Friday, August 10, 2018

Ronimisest ja käsitsivõitlusest


Oma eelmise postituse peale sain vägevalt tagasisidet, mitte küll enda aga hoopis blogituttava (ma julgeks lausa sõbraks nimetada) postituse "Roninõu algajale ronijale" juures, mille ta poolest saati minule vastuseks kirjutas. Kuna neiu ronimisega mõnda aega tegelenud, on tal vastavates ringkondades tuttavaid, kes omakorda kommentaarides nõu ja videosid jagasid. Ma ütleks, et just neist algajatele mõeldutest tundub momendil kõige rohkem tolku olevat, nende puhul vist saan aru millest jutt. Selge, et kogu meeletu info kogus hoobilt meelde ei jää aga vähemalt on materjale mida uurida ja inimesi kellelt hiljem küsida kui miski asi kole segaseks jääb. Järgmise sammuna on kavas papud muretseda, õnneks esimestega ei pidavat väga muretsema, niikuinii ei oska algaja suurt vahet teha ja üle aasta nad vastu ei pidanud pidama. Peaaasi jälgida üldpõhimõtteid ja poes asjatundjatega konsulteerida. Veelkord tänud Rentsile ja tema blogis kommenteerijatele!

Plaanis oli see nädalavahetus uuesti boulderdama minna, aga kolmapäeva õhtul karate trennis oli instruktor, kes tutvustas käsitsivõitluse tehnikaid külm ja tulirelva vastu. Kuna sellist võimalust ei saa niisama pealtvaadates mööda lasta harjutasime õige tuliselt. Nüüd on mul käelihased ka mujalt valusad, sinikatest ja kergelt väljaväänatud liigestest rääkimata. Mees on oma töö käigus puutunud kokku päriselu olukordadega, mis paistis välja ka juhendamises. Kokkuvõtlikult kinnitas ta, et nagu ikka on esimeseks reegliks konflikti vältimine ja võimalusel jalga laskmine, elusid on meil kõigil vaid üks ja mingi lolli juhuse või auküsimuse pärast seda raisata oleks loll. Arvestage, et tavaline narkarist tänavaröövel või ülbik on teist aeglasem ja pole suuteline püstoliga uksele viie meetri pealt pihta saama. Professionaalile vastu saamiseks tuleb harjutada aastaid ja ka siis pole edu tagatud, hea uudis et profid üldiselt teid tänaval ega kõrtsus ei tülita.

Samas võib tulla esile situatsioone, kus pole võimalik konflikti vältida. Pidage meeles, kokkupõrge toimub lähedal ja kiiresti, sinu eesmärk on olla valmis, kiirem ja tegutseda otsustavalt täie jõuga. Esimene, hiljemalt teine löök või võte peaks vastasel pildi eest kerima, eriti kui tüüpe rohkem kui üks. Äärmiselt oluline on omada ülevaadet vahetust ümbrusest vältimaks ootamatusi. Kui vastasel on relv või neid on mitu pole vaja legaalsete probleemide pärast muretseda, kasutage kõiki käepäraseid meetodeid ja vahendeid võimalikult efektiivseks ohu elimineerimiseks. Peale teooriaosa võtsime kumminugade ja püstolitega läbi tavalisemate rünnete parreerimised ja vastase likvideerimise võtted. Nende käigus saigi veidi haiget, sest realistlikkuse huvides tuli nii rünnata kui kaitsta üsna tõsiselt. Ei mingeid efektseid Hollywoodi stiilis hüppeid või pöördelt jalalööke: jõuline blokk ja vasturünne samal ajal koos kontrolli saavutamisega relva üle. Tähtis vastase tähelepanu kõrvalejuhtimine ja tema jaoks ootamatu tegutsemine. Loodetavasti pole seda oskust kunagi vaja aga pole paha kui tagataskus olemas. Ma ei arva ka, et ühe trenniga spets kohe valmis, ikka harjutame uusi asju kuude ja aastate kaupa reedeti üle, seni kuni automaatseks muutuvad.

2 comments:

  1. Paistab, et ka 40 aastat hiljem on põhimõtted samad:D
    Tõelise ambaali, NL armee üleajateenijast vanemprapori esimesed sõnad kursantidele:
    1.Väldi ja jookse ning varju
    2.Kontakt "na poraženje raz-dva" ja jookse ning varju

    ReplyDelete
  2. No just, algtõed nii lihtsalt ei muutu :D

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!