tuli avalikult astuda resoluutseid samme.

Esiteks konsulteeris peaminister kõiki põhilisi liitlasi: USA, Prantsusmaa, Saksamaa, Euroopa Liit ja  NATO kuna tegu oli keelatud keemiarelvaga. Ilmselt oli jagatud info piisvalt kindel ja konkreetne, et kõik eelnimetatud avaldasid täielikku toetust, isegi Trump. Järgmise sammuna kutsusid Britid kokku NATO erikoosoleku ja ÜRO julgeolekunõukogu istungi. Viimasest muidugi mingit tulemust oodata pole, sest Venemaa on püsiliige.

Lõpuks teatas Briti peaminister vastukäikudest Venemaa kuritööle:
- 23 diplomaadi / spiooni väljasaatmine
- eralennukite, tolli ja kauba kontrolli tugevdamine
- Vene riigi varade külmutamine kui tegu julgeoleku riskiga
- Briti ametiisikud (mitte meeskond) boikoteerivad jalgpalli MM Venemaal
- kõigi kõrgetasemeliste ametlike sidemete katkestamine
- uute seaduste vastuvõtmine kaitsmaks vaenuliku välisriigi tegevuse vastu

Eelnevad meetmed pole miskit erilist, Venemaa vähemalt esialgu muigab nende peale. Samas võivad olulised terad peituda detailides, kuidas täpselt meetmeid rakendama hakatakse. Lisaks lubas peaminister ka teisi aktsioone, millest avalikkust ei teavitata. Paljude analüütikute arvates oleks ainsaks realistlikuks aga samas mõjuvaks vahendiks oligarhide pitsitamine. Kui seda piisavalt tugevasti rahvusvahelises ulatuses teha, poleks vist põhjust imestada kui Kremli boss rahva ja bojaaride äraütlemata suureks kurvastuseks ootamatult haigeks jääb.

Kogu loo juures jääb siiski õhku küsimus: MIKS JUST NÜÜD. Mulle ei tundu usutavana versioon, et Putin soovis valimisaktiivsust tõsta või Venemaa julgeoleku töötajaid hirmutada. Esimese vastu räägib fakt, et valituks osutub ta niikuinii just sellise osavõtuprotsendi ja toetusega nagu soovib. Teise vastu räägib ajastus ja fakt et Venemaal teatakse niikuinii: julgeoleku ja presidendi vastu astumine on äärmiselt riskantne. Raske uskuda, et lihtlabaselt loodeti inglaste ebakompetentsusele ja pingutati veidi üle nagu Hollandi lennuki allalaskmisega ega oodatud brittide ja loodetavasti peagi ka enamuse maailma tugevat reaktsiooni. Kas keegi oskab mingit põnevat konspiratsiooniteooriat välja pakkuda: a la KAPO karvane käsi oli mängus :D

Viimastel andmetel võtab lugu rahvusvahelised mõõtmed.

4 comments:

  1. Tervitused Brüsselist :)
    EL koostab regulaarselt ülevaateid vene desinformatsioonist ja, nagu arvata võis, siis vene meedia kohaselt on mürgitamises süüdi hoopis USA ja üldisemalt russofoobia.
    https://euvsdisinfo.eu/skripal-and-the-disinformation-swamp/

    ReplyDelete
  2. Idaeurooplased on veidi immuunsemad vene desinfi vastu aga lääne sinisilmadele on ilmselt tõepoolest vaja puust ja punaseks ette teha, et ikka aru saaksid :)
    USA "näpujälg" on muidugi oodatud ja kõige lihtlabasem versioon. Ma eeldan, et süüdi on ikka kõik teised peale Venemaa alates vabamüürlastest ja templirüütlitest, lõpetades härjapõlvlaste ja ufolastega. Ukraina versiooni ei pidanud kuuldavasti kaua ootama :D

    ReplyDelete
  3. Brittide vastumeetmed jätavad mannetu mulje. Senikaua, kuni UK-s pesitsevate vene oligarhide, mafioosode, plutokraatide jt.sarnaste suhtes midagi ette ei võeta, on venelastel vabad käed tegutseda, kuis süda soovib. Kahjuks.

    ReplyDelete
  4. Täna tuli ootamatult tugev avaldus välisministrilt, kes süüdistas personaalselt Putinit juhtunus. Brittidel peab olema mingit väga täpset infi, mida ilmselt tundlikkuse tõttu avalikkusele jagada ei saa.
    http://www.bbc.com/news/uk-43429152

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!