Monday, February 18, 2019

Nädalakilde ja pildivõrdlusi

Teisipäeval selgus, et pärastlõunasel vahetusel on omad eelised, millele ei osanud varem tähelepanu pöörata. Madalama ametiühingu staazhiga tüüpide rohkus võimaldas mul ootamatult südasuvel puhkust võtta. Täpsemalt öeldes selgus, et saan valida ükskõik millise aja. Teadagi, laia valiku korral hoopis keerulisem otsustada mida võtta. Kui sul vahel harva ainult siniseks tõmmanud kanakoibi letil nagu nõuka ajal, haarad neidki pikalt mõtlemata, enne kui viimased otsas. Kui aga lihatükkide valik nagu tänapäeva hüpermarketis, ei oska minusugune seisukohta võtta. Tahaks ju kõiki paremaid palasid proovida aga kõigi jaoks raha (aega) ei jagu. Lõpuks panin kinne juulikuu, statistiliselt Eestis kõige soojem ja päikselisem. Iseasi, palju ma kuuma ja päikest igatsen kui Torontos juhtuks kevadel kuumalained tulema. Õnneks on mul võimalik paar nädalat ühte või teise otsa juurde keevitada. Nüüd pole miskit muud kui tuleb hakata lennukipileteid vaatama.

Õhtul kodu juures parkides puhastasin paksu sulalume enda autolt, tütrele saatsin moblale messi koos fotoga: öösel tulevad miinuskraadid, kui hommikul tahad autosse sisse saada on mõistlik sulalumi maha lükata. Poleks mul eriline vaev ise teha, aga tal aeg harjuda ilmateate jälgimise ja ette planeerisega tegelema hakata. Vaata imet, enne keskööd kolistas keegi ukse kallal ning puhastas mu shedöövri tuuleklaasilt. Natu kahju, sest kange tahtmine oli hommikul last pildistada kui ta tuuleklaasile külmunud smailit küüntega maha kraabib. Kolmapäeva hommikuks oligi terve Toronto jääga kaetud, kaasa sai häid pilte. Päeval sulatas päike, õhtuks räästastel uhked purikaread. Selgus ka tõsiasi, et fotode kvaliteet sõltub kahjuks mitte ainult aparaadist vaid eelkõige sellest, kas seda kasutada oskad. Minu purikapilt tänapäeva "parima" kaameraga moblaga ei saanud naise tehtule ligigi.

Kaasa purikafoto Pixeliga ...
... ja minu oma Pixel 3 'ga
Sõbrapäeva imeilusal talvehommikul käisin kutsadega pargis. Tegin fotosid nii enda vana kui uue moblaga. Teatava pettumusena on vähemalt minu treenimata silmaga raske mingit kvaliteedivahet märgata.

Nexus 6P
4032x3024 6.1MB 4.67mm ISO61
Pixel 3
4032x3024 5.6MB 4.44mm ISO56
Terve hulk fotosid tuli jälle lühikeste filmilõikudena. Ühest küljest päris tüütu, tahan ju fotot, mitte filmi võtta. Olen harjunud rahulikult ja sutsu pikemalt vajutama, et teravamat pilti saada. Lisaks selgus, et sihukesed fotod/filmid salvestatakse MVIMG failidena JPG formaadis, mida suudab filmilõiguna vaid Google seade näha.

Läpakale alla laadides saad automaatselt vaid mingi keskmise kaadri või pead kogu kupatuse allalaadimise käigus MP4 failiks konverteerima. Häda ja viletsus, nende formaatidega. Mõned lühivideod on õige ägedad, lõpuks nuputasin triki kuidas neid mingil muul moel kui Youtube videona blogis jagada. Kutsika stardi MVIMG faili laadisin MP4'na alla ja siis konverteerisin üle neti GIF'ks. Miks kurat sama MP4 fail 10X (kümme!!!) väiksem kui GIF ehkki pixlite arv suurem pea sama kaadritiheduse juures. Silmaga peale vaadates ainus vahe, et üks on tsüklis.

5.34MB GIF video fotona blogi lisatud

0.52MB MP4 videona blogi lisatud

Laupäeva hommikul käisime perega kohalikus väidetavalt "parimas" hommikusöögi restos brunchi söömas. Etteruttavalt pean kinnitama, et edaspidi suhtun äärmiselt skeptiliselt igasugustesse söögikohtade interneti reitingutesse. No ma ei tea millised need viletsamad kohad peaks olema, meie pool väisatud "Mudane Part" oli tüüpiline "redneck" söökla,
Hommikusöök "Mudases Pardis"
MacDonaldsist ehk sutsu parem. Hommikusöögiks end külmal veebruaripäeval soojast toast välja vedama sundis kaasa sünna. Ehkki tema oskab meile kahtluseta maailma kõige maitsvamat hommikusööki pakkuda kulub ka naisele ära üks vaba hommikupoolik ;) Teenindamist pidime ootama oma 10 minti, mis pole kuidagi õigustatud sellises asutuses, kus ise pead toidu puhvetist tooma. Söök oli täiesti tavaline, ei hea ega halb, positiivse momendina valmistas omleti mingi tüüp kohapeal. Kokkuvõttes järgmine kord sinna kindlasti ei lähe ja interneti arvustusi kohalike söögikohtade teemal ei usu.

5 comments:

  1. aga sellepärast, et mp4 kasutab videotele mõeldud ja optimeeritud kadudega kodeeringut, aga gif salvestab kaadrid pikselhaaval (peaaegu) täiskaadritena. ainus, mis faili suurust alla tõmbab on 8-bitine palett ja äkane LZW pakkimine.

    ReplyDelete
  2. Tänud, ma ise kahtlustasin ka miskit sellist aga ei osanud nii suurt mahuvahet oodata. Samas saab ka MP4 videolt päris korralikke kaardeid fotona kätte, ju siis kaod pole nii pilkusegavad.

    ReplyDelete
  3. Vaata, mõni inimene saab täiskasvanuks ja mõni ei saa. Ma olen kohe 33 ja no see lumeasi ei tuleks iial pähe mulle. Kallim väidab ka, et ma ei oska siiani korralikult pesu kuivama panna, aga ma leian, et ta on lihtsalt vingats. Nii et õpeta või ära õpeta, inimene elab ikka omamoodi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rents kui su blogipäise pilti uskuda siis mõni ime, et sa ei oska pesu ise kuivama panna :D

      Delete
    2. Mehed on mu ärahellitanud neh.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!