Saturday, October 20, 2018

Pank: paljutõotav seriaal põnevast ajast.

Täna õhtul vaatasime takkajärgi uue ETV draamasarja Pank esimese osa. Minus kutsub ülemäärane reklaam alati skepsise esile. Kui miskit hullult soovitatakse hoian pigem eemale. Kuigi saatesari on kõvasti üles haibitud, otsustasin siiski võimaluse anda ja ei kahetse. Ega ma kole kriitilise pilguga jälginud aga mitmed momendid olid õige ehtsad, olen ju tolle aja inimene ja mäletan üht-teist. Huvitav ka seetõttu, et tean mõningaid 90'tel ilma teinud tüüpe ja sündmusi. Esimese osa põhjal otsustades ootan põnevusega järgmisi, loodetavasti ei vaju need ära nagu seriaalidega kipub juhtuma. Kui autorid ajalugu kas või laiaski plaanis jälgivad ei tohiks igavaks minna. Näitlejatöö on super, kostümeerijad tasemel. Mõni ime et jänkid näitamisõiguse ära ostsid.

Mis mind aga hullult häirib on kogu filmimaailma ajast maha jäämine, esitamis ja vaatamisõigustega ollakse eelmises sajandis. Kui keeruline saab tänapäeval olla saate vaatamisõiguse müümine eraisikule asugu ta siis ükskõik millises maailma otsas. Väljamaa eestlased saaks vaadata ja tihemini sidustuda Eesti kultuuriruumiga, produtsendid tulu, riik maksud - kõik oleks rahul. Paraku tuleb ekraanile kiri, "Saade vaadatav ainult Eestis". Selline tühipaljas tekstilõik ei takista tänapäeval enam kedagi, kel vähegi arvutiasjandusest aimu. Kokkuvõttes huvilised vaatavad niikuinii, osalised tulu ei saa, rahvast harjutatakse vägisi "piraatlusega". Usun et suur enamus oleks nõus mõistliku hinna maksma toetamaks kodumaist filmiettevõtlust, just sama moodi nagu ostan hea meelega rahvusparke külastades pileti teades, et see raha läheb looduse hoidmise peale.

8 comments:

  1. Ole hea ja õpeta, kuidas välismaal vaadata.

    ReplyDelete
  2. See ausa varastamise teema on naljakas. Me näiteks maksame iga kuu Netflixi kuumaksu, aga juhtub enamasti ikka nii, et vaatame neid samu sarju piraadituna, sest ei viitsi lihtsalt Netflixi käima panna ja Plex on seadistatud nii, et tõmbab automaatselt huvipakkuvate asjade uued osad alla.

    ReplyDelete
  3. Anonüümikule võin vastuseks saata lingi, mis selgitab veidi süsteemi. Ei taha soovitada konkreetset meetodit (programmi) mida kasutada, et keegi ei saaks mind süüdistada piraatluse promomises. Natukese googeldamisega on suht lihtne leida enda jaoks kõige sobivam lahendus.
    https://www.howtogeek.com/210614/how-to-access-region-restricted-websites-from-anywhere-on-earth/

    Rents Netflixiga on sihuke lugu, et näiteks USA's pakutav valik on kordades suurem kui Kanadas, loomulikult käib kanadalaste au pihta väiksema venna staatusesse surumine, eks me peame siis kavalust kasutama kui jõudu pole ;) Netflix väidetavalt üritab üldse seda mõttetut regioonide süsteemi kaotada, kas õnnestub ja kaua läheb, ainult jumal taevas teab :P
    Tihtipeale ongi nii, et kolmandate osapoolte programmid mugavamad kasutada kui suurte firmade traditsioonilised, mis liiga mahukad ja keeruliseks aetud. Skypega kipub sama moodi minema. Ma olen huvitatud ainult tasuta telefonisidest, aga nüüdsel ajal pakuvad nad veel miljon ja üks asja juurde, mida ma kunagi ei kasuta ja mis ainult koormavad arvutit.

    ReplyDelete
  4. TT, sinisilm... et mitte öelda "loll".

    > Kui keeruline saab tänapäeval olla saate vaatamisõiguse müümine eraisikule

    ETV (ERR, Eesti Rahvusringhääling) on mis? "Avalik-õiguslik juriidiline isik". Tema kohta on EKSTRA SEADUS. Kus ilmselt pole kirjas, et ta ERR võib oma saadete eest tasu võtta. Ammugi pole neil selle jaoks mehhanismi.

