Tuesday, January 22, 2019

Talv, kutsa ja valimisreklaamid.

Pühapäeva hommikune talveidüll
Hakkasin seda postitust juba pühapäeva õhtul kirjutama, kui hullult kena talveilm Torontos. Päeval päiksepaistega tekkis tahtmine koertega parki jalutama minna, saab ehk ägedaid pilte ka. Paraku tekkis pisike probleem juba kiirel eelhädakäigul. Elukad pole harjunud nii kiire temperatuurimuutusega, käpad hakkasid külmetama. Seoses paksu lumikattega polnud meie tänavale veel jõutud soola puistata, jätsin vaevalise papude jalga panemise ära. Kutsad kepsutasid paarkümmend meetrit ja hakkasid siis vaheldumisi üht ja teist käppa üles tõstma. Proovisin neid meelitada kiirelt junni poetama. Suurem sai hakkama aga pisemal külmetasid tagumised käpad nii hullusti, et istus vaeseke tagumiku peale hange ja tõstis tagumised üles. Sihukeses asendis polnud muidugi loota, et kakahäda lahendatud saab. Loom keeldus üldse jalgu alla võtmast, pidin ta süles koduni tassima. -24C temperatuuriga polnud ilmselt mõtet parki minna koeri piinama, ausalt öeldes hakkas endal ka külm.

Päikesepaiste sädeleval valgel pinnal, lumi krudisemas saabaste all ... ma olen talveinimene. Hmm..., tegelikult on suvel ikka ka mõnus: õhtul aias istuda, netis surfata ja külma õlut libistada, grillida, matkamas käia, süstaga sõita, ... Kevad samuti tore tärkava roheluse ja esimeste tõeliselt soojade ilmadega, puhkuseootus. Sügisel jälle marja ja seenemets, igasugu valmivad aiasaadused, viimased rannaskäigud päikesekreemi pärast muretsemata, looduse värvide mäng ... Olen vist ikka iga aastaaja inimene, mitte ainult talve. Kunagi oli unistus kusagil soojamere saarel elada, kahtlustan et väga kiirelt hakkaks aastaaegade puudumist taga igatsema.

Kobrast peletamas
Õhtul kodus vaatasime Eesti telekast filmi aasta loomast. Nagu ikka kobib teleka sisselülitamise puhul meie kõrvale kushetile sõltuvusse langenud Sushi. Kui Koko on pildikasti või pigem plaadi suhtes täiesti ükskõikne, siis Sushi jälgib sügava huviga sattudes ärevusse igasugu loomade nägemise puhul. Eriti erutav muidugi kassiliste "tuppa" ilmumine, kutsik tormab verdtarretama paneva kurgupõhjast tuleva urinaga teleka juurde ja alustab tagajalgadel püsti kõrvulukustava lähimale kiisule suunatud haukumisega. Peremehe staatust demonstreerib ta ka kõigi teiste loomade ja mõnede ekraanile ilmuvate inimeste suhtes. Kobras sai oma jao, pole kahtlustki, et looduses oleks plehku pannud. Tegelikult on metsas meie kutsik palju tagasihoidlikum, eks ta aru saanud, et pildiplaadilt pole keegi veel tuppa hüpanud. Peaks ükskord pulli tegema ja mõne kassi teleka taha peitma 🐈

Just vaatasin erakondade valimisreklaame. Vaatasin ja hakkasin kartma: kui selliste videotega tõepoolest suudetakse valijaid kõnetada on Eesti olukord niru. Tee mis tahad, üks reklaam hullem kui teine: osa koduvideo tasemel tehnilise teostusega, teised jällegi õõvastavat infot jagamas. Kesikud lubavad kõigile rahasadu, lihtsalt unustavad ära, kust see raha peaks tulema, vaevalt isegi Kreml oleks nõus kinni maksma. Ilmselgelt mõtlemisvõimeta kodanikele suunatud, eks valimised näitavad palju neid on. EKRE muidugi teine populistlik ja hullult ülepingutav erakond, üksikud head ideed upuvad hirmutamise kampaaniasse. Sotsid üritavad näidata end kõigi esindajatena, liiga imalalt magus värk, no ei lähe peale. 

Isamaa rõhutab vana rasva peale, jah kunagi olite tegijad aga valimiskünnise ületamiseks parempoolsel tiival peaks midagi põrutavat välja pakkuma. Praeguses valitsuskoalitsoonis esinemisega on nad enda aktsiad ilmselt maha mänginud. Reformi reklaam oli üllatavalt nigel nii professionaalsuse kui sõnumi poolest, nagu Isamaa vanem vend, ei miskit uut. Vabaerakond ajas lihtsalt naerma. Eesti 200 oli minu arust kõige vähem nõrk, nii esitus kui sõnum 3-. Kurat, jäta või valimata. Selge vaid see, kelle poolt kindlasti ei hääleta: Kesikud, EKRE, Vabaerakond, Sotsid - ühtede puhul põhimõtted vastuvõetamatud, teiste puhul oleks tegu hääle maha viskamisega. Jajaa ma tean, et Isamaa puhul ilmselt kah hääl raisus, aga äkki saavad imekombel kriisist üle. Jama on paremtiiva killustatuses, vaatamata tõenäolisele absoluutsele ülekaalule ei pruugi see mandaatides avalduda.

Kui mingit kardinaalset muudatust ei toimu kujuneb selgeks võitjaks Kesk. Selles olukorras oleks parim võimalik valitsus momendil utoopilisena tunduv Reformi, Eesti 200, Isamaa ... jne ... koalitsioon. Keski ja Reformi koalitsioon poleks kah hull, mida küll Reform momendil välistab. Halvim võimalus Keskerakonna ainuvalitsus või nende koalitsioon EKRE'ga. Natuke vara muidugi valimistest rääkida, enne jõuab veel nats vett merre voolata.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!