Thursday, January 3, 2019

Kosmoseuudiseid

Hiinakad Kuu tagaküljel
Kosmoseuudiseid tuleb aasta algul nagu saelaudu Vändrast. Hiinlased maandasid oma aparaadi kuu tagaküljele. Tehniliselt pole tegu teab mis suure saavutusega kui võrrelda poole sajandi taguse inimese kuule jõudmisega. Piludele oli see au ja uhkuse küsimus ning võimalus oma tehnoloogilist võimekust demonstreerida. Momendil on kosmosevaldkonnas USA ja Venemaa veel pikalt ees kuid Hiinakad lähenevad jõudsalt. Arvestades nende majanduslikku potensiaali ja kiirelt kasvavat tehnoloogilist oskust pole kaugel aeg kui Venemaast mööda minnakse. Eriti olukorras, kus mitte just roosilises majanduslikus olukorras viibiv Kreml peab otsustama, kas toetada rohkem kosmoseprogrammi või sõjatööstust, mõlemat ei jõua. Tõenäoliselt jääb peale viimane, sest suudab otseselt pikendada rezhiimi eluiga samas kui kosmosevärk venkude arust vaid propagandistliku väärtusega.

Täna oli ka kolmas ja mõneks ajaks viimane New Horizons pressikonverents. Mingeid suuri uudisi ei avalikustatud, saime veidi selgema foto Ultima Thulest, mis oli vahepeal end jõudnud pöörata. Kosmosesond jõuab täna maa pealt vaadatuna päikese taha, mistõttu andmete allalaadimine peatatakse viieks päevaks. Uusi teravamaid pilte ja infot taevakeha koostise ning muude omaduste kohta hakkame saama järgmisel nädalal. Kõigi andmete maale saatmine võtab aega kuid. Juba on alanud uue sihtmärgi otsimine, sest sondi tuumapatarei peab vastu aastaid, kõik süsteemid on hea tervise juures ja isegi kütust jagub kursi korrigeerimiseks.

3 comments:

  1. Kuu tagaküljel on pime ju ja kas see zond tegi endast ise selfi. :)

    ReplyDelete
  2. Miks peaks kuu tagaküljel pime olema??? Kuu tagakülg on maast mitte päikesest teisel pool, päike mitte maa on põhiliseks valgusallikaks ;)
    Too pilt on tõepoolest kunstniku tehtud, tegelikku kulgurist maandumismooduli poolt pildistatut näed siin:
    https://www.space.com/42890-china-moon-far-side-rover-yutu-2-success.html

    ReplyDelete
  3. Mis teha, T kuul võib ju arvata nii. Tegelikult tuleks kuu peale rajada telefoniputka, et tagada hädaabi neile kes sinna son juhuslikult sattunud. :)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!