    Ehk, kui ERR tahaks sulle seriaali omaenda lehel müüa, oleks see umbes viieaastane projekt.

    Ma tõesti ei saa aru, miks nad välismaal vaatamist piiravad. (Jah, küsisin järele ja annan teada, kui peaks vastatama.) Aga et sisu müümine kerge oleks... ei ei.

    Kõige tõenäolisemalt on piiraja mitte ETV ise, vaid seriaali tootja, kes tahab seda hiljem eraldi välismaale müüa. See meediamaailm on keeruline. Ja ETV on lihtsalt ärimaailma nõudmiste ja avaliku teenuse reeglite vahele jäänud.

    ReplyDelete
  5. Kaur, ei saa salata, et kahtlustasin ise ka justnimelt bürokraatia karvast kätt. Tundub, et lootes väikeriigis veidi inimsõbralikumat suhtumist olen tõepoolest sinisilmne ja loll. Samas paljudel teistel aladel (iseäranis IT) oleme teenäitajaks mitte ainult Euroopas vaid kogu maailmas, miks mitte proovida ka selles valdkonnas.

    Muideks rääkisime eile ERR esindajaga, too lubas asja uurida ja teate edasi anda, et luua platvorm millelt välismaal asuvad isikud saaks ametlikult eesti saateid jälgida. Sinu jutu põhjal otsustades võis tegu olla vaid puru silma ajamisega, et tülikatest tüüpidest lahti saada :D

    ReplyDelete
  6. Eiei. Mis bürokraatia? Puhas äri. Filmi tootja "kaitseb" oma võimalikku turgu. Bürokraatidel (ametnikel?) on täiesti kama, kus mida näidata.

    ETV tech debt on umbes viis aastat. Kohati ka 0, kohati ka 25. Päriselt. Ma ei kritiseeri - nad teevad oma eelarve piires head tööd. Ja bürokraatiat on seal raudselt palju. Ja poliitilist kemplemist. Kuid üldiselt meeldib mulle ETV / ERR programm väga.

    Aga et nad teeks lambist oma saadete müümise platvormi?
    Eee... mh?
    Mis selle õiguslik alus oleks?
    (Tuletame meelde, et riik ei saa, ei tohi teha ühtegi asja, milleks seadus luba või käsku ei anna. Ja see on tõesti bürokraatia.)

    Mulle ERR mitte-ärilisus meeldib. Mäletad kaklust nende reklaami näitamise üle? Mida teised jaamad lugesid turu solkimiseks? Ja mis seda ka oli? No vot.

    ReplyDelete
  7. Paganama näitlik juhus tegelikult. Vastuolu kodaniku ja organisatsiooni ja laiemalt riigi vahel. Kodanik lihtsalt tahab teenust saada, isegi mitte "tasuta" nagu transat Tallinnas vaid on nõus maksma. Organisatsioonid, kes peaks nagu olema kodanike poolt loodud kodanikke teenima muudavad seadusliku teenuse pakkumise hullult keeruliseks või isegi võimatuks.

    Kodanikku ei huvita miks ei saa, organisatsioonid on ilmselt mõnuga valmis miljon põhjust leidma. Kodanikku huvitab ainult kuidas saaks. Paraku kui organisatsioonid leiaks kuidas saab siis poleks ju neid vaja, seega puhas enesealalhoiu instinkt :D Lõpuks jõuab kodanik järeldusele, et kui kuidagi ei saa siis kuidagi ikka saab. Mõni kodanik tunneb end natuke pahasti ja teeb sümboolse annetuse kuhugi. Mõnel on kama kaks. Mõnel tulevad "anarhistlikud" mõtted: pole vaja seda organisatsiooni ja üldse mingeid organisatsioone :P Eelnev irooniline kokkuvõte kuidas asjatundmatu kodanik pealiskaudselt probleemi näeb.

    Eestis on nii bürokraatiat kui sulaselget organisatsioonilist lollust ning pahatahtlikkust oluliselt vähem kui enamuses maailmas. Kas just inimesed on mõistlikumad aga lihtsalt riik on väiksem, pole võimalik teha nii palju juhtimise ja kontrollimise eritasandeid kui suures riigis.

    ReplyDelete
  8. Nii on, nii on.

    Sama ports otsas on BBC, kelle iPlayer välismaal ei tööta. Ma ei tea, mis neil praegune seis on.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!