Sunday, July 22, 2018

Kaalust ja Rahvuslikest eripäradest

Enne Eestisse puhkusele siirdumist andsin teada, et vastupidiselt tavakohasele rannahooajaks paastumisele otsustasin puhkuse ajal lõdvaks lasta ja nii palju sealolles pugida kui vats ihaldab. Oleks ju arulage enesepiitsutamine puhkuse ajal kodumaiste hõrgutiste keskel üritada kaalu jälgida, selline masohhist ma ka pole.

Kõigele krooniks sai üsna alguses minna Eestist nädalaks Kreekasse (mille reisupostitused ikka veel kusagil kõvakettal pesitsevad) ja muidugi "kõik hinnas" hotell valitud. Nagu minusugusele ahnepäitsile kohane ei hoidnud end tagasi hõrkude Vahemere roogadega maiustamisel. Tütar (ja ilmselt ka kokad) imestas kuidas ma jaksan alati mitu taldrikutäit nahka panna. Rootsi lauast sai valitud võimalikult maitsvaid liha sisaldavaid ja seega toitvaid roogasid. Magustoidud mulle eriti ei istunud, kuid kompenseerimiseks pugisin söömaaja lõpetuseks kohvi kõrvale koormate kaupa saiakesi ja pirukaid.

Valitsuse poliitika ajab vägisi jooma
Õllest ja veinist, mis pidada samuti kaloreid sisaldama, parem pikemalt ei kirjuta. Kreekas poleks ma ka liberaalsete Kanada seaduste kohaselt kogu selle nädala jooksul tohtinud rooli taha istuda, sest vere tase soontes voolavas alkolahuses osutus normist madalamaks. Eestis suutsid mu neerud ja maks (andku jumal neile jõudu ja pikka iga) kogu Lätist toodud varu läbi filtreerida. Siinkohal pean lisama tänusõnad seda rasket koormat kanda aidanud sõpradele😉Lõpuks jäi puudugi, viimasel nädalal olin sunnitud Eesti riiki aktsiisiga toetama.

Täna hommikul saabus tõehetk, mida olin juba kuu aega üritanud vaikselt edasi lükata. Esialgne plaan oli kohe puhkuselt saabudes kaalule ronida, et peale esialgset shokki pöörduda tagasi tervisliku toitumise juurde. Mitmetel põhjustel nagu kohapealne jaanituli, kevadest järgi jäänud õllevarud keldris, kaasa kokandus ja mugavalt lihtsalt unustamine lükkasid seda momenti sujuvalt edasi. Eile õhtul tegin sellise saatusliku vea, et seoses palavusega harjutasin allkorruse dojos ilma giita karate katasid. Peeglist vaatas vastu mingi tundmatu punnkõhuga kiilakas Buddha, kes vatsa vappudes üritas hüpeldes blokke ja lööke sooritada. Tuli tõdeda, et peeglid on kuradist aga samas äärmiselt hea abivahend kaalulangetamiseks kui teil vaid julgust neisse pilku heita.

Aeglaselt tugevneva ootusäreva trummipõrina (ettekujuteldava) saatel käisin vetsus, hingasin mitu korda sisse-välja, et ärevushoost võitu saada ja astusin kaalule. Digitaalne tabloo lõi helendama, numbrid hakkasid jooksma. Pidin tahtejõu kokku võtma, et silmi mitte ära pöörata. Aga kui saabus tasakaalumoment ja numbrid stabiliseerusid olin tõsiselt üllatunud. 83.9KG pole üldse halb tulemus, vaid kaks kilo enda seatud normist üle ja seda ilma igasuguse toitumise kontrollita. Tegelt paistab kaalunumber roosilisem kui tegelikkus, sest seoses minimaalse trenniga on ilmselt osa musklimassist rasvaga asendunud. Mugav oleks nüüd nentida, et kuna asi polegi nii hull võib rahulikult suve lõpuni vanaviisi edasi lasta. Siiski hakkasin end juba ise punnis kõhuga veits ebamugavalt tundma, tuleb minna tagasi tervislike eluviiside juurde piirates õhtust pugimist ja jahutoodete ning magusa piiramatut tarbimist. Õnneks suvehooajal palju puuvilju, mida võib kaalutõusu kartmata kere täis parkida.

