Wednesday, January 16, 2019

Sportlik esmaspäev ja Briti jant

Blue Mountain esmaspäeval
Pühapäeva õhtul viskasin pilgu ilmateatele, mäel lubas mõni külmakraad ja vahelduvat pilvitust. Lumeolud olid 75 senti põhja all ning "Machine groomed". Äärmiselt mittemidagiütlev - masinaga üle käidud. Õnneks sai veebikaameralt vaadata, kaugelt tundus normaalne. Otsustasin hommikul minna ehkki teisi kaasatulijaid polnud. Õieti tegin, sest lumepind oli küll kõva aga täiesti sõidetav, suure kiirusega põrutas järsemalt kui tavaliselt. Plaanisin täiega uhada, et jõuaks õhtul ka karatesse. Pärastlõunal läks vähe ebamugavaks, läbi pilvede kumava ühtlase valgusega ei näe nõlva peenemat reljeefi suurel kiirusel. Igatahes panin hämaruse saabudes asjad kokku ja kihutasin koju. Kiirelt suusariided gi vastu vahetatud jõudsingi parajasti karatesse. 

Trenn juhtus olema tavalisest energiakulukam. Eriti teine tund kui harjutasime lähivõitlust ja maas maadlust. Varem mulle kui pikemat ja peenemat sorti tüübile sihuke lähikontaktis sudimine ei istunud aga nüüd vanemast peast täitsa meeldib. Eeldab jõudu, kiirust ja osavust, eks aastatega harjutamisega on tulnud kogemusi, mis aitavad kaasa. Olin ettevaatlik ja hoidsin küünarnukke, harjutame ju igasugu liigeste väänamisi ja murdmisi. Mõned sinikad ja marrastused korjasin üles, liigesed jäid kenasti terveks. Täna tööl tundsin ehmatusega, et jalal pükste hõõrdumisest punnike sügeleb. Kummaline kokkusattumus: mõlemal korral tuli uus punnvillide laine peale mäel käimist. Kus selle häda ots kui suusatamise vastu allergiliseks olen muutunud😜

Õhtul vaatasin järgi "Välisilma", Kadri Liik rääkis Brexitist. Tõepoolest ei suuda kuidagi uskuda, et üks maailma pikemaajalisi traditsioonilisi demokraatiaid on end sellisesse poliitilisse sopamülkasse osanud kukutada. Paistab, et parlamendis enamus ei taha EU'st lahkuda ehkki rahva referendum seda soovis. Nüüdseks kaks pool aastat hiljem on kõigi eelduste kohaselt enamik britte jõudnud arusaamisele, et tegelikult ikka võiks EU'sse jääda, samas mingit üldsust rahuldavat varianti pole. Kui isegi tehtaks uus referendum, mida järjest rohkem poliitikuid nõuab, lõhestaks see ühiskonna kardinaalselt. Pole vist mõistlik luua pretsedenti, et kui referendumi tulemus ei meeldi teeme uue. Usutavasti hakkaks Euroopa Liitu jäämise pooldajate võidu korral vastaspool täie õigusega kolmandat referendumit nõudma. Täna lükkaski parlament valitsuse lahkumispaketi tagasi. Opositsiooni liider kuulutas välja umbusaldusavalduse tänaseks. Segadus on nii suur, et keegi kurat ei oska ennustada, mis edasi saab.

Kui valitsust ei umbusaldata peab peaminister esmaspäevaks uue plaaniga välja tulema. Mingit erilist muutust võrreldes vana plaaniga pole ilmselt võimalik sisse tuua, sest esiteks kolm päeva on lihtsalt liiga lühike aeg kui võrrelda seni kulutatud kahe poole aastaga ja teiseks pole EU suuteline ega huvitatud mingeid järgiandmisi nii kiirelt tegema. Seega suure tõenäosusega kukub ka järgmise esmaspäeva plaan läbi. Sealt edasi 3 halba või veel halvemat võimalust:

1. Ilma leppeta Brittide lahkumine - ettekujuteldamatu jama mõlemale osapoolele.
2. 29 Märtsi tähtaja edasi lükkamine, et alustada läbirääkimisi täiesti uue leppe sõlmimiseks. Euroopa Liidus oleks seda raske läbi suruda, näeb välja kui järgiandmine brittidele.
3. Uus referendum, kus küsitakse kas britid tahavad lahkuda selle leppe alusel või ikkagi jääda Euroopa Liitu. Ei usu, et see valitsus toda teed valiks.

Kui valitsus kukub üritatakse moodustada 14 päeva jooksul uus valitsus, mis peab võitma usaldushääletuse. Kui ei suudeta uut valitsust moodustada või sellele avaldatakse umbusaldust tulevad uued valimised.

Samas jäävad uuele valitsusele täpselt samad probleemid ja samad võimalused nende lahendamiseks. Lihtsam oleks siiski üritada EU'ga uut lepet arutada või läbi viia uut referendumit. Uute valimistega läheb olukord hoopis segaseks, brittide lahkumise tähtaeg lükkub kindlalt edasi. Pange tähele: Londoni tänavatel võib hakata toimuma samasugune möll nagu hiljuti Pariisis.

Põnevad ajad, millest võib lastelastele rääkida, justkui vaataks reality showd!!!

Tavakodanike reaktsiooni annab edasi hästi kohapealse ajakirjaniku kirjeldus:

The reaction outside Parliament is something of a reflection of what’s going on in the Commons - a mixture of resignation, determination to fight on, glum faces and occasional jubilance.
A small gaggle with known links to far-right causes and groups sought to goad Remainers, who have been flying Union and EU flags all evening.
Their favourite chant was a recommendation of the area of anatomy where Remainers should stick their European stars flags. Cue police moving into position to keep them separated.
Mainstream Leavers were somewhat muted - unless they clearly supported exiting with No Deal - those I saw were pretty chipper at the prospect of leaving on 29 March.
But with Remainers also largely sombre, most people seemed to echo the question pouring out of the Commons: What on earth happens now?

3 comments:

  1. Ära on unustatud, mille üle referendum peeti. Kaks võimalust- sees või väljas. EL poolt pakutud pakett oli ilmselgelt liidus sees, aga hääleõiguseta. Äkki britid soovivad iseseisvust tagasi?

    ReplyDelete
  2. Arvan, et nii palju polnud küsimus iseseisvuses kui hirmus rände ees (suures osas tänu Merkeli avaldusele) ja teadmises, et britid maksavad EU ühiskassasse rohkem kui sealt tagasi saavad. Kaasnevatele ebamugavustele keegi suurt ei mõelnud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kusjuures rändekartjatest osa on sellised, kes plõksivad hoopis pakistanlastega, kellel pole Euroopa Liiduga mingit pistmist, vaid Briti Commonwealthi endaga.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!