Monday, September 10, 2018

Suvi läbi

Täna oli esimest korda tunda, et suvi läbi. Lisaks pidevale vihmale ja hallile ilmale oli väljas isegi päeval vaid 17 soojakraadi. Lausa masendus võib nii peale tulla - pime, niiske ja sompus. Tegelt äärmiselt tänamatu vinguda jaheda ilma teemal peale rekordvastikpalavat suve. Hullult mõnus lahtise aknaga magada, ei higistanud paljalt lebades ja isegi pesukarud ei viitsinud sihukese vihmaga viinamarjades turnida. Paraku oli ilm nii uimane, et kümnest unetunnist kippus väheks jääma. Koertega jalutamas käies panin fleece ja vihmakile peale. Hommikut tumestas tänapäeva tsivilisatsiooni alustala elektri puudumine. Tahan köögis tuld põlema panna, ei sütti, kurat pirn läbi. Kohvi jahvatama hakates masin ei tööta, ju on kork maha läinud. Enne keldrisse elektrikapi juurde minekut viskasin pilgu pliidi kella peale. Ei midagi, hmm... proovisin teisi valgusteid - nada. Aknast välja vaadates jäid silma vastasmaja renoveerivad töömehed, kes juba varasel hommikutunnil trepil istudes õlut libistasid. Ainus seletus, et ka nendel ja kogu kvartalil pole voolu. Kaalusin aias lõkkel kohvikeetmist aga puud ju läbimärjad. Jalutasin hoopis Tim Hortonisse, nemad ei saa lubada äri seisma jääda, generaator tagab kohvi, valgustuse ja neti. Tellisin suure kohvi kõrvale õunakaneelipontsiku.

Vihm on põhjuseks, miks ma pole nii kaua bloginud. Nimelt istusin eelmine laupäev peale muru niitmist õues veebis surfates. Korraks oli vaja tuppa minna ja kui poole tunni pärast välja astusin tervitasid mind loigud asfaldil. Oi kurat, läpakas ja mobla jäid vihma kätte. Läpakal kenasti pilt ees aga klaviatuur ujus, poolpüstisel moblal vaid mõned tilgad. Lülitasin läpaka välja ja kuivatasin mõlemad korralikult. Tagajärg oli see, et moblaga ei juhtunud midagi aga läpaka klaviatuur hakkas jupsima. Käima läks kenasti ja ka windowsesse sai sisse. Niipea kui avad mingi programmi, kuhu vaja klaviatuurilt sisendit hakkas ühes jorus punkte tulema, punktinupp lühises oli mu esimene mõte. Korralikult seest kuivatamiseks oleks vaja läpakas lahti võtta, seda ei viitsinud ja polnud aega teha sest just tuli välja Battlefield V beta, kõik soovijad said tasuta katsetada uut mängu. Kuna tegu minu meelis arvutimängu seeriaga, ei saanud seda aega läpaka remondile kulutada. Praegugi ei viitsi pikemalt toksida, täna beeta viimane päev, eks homme kirjutan lähemalt läpaka seisust ja muljetan BFV teemal.

Kaalulangetamise teemal võin lühidalt kirja panna viimase kuu pühapäevahommikuste kaalumiste tulemused:  83.5,  83.1,  83.0,  82.5, 82.3.  Rahuloluga võisin veenduda, et minu enda korrigeeritud söögiharjumused mõjuvad. Nende järgimine ei eelda mitte tahtejõu pingutust vaid pigem tähelepanu. Kaal liigub tasapisi aga kindlalt enda arust normaalse 80-82 kg vahemiku suunas mis ma tippvormis olles ülikooli ajal kaalusin.

4 comments:

  1. Alates 40ndatest kaotame lihasmassi koledal kiirusel ja seda rohkem peame võimlema, et kere heas toonuses püsiks. Kaal üksi ei ole näitaja, pekk kaalub vähem kui lihas. Võibolla on abiks link, kus antakse nõu, mida teha ja mida mitte: draxe.com/sarcopenia/

    ReplyDelete
  2. Pole kahtlust, et vananedes tavaliselt lihasmass väheneb kuna füüsiline aktiivsus väheneb. Mina olen suutnud füüsilist aktiivsust viimasel 10 aastal suht kõrgel hoida, lihtsalt õgimine muutus mingi moment natu liiga meeldivaks. Visuaalselt hinnates on musklimassi vähemalt sama palju kui kahekümnendates eluaastates, mil pidutsemisele ja tüdrukute tagaajamisele sai rohkem energiat kulutatud kui sporditegemisele :D
    Aga tänud viite eest, kindlasti viskan pilgu peale.

    P.S. Kaalulangetamise teema olen tõstatanud tõestamaks näitlikult kui lihtne on tegelt end normaalkaalu saada ja hoida kui vähegi enesekontrolli rakendada. Millestki maitsvast ei pea keelduma, lihtsalt sööma ja sportima mõistlikkuse piires.

    ReplyDelete
  3. Mina ka ei usu, et lihtsalt niisama lihasmass väheneb, väheneb ikka siis, kui koju passima jääd. Minu kõige suurem ahhaa-hetk siin ilmas oli see, kui esimest korda Saksamaa sisehalli ronima sain ja nägin, kuidas 65+ vanamehed üle seina lasid nagu ämblikud - ainult luu ja lihas, sitked ja tugevad, megahea tehnikaga.

    ReplyDelete
  4. Mul kohe hea lugeda, et polegi liiga vana ronimisega tegelemiseks. Palja luu ja lihaseni on nii 20kg veel minna, seda ei viitsi ette votta, liiga palju naudin olu je elu 😉

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!