Friday, May 4, 2018

Maitorm Torontos

Päris äge torm, kuusk naabrimaja ees veel püsti.

Mänd risti üle tee
Juba töölt tulles oli tuul nii tugev, et ajutised liiklusmärgid ähvardasid pikali kukkuda. Tunni pärast hakkas akna taga prahti ja oksaraage lendama, väljast kostis müra nagu rong sõidaks mööda. Välisust avades tahtis tuulehoog selle sootuks käest rabada. Koertel oli kange häda välja minna, pisem üritas maja ees murul kükitada aga puude raksumine ja järsud tuulehood ehmatasid. Kartsin et kutsa võtab tuule alla ja lendab minema. Lõpuks ikka tegi oma hunniku ahvikiirusel ja kimas tuppa tagasi. Koko seevastu seisis uhkelt vastu tuult ja lausa nautis puhanguid, ei tahtnud üldse sisse tulla. Võtsin lühikese filmijupi ukselt aga tänavale ei riskinud minna, naabrite suured puud ägasid ja ragisesid ähvardavalt meeletu pinge all.

Pirakas paju on kaks elektriposti kui tikud pooleks löönud
Õhtupoole jäi vaiksemaks, läksime koertega jalutuskäigule. Otse meie vastas oli naabri suht väike kuusk poolviltu maja otsa vajunud. Kui juba sihuke puu poolest saati maast välja kistud siis on karta ümbruskonnas rohkem ja tõsisemaid kahjustusi. Päästvaks asjaoluks lehtede puudumine, mis oluliselt tuuletakistust vähendab. Okaspuudel vahet pole, okkad ju enne ära ei kuku kui puu surnud. Probleemiks aga kevadiselt märg ja pehme pinnas, mis eriti tugevalt juurikaid kinni ei hoia. Paar tänavat edasi saime kinnitust tuule tugevusest, pirakas mänd oli risti üle tee sealsamas kus eelmise tormiga kuusk murdus. Veel natu edasi ja kvartali sees avanes pilt täielikust hävingust. Üks suuremaid kohalikke puid oli sihukese hooga vastu maad prantsatanud, et sõnaotseses mõttes vaid pilpad järgi. Hooga kaks telefoniposti kaasa võtnud, mõlemad keskelt pooleks. Liinides elekter veel sees nagu surina põhjal võis järeldada.

Majesteetlik puu muutus momendiga pilpahunnikuks
Õhtul lapsele järgi sõites selgus, et laastamistöö oli Torontos õige ulatuslik. Mõlemad ümbruse suuremad põhja-lõuna suunalised teed mahalangenud puude tõttu suletud. Pidin kasutama kõrvatänavaid ning aeg-ajalt okstest või puudest mööda laveerima. Paljud rajoonid ilma elektrita, tänavavalgustus ega foorid ei töötanud. Hiljem uudistest kuulsime, et tuulekiirus oli küündinud meil 100 km/h, linnast väljas kuni 127 km/h. Mitukümmend tuhat majapidamist ilma elektrita, hulgaliselt puid murdunud, ulatuslikud kuid mitte väga tõsised purustused majadel, vähemalt üks surmajuhtum. Tütar oli sõbranna juures arvanud, et maavärin kui terve maja tuulehoogude käes vappus. Meil läks hästi, ei mingeid kahjustusi ei autodel ega majal.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!