Friday, March 9, 2018

Räpane mäng

Tasemele, millele Venemaa FSB praegu on laskunud, ei julgenud isegi nõuka aja KGB tegutseda. Kõrgem juhtkond kontrollis siis ja kontrollib ka praegu salateenistuse tegevust. Vahe ilmselt selles, et nõuka ajal oli juhtimine teatud määral kollektiivne partei keskkomitee näol, peasekretäril polnud absoluutset võimu, isegi tema ei saanud püstihulle otsuseid langetada. Tolle aja kõrgem juhtkond koosnes lihtsalt lollidest ja karjeristidest. Praegune Venemaa juhtkond on pesuehtne kriminaalide klann, mida juhib ainuisikuliselt küüniline ja halastamatu roimar. Ka tol ajal toimusid üksikud poliitilised mõrvad, mida korraldati mõlemalt poolt. Samas valitses vaikiv kokkulepe, et vastaspoole agentide kallale ei mindud peale aktiivse teenistuse lõppu, pereliikmed olid täiesti tabu, mida mõlemad pooled austasid. Teise riigi territooriumil üritati võimalikult "viisakalt" käituda. Praegune Kremli maniakk ei hooli aga mingitest kokkulepetest ega reeglitest, esimeseks jahmatavaks mõrtsukatööks oli Litvinenko mürgitamine.

Teadaolevad faktid GRU polkovniku Sergei Skripali ja tema tütre esialgu veel mõrvakatsest. Kasutati äärmiselt haruldast närvimürki. Tegu on mehega, kes mõisteti 2006 Moskvas süüdi spioneerimises, sai 13 aastat vanglat. Üllatavalt vähe arvestades süüdistusega, mis väitis, et ta andis lääne eriteenistustele nimekirja välismaal töötavatest GRU agentidest. 2010 vahetati mees koos kolme teisega välja 10 FBI poolt arreteeritud vene spiooni vastu. Viimased 8 aastat elanud Inglismaal suht tagasihoidlikku elu, annab vahel loenguid Vene salateenistuste teemal. Britid võtavad lugu väga tõsiselt, paistab et kavatsevad justnagu Litvinenko juhtumi korral mitte ainult mõrvariteni vaid ka tellijateni jõuda. Kutsuti ju kokku valitsuse COBRA koosolek, mis juhtub vaid oluliste julgeoleku kriiside korral. Kaasatud on nii politsei kui MI6 helgemad pead, lisaks sõjaväe eriüksused nii turvalisuse tagamiseks kui keemilist ja/või radioloogilist ekspertiisi pakkumas. Viimasel ajal on surnud Skripali naine, vanem vend ja poeg natuke kahtlastel asjaoludel. 

Esialgsed järeldused saab juba nüüd teha. Juhtum on erakordselt väljakutsuva iseloomuga, sest mõrvakatse oli ilmselgelt planeeritud nii, et ei tekiks kahtlust, kes selle korda saatis. Natukese vaevaga oleks võinud lavastada autoõnnetuse või mingi sarnase spektaakli, mille puhul oleks kahtlus küll, aga ei mingit kindlat tõendit. Närvimürgi kasutamine, mida maailmas suudavad vaid paar laborit toota, on selgeks Putini allkirjaks FSB templi kõrval.

Kerkib küsimus, miks pensionär just praegu maha tappa ja miks nii, et ei tekiks kahtlust, kes selle taga. Ainsa loogilise seletusena tundub, et esiteks tahetakse näidata maailmale: me teeme mis tahame ka väljaspool oma riigipiire hoolimata rahvusvahelisest õigusest või kokkulepetest. Teiseks loodetakse hirmutada oma riigi salateenistuste liikmeid ja üldsust laiemalt, et soovi korral saame "reeturi" igalt poolt kätte ja notime maha ega halasta ka pereliikmetele. Ma ei imestaks, kui venelaste nurka surumise korral tulevad nad välja kättemaksu versiooniga, mida Moskva polnud heaks kiitnud. Praegusel ajal ei korraldata ühtki tähtsamat operatsiooni ilma bossi nõusolekuta, vene agendid teavad, et omapäi tegutsemise eest ootab karm karistus.

Küsimusele ajastuse kohta on raskem vastata, võib vaid spekuleerida võimalike põhjuste üle. Ta elas 8 aastat Inglismaal enne kui järsku tekkis vajadus tüüp looja juurde saata. Kui mees oli nii tähtis, poleks pidanud teda välja vahetama, või oleks võinud Venemaal vanglas vagaseks teha. Võibolla ei teatud tol ajal olulisi fakte, mis alles viimastel aastatel välja tulid. Äkki sokutati mees vahetuse käigus üle topeltagendina, aga mingi moment selgus et ta annab ka brittidele infot. Järsku aitas tema ekspertiis Trumpi ja Venemaa sidemete paljastamisele oluliselt kaasa. Ehk kasutati tänu Skripali infole mõnda teist vene agenti topeltagendina venelaste vastu. Igatahes pidi olema mingi väga mõjuv põhjus, et tüüp just nüüd kõrvaldada. Niisama valimiskampaania jaoks Putinil seda vaja polnud.

Kui tüüp ellu jääb, saab mõndagi selgeks, avalikkusele muidugi söödetakse ette mingi kena muinasjutt. Võimalik, et MI6 teadis põhjust kohe kui mõrvakatsest kuulis, lihtsalt neile oli üllatuseks, et venelased said teada ja nii kiirelt ning robustselt tegutsesid. 

5 comments:

  1. Lotmani oletus on, et see oli signaal Olga Litvinenkole:
    http://www.lotman.ee/blogi/putini-kalakesed

    ReplyDelete
  2. Ka see juhtum on piisake tõestust sellest, et üksikisiku mõju ja olulisus on maailma elusündmuste, käekäigu kujunemisel üüratu. Teeb, mis tahab ja midagi ei järgne seniks, kuni ilmub uus ambitsioonikas liider, kes vana kukutab. Mis sellest, et mõnikord tunnen ennast koos ülejäänud rahvaga lambana ... "Süsteem" hoiab asjad kontrolli all ja minult ei küsi keegi.

    ReplyDelete
  3. Tänane uudis mürgi tüübi kohta kinnitab minu teooriat.
    Ma siiski arvan, et tegu oli palju laiemale publikule mõeldud signaaliga.
    Kindlasti on Venemaa suguse autoritaarse riigi puhul ühel isiksusel suur mõju riigi käekäigule vastupidi demokraatlike riikidega kus sõltumata juhtidest poliitika suht stabiilne ja ettearvatav.
    Selge, et tüüp ei sure vanadusse ja tema nimi muutub mõne aja pärast ka venelaste hulgas sõimusõnaks.

    ReplyDelete
  4. https://www.chathamhouse.org/expert/comment/skripal-attack-test-uk

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!