Sunday, October 14, 2018

Meditsiinist Lihtsalt

Justnagu rusikas silmaauku kutsuti mind paar päeva peale ronimisel saadud küünarnukivigastust vastloodud diplomeeritud arstide FB gruppi. Põhjuseks oli vist asjaolu, et kunagi mingis foorumis sai kommenteeritud alternatiivmeditsiini ja imerohtude teemal. Loodetavasti ei jätnud ma ekslikku muljet, et olen ise mingit sorti tohter 😛 Igatahes kutse võtsin hea meelega vastu ja soovitasin kaasalegi, pole ju paha kui saab profiga konsulteerida võimaliku ettetuleva meditsiinilise probleemi puhul. Alles hiljem kui olin juba sõna võtnud tekkis kerge kahtlus, ega ometi pole tegu ainult arstidele mõeldud grupiga, kus arutatakse omavahel meditsiini probleeme. Täna vaatasin üle grupi kirjelduse ja tundub siiski, et ka tavakodanik võib liikmeks olla, otsene selgitus liikmeks olemise kohta puudub. Tsiteerin: Grupi eesmärk on pakkuda arstide vastused haigusseisunditega seonduvatele tavainimeste küsimustele. Laiem eesmärk on arstide hääle toomine inimestele lähemale ja elanikkonna üldine informeerimine haigustest ja viisidest kuidas oma terviseprobleeme lahendada Eesti tervishoiumaastikul.

Igatahes ilma pikemalt mõtlemata postitasin oma küünarnuki probleemi, mis iseenesest on pigem tülikas ja ebamugav aktiivselt trenni tegevale inimesele, mitte niivõrd tõsine tervisehäda. (Kindlasti küsiksite, miks ma ei googeldanud. Muideks googeldasin küll, aga peale ARSTI arvamuse kuulamist mitte enne! Googeldasin lisainfo saamiseks, mitte ise diagnoosi panemiseks.) Vastuseid tuli kiirelt ja mitu, neist kõige kasulikum eriala spetsialistilt, kes viisakalt selgitas kui keeruline ehk pea võimatu on niisama üle neti diagnoosi panna. Ega siis ilma asjata arsti visiidil käida. Sain kogu süsteemist hoopis parema ülevaate. Inimese keha on ikka nii keeruline biorobot, et ühel inimesel on võimatu olla asjatundja kõiges, arstid pühenduvad väga kitsastele erialadele, ja peavad omama pikaajalist praktikat, et omal alal spets olla. Perearst on üldjuhul laia haardega meedik, kelle eesmärgiks esitada asjakohaseid küsimusi, osata teha põhilisi teste ning eelneva tulemusel suunata patsient uuringutele ja eriala spetsi juurde. Lihtsamatel juhtudel konsulteerida spetsiga ja määrata ravi.

Lihtsustatud käelihaste diagramm, tõenäolist valu põhjustavat supinator lihast polegi pildil.
Küünarnuki probleemile vastas mulle ortopeed erialaste terminitega, millest arusaamiseks pidingi googeldama. Nojah võhikule sai selgeks, et käe lihaseid on mõnevõrra rohkem kui biitseps ja triitseps (vabandan õigekirja pärast, aga küllap saate aru). Võttis ikka moka töllakile kui keeruline robootiline aparatuur on inimese käsi, ainuüksi siseküljel kolm kihti erinevaid lihaseid. Minu puuduliku kirjelduse põhjal kahtlustati mediaalset epikondüliiti. Googeldades avastasin haruldaselt asjaliku veebilehe "spordivigastuste andmebaas". Tegu olevat "golfimängija küünarliigesega" ehk  küünarliigese sisekülje kõõluste mikrotraumadega. Tundus vähe kahtlane, sest golfikeppi olen elus vaid kord kätte võtnud, sedagi rohkem kui 20 aastat tagasi. Kuradi salakaval spordiala, nüüd siis lõi välja 😱 Nali naljaks aga kui hakkasin eelneva terminiga seotud pilte googeldama muutus olukord vähe arusaadavamaks.

Minu jaoks polnudki nii oluline, milline konkreetne lihas või kõõlus oli kannatada saanud, pigem milliseid ettevaatusabinõusid või ravi peaks rakendama. Veel nõks googeldamist ja saingi vastuse ortopeediaarstide veebilehelt, kus oli lausa epikondüliidi voldik üles riputatud. Esiteks võisin üsna kindel olla, et tegu lihase/kõõluse venituse või rebendiga (enamus sümptomeid), põhjuseks sai olla vaid ronimine ja sellest tulenev lihaste/kõõluste kasutamine, mis pole muidu erilist koormust saanud. Vanus 35-54 aastat olevat riskifaktoriks, ma õnneks juba sellest east väljas 😄. Ravi seisneb kergemal juhul (nagu minul) puhkuses ja koormuse vähendamises lastes kudedel taastuda. Samuti tuleks tegeleda ravivõimlemisega, aegapidi koormust rakendades ja tasapisi tõstes kuni kerge valulikkuseni. Netiavarustest leidin ka enesemassaazhi soovituse. Kuna seda tegin niikuinii (isegi loomad hõõruvad valutavat kohta), märkisin ära. Halvaks uudiseks paranemise aeglus, pidi 6-8 nädalat kuluma.

Enesediagnoosiga tegelemine paraku õige keeruline. Nimelt kipub valu igasugu katsumiste ja liigutamiste peale ära kaduma. Mäletan küll, et siit nagu oli valus aga kui mudin veidi, siis enam polegi. Momendil näiteks avastasin, et nina nokkides andis küünarnukk tunda, no kuidas sa sihukese kaebega pöördud doktori poole 😜 Üritasin kindlaks teha milline konkreetne lihas täpsemalt valus on. Kurim küll, esiteks oli vaja ära õppida hulk ladinakeelseid väljendeid saamaks aru kas või nii lihtsat asja nagu milline on käe eesmine ja milline tagumine külg lihaste pildi diagrammil. Lõpuks siiski tundsin üsna püsivalt kerget valu kui üritasin keerata küünarnukist 90 kraadi all kõverat vasakut käevart kellaosutile vastassuunas hoides seda paremaga kinni. Valu asukoha põhjal otsustades paistab, et põhjustajaks Supinator muscle. Küünarnuki otsas kah valulik kui kätt veidi ülepainutada, ilmselt kerge liigese probleem, aga pole selge kas ronimisest või karatest. Igaks juhuks olen nädala trennist viilinud, et kiiremini paraneks. Turja õla taha lõi kah korraks valu ja labakäe pealt imelik tunne - ilmselt arenev gangreen, mis muud 😡

Eks ma annan teada kuidas eneseravi kulgeb, muidugi kui ikka näppe saan liigutada, et teksti toksida 😉 Inimese keha tehniline ülesehitus on nii paganama põnev, lausa kahju hakkas, et kunagi arstiteadust ei saanud tudeerima minna.

2 comments:

  1. Mul oli see golfiküünarnukk eelmisel aastal, sain peale liiga hoogsat peenrakaevamist. Jube aeglaselt paranes mul, mingi neli kuud.

    ReplyDelete
  2. Tänud lohutamast :D aga mind ennast kah üllatab kui kergelt sihuke loll vigastus tuli. Ronimise ajal nagu ei tundnudki et oleks valus olnud. Samas ega ma nii loll ka pole, et usun üle neti ja enda pandud diagnoosi absoluutsesse täpsusse. Võimalik, et miski kolmes, neljas või hoopis viies viga - oluline et võimalikult kiirelt terveks saaks ;)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!