Tuesday, June 5, 2018

Vein, Juust, Lohelaudurid, Tammepuud.

Momendil istun peale Cato Negro Reserve Cabernet Sauvignoni ja Old Saare juustu (2018 Eesti parim piimatoode) avamist mõnusalt kushetil ja andun naudinguga kõhuorjusele. Kõigepealt kommenteeriks juustu, mis valmistas teatava pettumuse: oli küll hea aga ei miskit erilist. Täpselt samad sõnad võin lausuda keskmisest kallima veini kohta. Mõlemad koos aga pakuvad õige nauditava maitseelamuse. Ma pole nii egotsentriline, et asuks nüüd süüdistama juustu või veinimeistreid kodanike alatus finantsilises koorimises ja pügamises. Pigem tuleb tunnistada, et minu puhul on kallis vein ja vähemal määral ka juust lihtsalt raha raiskamine. Sõltuvalt vaatenurgast olen kas neetud või õnnistatud personaalse maitsega, mis õnneks ei lange kokku arvamusliidrite omaga ja mida ma ei kavatse ka häbeneda.

Veini tõin 10 liitrit aga veiniklaase kodus pole :P
Muideks juustu koha pealt on meeldejäävaim 20 aasta tagune maitseelamus kui ostsin nurgapealsest juustupoest tüki rohekate pesadega Havarti juustu sisuliselt utiliseerimise kilohinnaga. Peale kodus maitsmist tormasin tagasi ja ostsin kõik poolteist kilo juustu ära. Nii mahedat ja samas vürtsikalt terava maitsega juustu pole ei varem ega hiljem saanud. Müüja oli imestanud, sest tema sõnul tegu Havarti partiiga millesse kogemata sinihallituse bakter sisse pääses. Oleks ma ärimees olnud, tulnuks uurida täpselt välja tolle konkreetse juustu tekkelugu ja selle peale patent võtta. Edasi Prantslaste juustutööstuse pankrotti ajamise ähvardusega miljoneid kokku riisuma hakata.

Et juba sai tagurpidi alustatud, lasen samamoodi edasi. Kui ilmaennustust uskuda oli täna viimane soe ja päikseline päev mõneks ajaks. Samas pakuvad erinevad portaalid õige isesugust nägemust, ma eelistan jälgida positiivset, mis väidab, et vihm ja külm kestavad vaid kaks päeva. Igatahes otsustasin võtta viimast ja sõita teist päeva järjest Vääna suvilasse. Miskit pakilist seal teha enam polnud, lõikasin kirsside, õunapuude ja pirni võsusid ja kuivanud oksi ning tegin vaatamata üleEestilisele karmile keelule metsa all lõket. Meie niiske lepistiku all pole ka kõige parema tahtmise juures võimalik metsatulekahju tekitada. Koduteel läksime autoga rannast läbi, päris mõnus torm, liiv lausa tuiskas vastu sääri ja ainult profimad lohetajad olid vee peal.

Lohetajad veel
Tugevama tuulega vaid porfid
Hommikupoole käisin lõpetasin oma Telia roamingu lepingu, tänu millele sain Kreekas soodsalt moblat kasutada. Astusin Järve Selverist läbi, muu hea ja parema kõrval jäi silma Kulta Katariina hele röst kohv. Paraku polnud selge, kas tegu minu lemmikuga, sest pakend igatahes polnud endine ja kusagilt ei leidnud vihjet Arabica oa kohta. Speciali sildi tagune sektsioon oli tühi, kõik välja müüdud. 
Isaga tammesid istutamas
Vanemad äsjaistutatud tammega
Suvila teele jäi kolm erinevat Selverit, kusagil polnud mu favoriiti kuldses pakendis. Mille kuradi pärast just seda enam ei toodeta, ei saa ma aru. No muidugi, jälle kord avaldub minu "eriline" maitse, mis massidega kokku ei sobi. Ostsin igaks juhuks veel kaks kummalise välimusega heleda rösti pakki, kui ka vale mark siis 3 eurine kaotus ei tapa.

Põllulilledega kaetud heinamaa lapp suvila taga
Lõpuks jõuan eilse juurde. Vanematega suvilasse, põhitegevuseks kujunes mitu tundi kestev hullema intensiivsusega niitmine. Tänu isale, kes kümmekond korda vikatit teritas sujus töö suht ladusalt. Õlut kulus kui kerisele ja higi voolas sõna otseses mõttes ojadena. Isegi ründavad sääseparved otsustasid lõpuks mind rahule jätta või siis ei pannud ma neid enam tähele. Keset krunti vana kasvuhoone kohal oli nii ilus traditsioonilise heinamaa kooslus kõrgete kõrte ja põllulilledega, et seda ei raatsinudki maha niita. Viimaseks tööks kujunes Pässast toodud tammede ja kuuse istutamine. Need on kõik naabrimehe tamme lapsed (v.a. kuusk muidugi), mis ise meie murus tõrust idanema hakanud. Isegi süüa ei viitsinud peale rabelemist, jalutasin randa, vaatasin natuke aega lohelaudurite trikitamist. Kodus võtsime koos suure toa lauas istudes korraliku õhtusöögi ja mõned õlled. Magustoiduks jäätis ning ema tehtud ülimaitsev rabarberi kisell.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!