Teine teema millest tahtsin kirjutada oli BBC veebilehel nähtud küsitlus: "Mis on sinu varjatud rahvus". Mõte oli selles, et kõigil rahvustel domineerivad teatud iseloomujooned. Tavaliselt ei viitsi ma kunagi sedasorti küsitlusi täita, sest tegu ju üldistamisega, mille alusel indiviidi määramine mingisse gruppi täiesti suvaline. Aga kuna vihma sadas ja millegi muuga ei viitsinud parasjagu tegeleda sai asi ette võetud. Üritasin nii ausalt vastata kui oskasin. Selgus, et kõige rohkem sarnanen ma Kongo elanikuga ja kõige erinevamad on jaapanlased. Ise eeldaks risti vastupidist aga ei taha hakata akadeemikutega vaidlema, võin veel lolliks jääda. Nojah, nagu öeldakse, inimest ei maksa hinnata ainult tema välimuse järgi, hingelt olen neeger mis neeger 😁

Kes soovib teada, millise rahvusega tema iseloom kõige paremini kokku sobib võib järgnevale viitele klikkida: "What's your secret nationality". Tulemusi ei maksa muidugi väga tõsiselt võtta ja kaebuste esitamiseks ärge jätke siia vihaseid kommentaare vaid pöörduge otse BBC poole 😜

7 comments:

  1. ma tulin eestlane, aga kõige erinevamaks märgiti samuti jaapanlane, mis näitab ilmselt, et eestlase ja kongolase profiil on üsna sarnane või vähemalt erinevad nad jaapanlase omast ühepalju. su omaga võrreldes oli mul suurem avatus ja väiksem meelekindlus, muu oli sarnane. keskmise jaapanlase profiiliga võrreldes oli nii mul kui sul kõige suurem erinevus neurootilisuses (mis on jaapanlastel ootuspäraselt suurem) ja sotsiaalsuses (agreeableness), mis on selle BBC profiil järgi jaapanlastel jälle üllatuslikult väiksem kui meil ja kongolastel. ühesõnaga, nemad on meist neurootilisemad ja vähem sotsiaalsed.

    ReplyDelete
  2. Mulle õige ootamatu, et kongolased ja eestlased sarnased või siis võrdselt erinevad jaapanlastest nagu tabavalt märkisid. Postitasin selle lingi FB väliseestlaste jututoas ja üllatav-üllatav, domineerivaks osutusid neli riiki: Jaapan, Kongo, Argentiina ja Sloveenia, vaid üks oli eestlane???

    ReplyDelete
  3. Ma tulin täpselt vastand ehk siis jaapanlane ja kõige vähem kongolane.

    ReplyDelete
  4. Täielik vastand siis Marca, peeglisse vaadates peaksin sind nägema kuna vasak ja parem ära vahetatud :D

    ReplyDelete
  5. ma olen kunagi kuulnud mingit väidet, et eestlasel pidigi olema Sahara-taguse Aafrika elanike suhtluskoodidest lihtsam aru saada kui näiteks Vahemere-maade omadest (ükskõik, kummal pool Vahemerd), aga see kõlab muidugi räige üldistusena, sest Sahara-tagune Aafrika on SUUR ja seal on vähemalt geneetiliselt maailma kõige suurem mitmekesisus ja ma ei näe põhjust, miks ei peaks seal olema ka suur kultuuriline kirevus. Vbla keegi eestlane lihtsalt käis ühes Aafrika kohas, leidis, et kerge oli suhelda ja tegi siis üldistuse kõmdi kogu mandrile.

    ReplyDelete
  6. See kaaluteema on kuidagi liiga "tähtis" sulle.Kas sulle on märkusi tehtud? Jälgin juba üle aasta et kohutavalt põed oma kaalu pärast.

    ReplyDelete
  7. Notsu, aafrikas on tõepoolest Homo Sapiensil kõige suurem geneetiline mitmekesisus ja täiesti võimalik, et mingi Kongo hõimu liikmega võivad mul sarnased arusaamised olla. Samas kultuur minu arusaamist pidi geneetikast ei sõltu, see ikka rohkem sotsiaalne nähtus.

    Kulla anonüümik, nii hirmus tähtis nüüd keeluteema kah pole. Kui oleksid viitsinud süveneda, siis saaksid aru, et pigem huvitas mind teada saada kui raske on söömise koha peal tahtejõudu rakendada, sest justnimelt enesekontroll määrab mitte ainult inimese kaalu vaid tihtipeale edukuse ka muudel aladel. Vaevalt ma nüüd põen, ehkki märkusi on tõepoolest tehtud, sest meie hulgas pole vist palju neid, kes võiks üle viiekümnesena ülikooliaja kaalunumbriga kelkida :P

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!