Monday, January 28, 2019

Venetsueela - Kuuba farss

Venetsueela majanduse käekäik Maduro ajal
Venetsueelas on päris pikka aega vasakpoolsed võimul olnud ja selle ajaga suutnud riigi majanduse nii p...se keerata, et vaata ja imesta. Õppetund kogu maailmale sotsialismi võludest, sest paistab et Nõukogude Liidu eksperiment on juba unustusse vajunud. Õpetlik näide kuidas vasakpoolse poliitika tõttu maailma suurimate naftavarudega riigi kodanikud vaevlevad alatoitluse käes. Kui olukord poleks nii traagiline ajaks kogu see trall oma uskumatute minevikuseostega lihtsalt naerma. Mingil määral meenutab omaaegset Kuubat, sest mitmed põhilised osalised samad. Paraku on ajad kardinaalselt muutunud, ehkki esimesel pilgul ei pruugi nii tunduda kuna Venemaa ja Hiina toetavad ühte ning ülejäänud vaba maailm eesotsas USA'ga teist osapoolt. Vaatamata eelnimetatud sarnasusele on erinevusi siiski oluliselt rohkem, eriti kui vaadata motiive.

Venemaa nii valulik reaktsioon on tingitud mitmest asjaolust. Esikohal muidugi majanduslikud kaalutlused, sest riiki paigutatud korruptiivsed miljarditesse ulatuvad investeeringud lendavad uue valitsuse võimuletulekul tuulde. Küllap on seal nii Venemaa presidendi kui tema kaaskondlaste raha mängus. Teiseks tuletaks Venetsueela kaotamine liiga elavalt meelde Ukrainat, Putin isiklikult näeks seda kui tema prestiizhi vastu suunatud lööki. Venemaa ei mõista, et ta pole Nõukogude Liit, kel siiski omal ajal rohkem nii võimsust kui sõpru. Praegu saab ta toetust vaid osta, aga energiakandjate hind ja majanduslik olukord ei võimalda seda piisavalt suures ulatuses.

Eri presidentide toetajate jagunemine maailmas, mõningad märkimisväärsed erandid.
Euroopa Liit toetab opositsiooni, ametlik avaldus tuleb mõne päeva pärast.
Eks ka USA reaktsioon tekitab küsimärke ja vihjab teataval määral nende osalusele. Uue presidendi kohusetäitja kohene tunnustamine paistab olevat ette valmistatud. Ameeriklaste huvides on Lõuna Ameerika stabiilsus samas kui venelased sooviks mitte ainult seal vaid kogu maailmas näha võimalikult palju segadust - sogases vees hea kalu püüda. Venetsueela presidendi ähvardus USA diplomaatilise esinduse vastu võeti Venemaa survel tagasi vältimaks ameeriklastele otseseks sekkumiseks mugava motivatsiooni pakkumist. Euroopa Liidu pea täielik ja samuti kiire toetus tuli väikese üllatusena, tavaliselt võtab sihuke protseduur EL's palju rohkem aega. Kreeka paljastas oma näo kui Vene mõjuagent asudes Madurot kaitsma. Üllatus-üllatus, Türgi ja Kreeka selles küsimuses samas paadis. Hiina toetab vaikimisi praegust presidenti, rõhutades neile olulisele stabiilsusele ja siseasjadesse mittesekkumispoliitikale. Samas kui ameeriklased pakuks Hiinale uue valitsuse puhul soodsaid võimalusi naftapirukast tüki ampsamiseks, poleks imestada kui nood meelt muudavad.

Kuidas "revolutsioon" edasi kulgeb on keeruline ette ennustada. Riigil kaks presidenti, kisub nagu kodusõja poole. Kindel vaid see, et otsustavaks osutub Venetsueela sõjaväe kõrgema juhtkonna toetus kuna vähemalt momendil pole ei USA'l ega Venemaal julgust otsese sõjalise interventsiooni korraldamiseks. Venelased olla saatnud mõnisada kõrilõikajat Madurot kaitsma, samas suurema konflikti korral ei suuda nii väike sats midagi olulist korda saata. Nad on siiski Venetsueelas "gringod" ehk võõrad, keda ei saa usaldada. Neid võidakse üritada kasutada kas erioperatsioonis opositsiooni tähtsamate liidrite kõrvaldamiseks või meeleavalduste laiali ajamiseks. Ma ei kahtlegi, et kõigil osapooltel on liiga teravalt meeles Maidani sündmused, mis soovitule risti vastupidise tulemuse andsid. Mingi pragmaatiline lahend võib olla Venetsueela loovutamine vastutasuks Ameeriklaste Ukraina suunalise poliitika järeleandmistele. Praeguse USA presidendi käitumist on raske ette ennustada.

Järgmine suurem meeleavaldus on planeeritud laupäevale, mis näitab suur toetus kummalgi presidendil rahva hulgas on ja kui kaugele praegune võim julgeb minna vastaste maha surumisel. Kui muidugi vahepeal mingi grupp sõjaväelasi valitsemist enda kätte ei võta.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!