Saturday, February 23, 2019

Püha kolmainsus: kurguvalu, nohu, köha

Spets suusad "haiguspäevade" jaoks 😁
Viimastel aastatel on minus kinnitunud veendumus, et igasugu haigused kimbutavad vaid nõrkasid. Nüüd on ülbuse palk käes. Palun väga, kui mitte kõige ebasobivamal siis igatahes üsna vastikul momendil ründas mind ootamatult tuntud püha kolmainsus: kurguvalu, nohu, köha. Ebasobiv seetõttu, et homme varahommikul põrutame USA'sse suusatama. Reisu ärajätmine ei tule loomulikult kõne allagi, hotell broneeritud, mäepiletid välja ostetud ja suusad eile värskelt teritatud. Üleeile läks kurk valusaks, öösel sain magada vaid nina kutsika kasukasse surudes. Kui ikka kurk tulitas panin vanasti õhukese villase salli ümber nina, mis toimis sissehingatava õhu üles soendaja ja niisutajana. Nii enda kui kutsika rõõmuks avastasin, et surudes nina looma turjakarvadesse oli efekt sama või isegi parem. 

Eile tööl oli õige vastik olla, kurk valutas ja muudkui tatistasin. Samas üleüldine enesetunne polnud kurta, hea seegi. Hommikul olin veel noorema lapse lennujaama viinud, sest too lendas mingile hambainimeste konverentsile Chicagosse. Tema vist pisiku meile tõi, nädala algul valutas kurku ja nuuskas. Õhtul võtsin mingi gripisümptome leevendava tableti. Hakka või uskuma tänapäeva meditsiini, sest öösel sain korralikult magada, hommikuks kurguvalu läinud, vaid nina endiselt nohune. Köha seni kõige nõrgemalt esinenud, ehk ei arenegi puhtavereliseks pouslakiks. Elame näeme, aga momendil suht lootusrikas seis. Kui nii lihtsalt peaks üle minema pean vist gripivaktsiini tänama, mille muuseas Mehhiko löövet näitamas käies detsembris ära lasin teha.

Valimisteema puhul natu mures, et esimese kahe päeva põhjal valimisaktiivsus ainult samal tasemel kui nelja aasta eest. Kuna E-valimistest osavõtjad hääletavad enamasti edumeelsete (loe parempoolsete ja liberaalsete) erakondade poolt on põhjust karta, et seekord neil nii hästi ei lähe. Paljud on sotsiaalmeedias välja toonud ummikseisu, enam ei tea kelle poolt hääletada. Minu soovitus lihtsalt välistada need, kes Eesti julgeolekule ohuks või majandusest midagi ei jaga, järgi jääb paar kolm, vaid üks neist suurpartei. Võtke aga jalad kõhu alt või näpud teki alt välja ja tehke oma valik, siis vähemalt võib hiljem põhjusega vinguda kui uus valitsus ei meeldi. Muidu hoia mokk maas kui isegi valida ei viitsinud.

Eile vaatasime "Tõe ja Õiguse" filmi tegemislugu. Nii eelnevate kommentaaride kui tolle saate alusel tundub, et tegu ühe Eesti kõige ägedama filmiga, mis kunagi tehtud. Nii näitlejad, rezhissöör-stsenarist kui tehniline teostus olid muljetavaldavad. Pean piinlikkusega tunnistama, et omal ajal keskkoolis lugesin raamatu sunniviisiliselt läbi, aga olin veel liiga noor sisu mõistmiseks. Hiljem ülikoolipõlves lehitsesin uuesti esimese osa, meeldis aga ilmselt mitte nii palju, et oleks mällu sööbinud. Nüüd tuli kange tahtmine uuesti lugeda, ei tea ainult kas peaks seda tegema enne filmi vaatamist või peale seda. Tavaliselt olen alati lugenud ja hiljem filmis pettunud, sest filmis ei saa kõike nii hästi teostada kui oma peas ette kujutasin. Äkki prooviks seekord teistpidi, pealegi natuke ikka miskit mäletan 40 aasta eest loetud raamatust - no vaatame. Ei mõista inimesi, kes "Tõde ja Õigust" "Klassikokkutulekuga" võrdlevad ja viimast maha teevad, a la uih kui labased naljad (ise nilbelt kaasa mugistades kui keegi pealt ei näe). Kuulge nüüd, need filmid pole ju võrreldavad ei teostuse ega eesmärgi poolest, võtke lõdvalt ja nautige mõlemaid.

2 comments:

  1. Ma vaatan Eesti filme väga vähe, mõnda üksikut olen näinud, aga nüüd mõtlen küll, et peaks kallima kohustuslikus korras kinno viima. Raamatut olen ise lugenud, isegi kõiki osi vist, kuigi mäletan, et mõtlesin seda tehes, et on ikka eestlased alles depressiivsed (Tammsaare Dostojevski mõjudest jne ei teadnud ma tollal muidugi midagi). Ehk film natuke pehmendab.

    ReplyDelete
  2. Valimine on veendumus ja vaba tahe, nagu ka valimata jätmine, mitte kuidagi ei takista see pärast oma arvamust avaldamast, vastupidi võid valimata jättes kõiki valimatult kritiseerida, kuna sind ei takista su valik.:)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!