Tuesday, March 5, 2019

Koalitsiooniläbirääkimised

Uhke tunne, et enamus eestlasi on arukad tehes ka infosõja käigus valimistel mõistlikke otsuseid. Vahepeal tekkis juba kahtlus igat masti populistide, kisklejate ja hirmutajate valjuhäälsuse meediakära valguses. 

Teoreetiliselt on terve posu erinevaid koalitsioone võimalik, päris hea analüüs sel teemal Delfis. Isegi seal pakutava protsentuaalse võimalusega olen nõus, ehkki detailides eriarvamusel. Esimesel pilgul tundub, et Reformil võitjana ja võimsa esitusega peaks olema naljategu koalitsiooni kokku panna: mine istu baari maha ja oota milline partei tuleb parema pakkumisega. Tegelik elu muidugi nii lihtne pole, potensiaalsete koalitsioonipartnerite jokkeriks kaardipakis on Reformi hirmutamine teoreetilise võimalusega nood üldse valitsusest välja jätta. Selline käitumine eeldaks aga haruldaselt harmoonilist kokkumängu mitme partei vahel, mida Eesti poliitilisel maastikul ette ei kujuta.

Reformi absoluutselt kindel tingimus näib olevat maksuseaduse lihtsaks tegemine, sellest nad ei taandu, mida ka Kallas intervjuus kinnitas. Ülejäänud küsimustes on ilmselt mänguruumi, seda eelkõige ajastuse koha pealt. Alkoaktsiisi pole põhjust aastate taguse peale langetada, sest vahepeal Läti ka tõstnud. Lasteaedade ja koolide eesti keelele üleviimise asjus jällegi on selge, et päevapealt seda ei tee. Samas raha suunamine õpetajate-kasvatajate ettevalmistamisele ja mingi Ida-Virus töötamise eritoetuse sisseviimine on võimalik kiirelt ära teha. Eesti keele osas tuleks tähtajad kindlalt paika panna ja jõuliselt tegutsema hakata, et ei jääks senine olukord susisema, kus otsus on aga elluviimist pole. Ühistransa võiks olla koht, kus saab järgiandmisi teha. Mina pakuks isegi radikaalset varianti, lubamaks linnatransa kõigile tasuta ja kaotaks MUPO ära. Usun et rahaliselt võidab MUPO palkade kokkuhoiust rohkem kui kaotab nende väheste maainimeste ja turistide piletite pealt.

Reformil on tegelikult haruldaselt hea võimalus Keskerakonnale kabelimats panna. Nõudes koalitsiooni astumise eest esiteks putini parteiga tehtud leppe avalikku tühistamist, teiseks eestimeelse hariduspoliitika toetamist ja kolmandaks maksupoliitika osas järgiandmist tulles osaliselt vastu mõningate keski valimsilubaduste toetamisega nagu tasuta linnatransa ja pensionid. Kui kesk läheks sellistele järgiandmistele valitsusse pääsemise nimel, kirjutaks nad end maha Eesti poliitiliselt maastikult. Kaotaksid suure hulga venemeelsete hääli, lisaks ilmselt astuks paar radikaali parteist välja.

Tavaliselt teevad kisa kaotajad, et neile on liiga tehtud. Seekord on kaotajad suht soliidsed otsides vigu endas, mitte teisi süüdistades. Selle koha pealt teeb nalja valimiste kõige suurem võitja EKRE kes ikka hädaldab ja kurdab, et just neile liiga tehtud. Justkui nõuka ajal: "faktis" et nemad "teenitud" absoluutset ülekaalu ei saanud on süüdi rahvusvaheline liberalism (mitte imperialism), neli aastaaega, internet ja muidugi kõik teised parteid 😏 

4 comments:

  1. Selline EKRE eiramine ainult suurendab rahvas tema poolehoidu, keski ju ka vihati, aga sai sellest ainult tuult tiibadesse. Reformil on sitt seis kas kaks sülekoera kes on kõigeks nõus või venemeelne kesk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma loodan küll, et rahval säilib tervet mõistust EKRE osas! Nende programm on nii suurejooneline, et iga matemaatikat tundev isik peab küsima, kust tuleb raha kõigi nende lubaduste läbiviimiseks, eriti kui lubatakse maksusid vähendada ja muid soodustusi sisse viia. Vist oli juttu ka laenu võtmisest. Aga see on küll viimane, mida üks riik sooviks teha.

      Delete
    2. Ma arvan, et rohkem on asi EKRE meelsuses, kui programmis. Kuskil on see piir, siitmaalt ja ei sammugi tagasi.

      Delete
  2. Minu arust oleks Reformil ja Kallasel olnud tehniliselt korrektne nimetada põhimõtteid, millest koalitsioonis kindlasti ei taganeta mitte nimetada parteid, kellega koalitsiooni ei minda. Viimastel andmetel need kaks sülekoera urisevad teineteise peale ja ei mahu koos sülle, lihtsam on üritada sundida keski olulistes küsimustes järgi andma.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!